Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

A tánc, és ami mögötte van

Győr - Győrben tánciskolák garmadája verseng a gyerekek, diákok vagy a felnőttek kegyeiért. De ki az, aki taníthat, és mennyit fizetünk mindezért? Egy diák szemével így néz ki a táncosvilág Győrben...

Minden táncos a saját csapatára és edzőjére esküszik. A döntés nehéz, ám nem is egyszer a szüleink pénztárcájának vastagsága határozza meg döntésünket.

Jelentős árkülönbségek

Az árak között óriási különbségek vannak. A megyeszékhelyen átlagosan 3–5 ezer forint a havidíj. A legtöbb helyen ez az alap, a pluszköltségek (mint például a ruhák, cipők) még ezenfelül fizetendők. Az ár természetesen nemcsak az edzőtől függ, hanem a terembérlési díjtól, és attól is, hogy önálló sportegyesületbe jelentkezünk-e vagy művészeti iskolához tartozó csapatba.

A legtöbb szülő aggodalma, hogy a gyermek olyan tanárhoz kerül, akinek se papírja, se végzettsége. Az ismertebb vagy hosszabb ideje működő csapatoknál ez a veszély nem fenyeget. Az edzők többségének ugyanis koreográfusi, táncpedagógusi végzettsége van. Nehézségek nem a bekerüléssel, inkább a beilleszkedéssel, a tanulással, a kitartással lehetnek. A legtöbb csapat esetében csak be kell iratkozni kezdőnek, és ha az edző úgy látja, hogy van a tanítványában tehetség, akkor felsőbb csoportba osztja. Ám a táncosnak nem elég, hogy tehetséges legyen, élveznie is kell azt, amit csinál.

„Életem részévé vált"

A harmincéves Rovó Tamás a Győri Nemzeti Színház táncművésze és az egyik táncstúdió vezetője: „Huszonnégy éve táncolok. Ez amolyan családi fertőzés. Édesapám, a testvéreim, én is, és most már a lányom is táncol. Annak idején apukám otthon készült a versenyekre, és nekem is megtetszett. Aztán egyszer nem vettem észre, hogy édesapám hazajött, én meg ott táncoltam a tükör előtt, akkortól elkísértem edzésekre, versenyekre, aztán ide jutottam."

Az egyik sikeres győri tánccsoport év végi gáláján az együttes versenyzői látványos műsorral szórakoztatta a közönséget.


Domán Dalma 15 éves, balettiskolás növendék: „Hároméves koromban édesanyám beíratott egy amatőrtánccsoportba, »mozogjon a gyerek« címszóval. Azóta az életem részévé vált a tánc, és nem tudnám elképzelni egy napomat sem nélküle.

Megnyugtat, kikapcsol, beosztja az időmet, és kiegyensúlyozottabb vagyok ennek köszönhetően.

Ezek szerint hivatásos táncos leginkább azokból válik, akik már gyermekkoruk óta színpadon vannak. A mostani csoportok jó része azonban tinédzserekkel vagy a náluk idősebb korosztállyal foglalkozik. Az ő céljuk nem a profi táncosok képzése, sokkal inkább az, hogy megtanítsák a fiatalságot táncolni. Aki tudatosan és saját késztetésből lép be egy csoportba, annak két oka lehet: megtetszett neki és ki szeretné próbálni, vagy csak mozogni szeretne.

Magabiztosságot ad

Rácz Adrienn (17 éves, tanuló) is utóbbi megfontolásból kezdett el táncolni, s mára már ő is rabja ennek a világnak. „Táncolás előtt is sportoltam. Kézilabdáztam, és mikor azt abbahagytam, kellett valami más. Ezért választottam a táncot. Az elején nagyon nehéz volt megszokni a ritmust, a pörgést, de aztán egyre jobban belejöttem, és nagyon jól éreztem magam ebben a társaságban."

Borsi Viktória 21 éves egyetemi hallgató: „Egyfajta magabiztosságot adott. Szeretek szerepelni, és a táncnak köszönhetően már nem gond a fellépés sok ember előtt."

Az érem másik oldala, hogy a mai tánckultúra – sokak véleménye szerint – rossz irányba halad. A táncosokat a legtöbb helyre a ruhájukért hívják, és nem a táncukért. Megalázó helyzetekbe kényszerítik őket, és elvárják, hogy maximálisan teljesítsenek, valamint a legnagyobb mosollyal és jókedvvel lépjenek a színpadra. Némely körülmények között ez nagyon nehezen valósítható meg, de amikor 900 ember állva tapsol egy igazi előadás után, akkor az ember fejében megfordul, hogy azért mégis megérte!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasházépítő iskolamentők

Tápszentmiklós - Folytatódik a tápszentmiklósiak iskolamentő programja, most egy nyolclakásos… Tovább olvasom