Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

A tápi hegysor és a tájház élni akar

Táp - Festői a környék, aki egyszer arra járt, visszavágyik Tápra, a hegysorra, ahol első körben húszmillió forint kellene a tájházak megóvására.
Első körben húszmillió forintból megmenthető lenne a tápi hegysor, az ott lévő műemlék házsor, amelynek felújítására több civil szervezet is összefogott. Benépesült a tápi hegysor, kilencedik alkalommal szervezték meg a Hegysori Tavasz rendezvénysorozatot a műemlék jellegű tájházak környékén. Kicsik és nagyok hetek óta igazi vendéglátóként készültek. Idevárták a Guinness-rekordra törő, győri rétessütő asszonyokat Kovács Lászlóné vezetésével, akik kétszer nyolcméteres rétest nyújtottak, s töltötték meg a rumos-meggyes mazsolás, túrós-diós töltelékkel.

Balaskó Attila évek óta az egyik felújított tájházban afféle gondnokként és szervezőként él családjával együtt, s nagyon bízik abban, hogy ugyan lassan, de az idő bizonyítja: szükség van a tájházak megmentésére, mert ez a környék igazi turistacsalogató látványossága lehet.

A felújításra folyamatosan pályáznak, s létrehoztak egy olyan egyesületet, amelynek tagjai a rekonstrukciót szorgalmazzák.

– A civil szervezethez egy brit hegedűművész is csatlakozott: jótékony koncerttel, az egyesületi tagsággal segíti a munkánkat – fogalmazott Balaskó Attila. – De akad közöttünk építész, tanár, népművelő, óvónő és még hosszú lenne a sor. Segítség lehet minden kis összeg, ötlet és önkéntes munka. Egyénileg és csoportoknak is kínálunk már olyan programot, aminek bázisa a tájházsor.

Balaskó Attila turisztikai csomagot emleget – egyet vagy akár többet is –, Pannonhalma, a Bakony-ér közelsége ugyanis olyan vonzerő, amely a település különleges kincse.

A Hegysori Tavasz programsorozatát a gyönyörű, műemlék jellegű tájházak megmentéséért szervezik. Fotó: Harcsás Judit
A Hegysori Tavasz programsorozatát a gyönyörű, műemlék jellegű tájházak megmentéséért szervezik. Fotó: Harcsás Judit

Mentőakcióval a skanzenért
Tápon zsellérek lakta szegénysor húzódott egykor a mai skanzen helyén. A hetvenes években győri muzeológusok Várayné Bíró Ibolya vezetésével hatalmas gyűjtőmunkába kezdtek, ez jelentette a „mentőakció" startját. A skanzen irányába felfelé ívelő homokos, földes út a tájjellegű házak felé visz, amelyek közül hármat már nem sikerült megmenteni az enyészettől, ezek összedőltek. A Hegysor Közhasznú Kulturális Egyesület ezt a folyamatot szeretné megállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékhelyet avatnak

Abda - Az I. és a II. világháborúban elhunyt abdai származású katona hőseinek állíttatott… Tovább olvasom