Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A tanévkezdés és tömött buszok

Utánanéztünk, hogy mire számíthatunk ha a legegyszerűbb helyre szeretnénk eljutni autóval, illetve busszal.
A gyerekes szülőknek nem kell magyarázni, milyen lesz ismét reggel hét, fél nyolc után kocsiba ülni, és elindulni az iskolába. A Kisalföld annak nézett utána, mire számíthatnak a különböző városrészekben tanuló diákok, illetve szüleik: hová a legegyszerűbb eljutni autóval, illetve busszal; hol a legkörülményesebb a megállás, s hány méterre található zebra, amely a biztonságos átkelést biztosítja.

Zebrák, de minek?

Kezdjük az utóbbival, autósgyalogos körutunk során ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy ez jelenti a legfőbb problémát. Mert bár létezik szabályos útvonal mindegyik intézményhez, de... A Gárdonyi-iskolába Adyváros felől érkezők többsége a buszmegálló után száz méterre felfestett gyalogosátkelőkig nem megy el, egyszerűbb és rövidebb átvágni a felső tagozat (Bartók Béla úti) bejárata felé. A révfalui tulipános iskola közelében két átkelő is van, s erre lámpa figyelmezteti az autósokat, de a járművekből kiszállók szintén a rövidebb utat választják a zebra helyett.

Adyvárosban a Móra-iskola felé szintén 30–50 métert kell(ene) gyalogolni a zebráig, de itt is rendre átvágnak az emberek. A buszmegállók elhelyezését egyébként külön is figyeltük, ebből a szempontból különösebb gond nincs, egy-öt percre az iskoláktól mindenhol találtunk megállót, a problémák utána kezdődnek.

Kerékpárút az iskola előtt

Vegyük példának a Krúdy-, Arany János-iskolát vagy a PÁGISZT-t (volt Balázs Béla-iskolát). A 22-es, 23-as buszról leszállva a diákok viszonylag keskeny gyalogúton juthatnak el az intézményekbe, de aki Marcalvárosban lakik, az pontosan tudja, hogy az ötödik, hatodik óra utáni kicsengetéskor egyszerre érkező több száz diák nem fér el a járdán, így vannak, akik az autóúton sétálnak el a buszmegállóig. Olyat is láttunk – vegyük példának a tulipános iskolát –, hogy a bejárat előtt közvetlenül jelölték ki a kerékpárutat. S bár oszloppal védik a járókelőket a révfalui hídról lefelé suhanó kerékpárosoktól, ez újabb veszélyforrást jelent az arra járók számára.

A szabadhegyi iskolánál és a Kálvária utcainál is figyelni kell a biciklivel érkező gyerekekre, mert ők rosszul belátható szakaszokon, illetve forgalmas átkelőknél érkezhetnek az iskolához. A szabadhegyi esetében külön is megérne egy misét, hogy miért nincs lámpa az iskolához bevezető út forgalmas kereszteződésénél, ahol ki- és behajtás szinte reménytelen csúcsidőben.

Autóval hol állnak meg?

Az autóval érkező szülők legfőbb problémájához érkeztünk: a megálláshoz. Sorolhatnánk a példákat – főképp a Belvárosban, Révfaluban, de Szabadhegyen és Adyvárosban is –, hogy a kijelölt parkolóhelyek (az a kevés) már fél nyolckor tele vannak, s hiába helyezték ki a csak a várakozást engedélyező táblát, órákon át ott parkolnak egyes autók, amelyektől képtelenség leparkolni. Megállni legfeljebb az utcán lehet, de ott a ki- és beszállás még veszélyesebb, mint a kerékpárút környékén. A Kölcsey-iskola előtt hétfőn megpróbáltunk megállni, s bár még el sem kezdődött a tanítás, kora délután nem volt szerencsénk. A lakótelepeken jobb a helyzet, többek között azért, mert a panelházakkal közösek a parkolók, így amikor munkába mennek az emberek, megüresednek az iskolába igyekvők számára.

A tömegközlekedésről

S akkor most a „feketelevesről", a közlekedésről. Nyilván nem mondunk újat azzal, hogy ismét lehet készülni a tömött buszokra reggel hét óra, és délután egy után. Az iskolákhoz vezető buszok majd mindegyikét (22-es, 14-est, 2-est, 17-est...) felsorolhatjuk, ahol holnaptól minden valószínűség szerint nem lesz egyszerű ismét felpréselni magunkat. A vidéki buszokkal hasonló lesz a helyzet, de erre a témára az első tapasztalatok után még visszatérünk. Mint ahogy azt is megnézzük, a reggeli csúcsban mennyi idő alatt lehet eljutni egy-egy városrészből a kijelölt iskolába...

Egy átkelő, egy rendőr

A rendőrség idén is segíti az iskolakezdést, csütörtöktől tehát az iskolák előtti zebráknál egy-egy járőr irányítja a forgalmat. Az akció egy hónapig tart, emellett minden elsős védőmellényt kap kifestőcsomaggal és tájékoztató füzettel. Elsőként ma a Kölcsey-iskolában osztják ki a csomagokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kultúra túlélési csomag

Tóth Nándorné, Győr frissen kitüntetett kulturális irodavezetője az elismerés után sem ül a… Tovább olvasom