Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A társulás jelenti az iskolák jövőjét

Szakértők: településenként több változat finanszírozási lehetőségeit kiszámolták.

Hosszú távon a három-öt település összefogásával, társulásban fenntartott iskolák, óvodák működtetése oldható meg – fogalmazta meg a tanulmány, ami a téti kistérség önkormányzatainak döntését segíti az oktatási intézmények átszervezésénél.

A Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása az úgynevezett intézkedési tervének felülvizsgálatát kérte, amibe beletartozik az iskolákkal, az óvodákkal kapcsolatos feladatellátás is. A szakértői munkát Ragányi Gyula közoktatási szakértő bevonásával a megyei pedagógiai intézet koordinálta.

A vizsgálatot az tette aktualitássá, hogy változik az állami finanszírozási rendszer, a tagiskolai rendszert jobban támogatja. Továbbá kiegészítő normatívát csak akkor biztosít, ha a települések társulásban oldják meg ezt a feladatukat.

Turbók Arnold Bertalan, a pedagógiai intézet igazgatója elmondta: településenként több változat (társulás nélkül, többféle társulás) finanszírozási lehetőségeit kiszámolták, társulási, fejlesztési lehetőségeket, ajánlásokat fogalmaztak meg.

Következtetésként levonható, hogy hosszú távon az „egy község, egy iskola, egy óvoda" rendszer nem tartható fenn, érdemes három-öt településnek összefognia.

Tagiskolák már most is több helyen működnek a térségben, az óvodák esetében is időszerű ilyeneket kialakítani. Ez több helyen a gyermekek utaztatásával is járhat a javaslat szerint, főként ott, ahol kevés az óvodás.

– Hosszabb távon a mikrotérségi központokba szervezett oktatás a kifizetődő, amihez tagintézmények kapcsolódnak. Földrajzi elhelyezkedése alapján ilyen központ lehet Tét, Sokorópátka és Gyarmat. Ha társulás az intézményfenntartó, akkor magasabb támogatást kaphat – szögezte le Turbók Arnold Bertalan, aki tudja, nemcsak racionális érvek, hanem érzelmi tényezők is számítanak a döntésnél, de számításaik révén a költségvonzatokat tisztán láthatják a képviselő-testületek. A szakértői anyag hamarosan felkerül a társulás honlapjára (www.sokoroalja.hu), ahol a lakosok is elolvashatják.

Rimányi Zita

Települések a tanulmányban

Árpás, Bodonhely, Csikvánd, Felpéc, Gyarmat, Gyömöre, Győrszemere, Kajárpéc, Kisbabot, Mérges, Mórichida, Rábacsécsény, Rábaszentmihály, Rábaszentmiklós, Sobor, Sokorópátka, Szerecseny, Tényő, Tét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás: válasz a szegedi kritikára

A jogos észrevételeket el- és megfogadja, de a tájékozatlanságból fakadó kritikát nem érti a szakmának szóló, győri utazási kiállítások szervezője. Mindez válasz annak a szegedi szakembernek, aki azt állította, Győrnek jó kezekre kellene bíznia a kiállítások szervezését. Tovább olvasom