Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A tavalyi forgalom négyszeresére számítanak

A péri repülőter fejlesztése tavaly nyáron fejeződött be, azóta fogadhat polgári gépeket. Hat hónap alatt 340 nemzetközi járat landolt a leszállópályáján, háromezer utas szállt le, illetve fel. Idén ennek a négyszeresére számítanak.
A tavaly átadott péri repülőtér ötven-hatvan-nyolcvan személyes gépek fogadására alkalmas, a légi szállítási piacot bizonyos mértékig átstrukturáló fapados járatokat azonban nem tudja fogadni. A regionális repülőtér feladatait jelenleg tíz munkatárs látja el. A létesítmény vezetője, Vadász László 2004-re a tavalyi forgalom megnégyszereződésére számít. Ezekről a minap beszélt, amikor Győrött a megyei kereskedelmi és iparkamarához tartozó cégek képviselőivel találkozott. A repülőtérnek nem ez volt az első prezentációja.

Egyre több vetélytárs

A péri repülőtérnek egyre több a hazai vetélytársa. A pécsi, a debreceni, a zalaegerszegi egymással versengve igyekeznek fejleszteni. Az ok egyértelmű, az a régió, amelynek nincs repülőtere, aligha számíthat befektetőre – vélekedik Vadász László. A létesítmény vezetője három olyan cégről tud, amelyik a péri repülőtér miatt kívánt, illetve szeretne a környékre települni. Több száz munkatársnak teremthetnek ezek munkalehetőséget. Olyan cégekről van szó, amelyek termékeinek értékesítéséhez vagy a gyártás kiszolgálásához elengedhetetlen a repülőtér közelsége.

Ez még alapszínvonal

A péri repülőtér a mai színvonalán európai mértékkel mérve alapszínvonal. Így minden fejlesztés nélkül tíz évig képes lenne megfelelni az elvárásoknak. A légi szállítások akár ugrásszerű növekedésére lehet számítani, de a ma népszerű fapados járatokhoz alkalmazott, kétszáz utas befogadására alkalmas gépek kiszolgálásához mindenképpen fejleszteni kellene. A repülőterek átalakítása amúgy sem mondható soha véglegesnek.

Uniós pénzből utasfogadó

A bővítés, korszerűsítés, fejlesztés sorában az első lehetne egy kétszintes, 950 négyzetméteres utasfogadó, amelynek építése akár holnap elkezdődhetne. A terv megvan hozzá és az engedély is, a pénzt – 600 millió forintos beruházásról van szó – kell előteremteni. A repülőtér számít uniós támogatásra, s hazai forrásokat is keres. A létesítmény megfelelne majd a schengeni határátlépés feltételeinek; kétszintes épületben, 950 négyzetméteres alapterületen kapnának helyet a várótermek, az irányítástechnikai berendezések és egy irányítótorony is.

Tervek az áruszállításhoz

A továbbiakban meg kívánják teremteni a légi áruszállítás feltételeit is; a ki- és berakodás, valamint a raktározásra szolgáló cargo terminál tervei idén elkészülnek. Már jelentkezett vállalkozó is, aki a kerítésen belüli javítóbázist megvalósítaná.
A repülőtér fejlesztése tehát nyitott könyv. Nem látják, hogy miből, mikor valósítják meg a fejlesztéseket, de ma célszerű dönteni azok irányáról.

Kapcsolódó cikkek >>

Az első landolás Péren (2003-06-02) >>
Az Audi spórolhat a péri reptérrel (2002-12-01) >>
Győré is lesz a péri reptér (2002-11-26) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még gazdagabb tavaszi fesztivál

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Győri Tavaszi Fesztivál kulturális eseménysorozatot. A… Tovább olvasom