Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

A távfűtés, ha kell, rendelkezésre áll

Az a rendszer, amelyben április 15. után a távfűtött lakásokban automatikusan kihűltek a radiátorok, már a múlté. Nincs dátum szerinti fűtésleállítás, mint ahogy -indítás sem: erről a szolgáltató mindig az adott időjárás függvényében dönt.
Nagy Attila, a Győrhő tájékoztatási vezetője emlékeztetett: tavaly ilyenkor olyan meleg volt, hogy április 11-én abbahagyhatták a fűtést. Idén a napi átlaghőmérséklet ezt még nem tette lehetővé. A társaságnál hétfőn döntenek arról, hogy az időjárás függvényében mikor állnak le.

Az úgynevezett rendelkezésre állási időszak azonban szeptember 15-től május 15-ig tart, ha tehát május 14-én hideg lesz, beindítják a kazánokat. A mostanihoz hasonló, átmeneti időszakban a hajnali és esti órákban szokták temperálni a lakásokat.

Az időjárás-előrejelzők erre a hétre már vagy hét napja drasztikus lehűlést ígértek, csak a bekövetkeztét tolták egyre hátrébb és hátrébb. Tény, hogy tegnap a hazai nagyobb városok közül egyedül Győrre kattintva mutattak napos időt, a következő hét napra ígért felhők és zivatarok tehát bármikor megérkezhetnek. A Győrhő bizonyára ezt is figyelembe vette, amikor napközben is melegítette a radiátorokat. Az Arany János utcában lakó Törőcsik Lajos viszont ezt szerkesztőségünkben is szóvá tette.

– A belvárosban tárva-nyitva vannak az üzletek, mindenütt az utcára fűtenek. Ez nemcsak pazarlás, de vétek a környezet ellen is – hangoztatta bosszankodva. Nagy Attila felhívta a figyelmet: miután az egyedi fűtésszabályozás és -mérés a legtöbb helyen még megoldatlan, a lakóközösségeknek, illetve képviselőiknek kell kérniük a fűtés szüneteltetését vagy a rendelkezési időszakon belüli újraindítását.

Sopronban egymillió köbméternyi gázmegtakarítás

A Sopron Holding Zrt. távhő-szolgáltatási divíziója is május 15-ig áll a lakosság rendelkezésére. Addig a közös képviselők kérhetik írásban egy-egy háztömb fűtésének leállítását, avagy újraindítását. Ugyanakkor amíg a külső napi középhőmérséklet egymást követő három napon keresztül nem haladja meg a 12 Celsius-fokot, addig a távfűtés folyamatos. Eközben is automata rendszer vezérli a fűtést: ha a külső hőmérséklet eléri a 17 fokot, akkor kikapcsol, s csak akkor indul újra, ha a léghőmérséklet 16 fok alá süllyed.
Mint azt a divíziónál megtudtuk, az átlaghoz képest gyengébb tél volt idén, ezért Sopronban egymillió köbméter gázt sikerült megtakarítani. Ez összességében nyolcvanmillió forintot jelentett a lakosságnak. (Sopronban 6123 lakás, illetve sok közüzem – például kórház, iskola, óvoda – fűtését a távhőszolgáltató biztosítja.)

Kevesebb fogyasztás, több fogyasztó

A szabályok hasonlóak Mosonmagyaróváron is, azaz 18 fokos külső hőmérséklet elérésekor leállítják a fűtést – tájékoztatta a Kisalföldet a Joule Kft. ügyvezetője, Mild Miklós. Elmondta, a lakásfelújítási program, a korszerűsítési munkálatok eredményei már jól észlelhetők: 10–15 százalékos hőmegtakarítást könyvelt el az elmúlt időszakban a mosonmagyaróvári távhőszolgáltató.

A fogyasztói kör bővülése az újonnan épült társasházak csatlakozásával az infláció hatására fellépő átlagos díjemelkedést mérsékelheti.
A Csornahő kft. ügyvezető igazgatója, Szabó István elmondta: a héten péntekig még biztosan fűtenek, s hacsak valamilyen rendkívüli körülmény nem jön közbe, szombaton valószínűleg leállnak a szolgáltatással. A cégnél természetesen figyelik az időjárást, és ha a hőmérséklet-csökkenés indokolja, újból „megnyitják a csapokat".

Kapuváron április 15-én leállt a távfűtés. A szolgáltatást akkor biztosítják újra, ha azt a fogyasztók kérik, illetve a hőmérséklet 14 fok alá esik.

Olvasóink írták

  • 2. Lakáslakó 2008. április 19. 02:03
    „Én heti 4 napot vidéken dolgozom, fizetem az irgalmatlan távhődíjat fél hónapig pedig szükségem sincs rá... Technikai megoldás időszerű lenne.Nem csak az én igényeim miatt. Pl akiknek a napos oldalra néz a lakásuk, feleannyi hőmennyiség is elég lenne... A beavatkozás a technikai háttérbe feltétlenül szükséges.”
  • 1. rogusné 2008. április 16. 10:05
    „érdekes,nálunk csak reggel meg este van "meleg", reggel kb:5-7ig és este kb:18-19ig.meleg!?a radiátor mégcsak kézmeleg, és erre fizetünk havi 20.000ft-ot,ja és a melegvíz is langyos!!!tiszteletem.
    magdi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárvadász: A jövő tehetségei a kamerák előtt

Győr - A Revita TV Sztárvadász című tehetségkutató műsorában a zenés és prózai produkciókat… Tovább olvasom