Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A társulással az iskola is megmarad

Écs - Mondovics László écsi polgármester a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetést vehette át augusztus 20. alkalmából. Állítja: a jó kapcsolattartás ma is az egyik legfontosabb a falu és az önkormányzat életében.
Talán a bizalom és a kitartás a titka a több ciklus óta tartó bizalomnak, s ugyanezt erősíti a tény, hogy a rendszerváltás óta 330-cal többen élnek Écsen. Bővül, szépül a település, többnyire a Győrből kiköltözők megvásárolják azokat a foghíjas házakat is, amelyek eddig üresen álltak. A kézművesek és vállalkozók écsi központtal az elmúlt hetekben olyan egyesület megalakítása mellett bábáskodtak, amelynek programjai majdan a kistérség egyéb fejlesztési programjaihoz kapcsolódhatnak.

– Idén változást jelent a körjegyzőség alakítása Ravazddal – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Mondovics László. – Augusztus elsejével pedig közoktatási társulás keretében működnek az iskolák.

Ravazdról a felsősök átjárnak Écsre, ott viszont megmaradt az alsó tagozat, így összességében „élhető", finanszírozható és mindenki számára elfogadható alapokon nyugvó rendszerrel számolunk.

Mondovics Lászlótól megtudtuk még: az önálló ingatlanok már elkeltek, de a fejlesztési tervekben újabb telkek kialakítása szerepel. Újdonságot jelent a pannonhalmi többcélú kistérségi társulás munkája, amely kiegészítő normatívákkal segíti a társult önkormányzatokat, így például a gyermekjóléti szolgálat, a mozgó könyvtár működtetését. A mostani tanévkezdésre épp az iskolák átszervezése, a társulás okán nem tudtak különösebb plusztámogatással előrukkolni a szülőknek, de az écsi polgármester erre a jövőben nagyobb esélyt lát.

A falu első emberét egyébként a napokban több örömteli pillanat is érte. Átnyújthatta Kozák János esperesplébános, Écs első díszpolgárának kitüntetését, s augusztus 20-án őt is kitüntették. Családja kísérte el a fővárosba, ahol a Sándor-palotában Bajnai Gordon minisztertől vehette át a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét. Hogy ez a 17 évért, a falu folyamatos fejlődéséért vagy a kistérségben kifejtett munkájáért „járt", nem érdemes meditálni rajta. Az écsiek töretlen bizalma, a képviselő-testület és a többcélú kistérségi társulás támogatása nagy valószínűséggel a díjnál is többet ér, így aztán valószínű, a tegnapihoz fogható gratulációáradatot, SMS-t és telefonhívást aligha kapott a polgármester.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát állítottak Harsányi Lajosnak

Rábapatona - A múlt megismerésének, az értékek megőrzésének fontosságáról beszélt Áder János… Tovább olvasom