Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

A takarékosság a szociális szférát is érinti

Az elfogadott győri költségvetés a szociális szféra intézményeit az eddiginél is takarékosabb gazdálkodásra szorítja. Ki pályázattal, ki alapítványi támogatással, ki pedig a saját bevételének növelésével pótolja a hiányt, a kulcsszó azonban mind a hét intézményben a számolás és a folyamatosság.
A bázistervezés helyett az alkumechanizmus érvényesül a szociális intézmények költségvetésében – utóbbi szerint a meglévő keret osztható el –, ez azonban az előzetes irányszámoknál kisebb összeg.

Késhet a felújítás

– A mi helyzetünk alapvetően különbözik a többitől, hiszen a finanszírozás nagy részét a tb állja, másrészt sokan vállalkozó orvosok – magyarázta dr. Mécs Kornél, az Egészségügyi Alapellátás igazgató főorvosa. – A városi ügyelet, az iskola-egészségügyi, valamint a védőnői hálózat zavartalan működtetése nem kis feladat, ehhez idén csaknem 50 millió forinttal járul hozzá Győr. A megszorító intézkedések bennünket is érintenek, ezért lelassulhat vagy késhet a Liezen-Mayer utcai ügyelet és a Tihanyi Árpád úti rendelőintézet átalakítása, felújítása.

Két bölcsődével kevesebb

Bartalné dr. Tóth Györgyi, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat igazgatója elmondta, hogy az előirányzathoz képest idén 45 millió forinttal kevesebből gazdálkodnak. A működés ez idáig is szűkös takarékossági intézkedések mellett folyt, egyelőre arra kaptak ígéretet, hogy a majdan bezárásra kerülő két intézményből valamennyi összeget visszaforgatnak. Az ígéret ennyi, nagy tartalékok pedig nincsenek. A szakmai munka azonban nem sérülhet, legfeljebb kevesebb továbbképzést szerveznek, vagy azok időpontja csúszik. Reményeik szerint a megmaradó tizenhárom bölcsőde a szülők és a gyerekek igényeit maximálisan kiszolgálja. Kevesebb pénzből igaz, kevesebb játékra is futja, az udvari fajátékprogramot azonban mindenképpen folytatni szeretnék. Pályáznak, alapítványi segítséget is kérnek, ezzel próbálják pótolni a hiányt. Folytatják az „árnyékolóprogramot" is, azaz a gyermekek szabadban történő altatási helyének kialakítását.

Négymillió forint hiányzik

A szociális feladatokat ellátó intézmények sorában a speciális feladatokkal bíró Anya-, Csecsemő- és Gyermekotthon 28 millió forintos dologi kiadásait 4 millió forinttal csökkentették. Dr. Vargáné Réti Edit igazgatónak már csak azért is főhet a feje, mert intézményük 19 iskoláskorúnak is otthont jelent. Az épület belső állaga nem felel meg a törvényi előírásoknak, az átalakítás terve a jelenlegi helyzetben viszont egyelőre fiókban marad.
– Szeretnénk, ám nincs miből indítani a felújítást, a lakóegységek kialakítását, pedig nagy szükség lenne rá – jegyezte meg az igazgató –, s akkor még az utógondozói otthonról nem beszéltünk. A közüzemi díjak és az étkezés fizetésével nem lesz gond, ám a dologi kiadásainkat érzékenyen érinti a hiányzó pénz.

Célzottan pályáznak

– A takarékosság ez idáig sem volt idegen a Segítőház működésében, ám a fenntartó taktikáját és technikáját még inkább szem előtt tartjuk – szögezte le Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője. – Az eddigieknél is jobban odafigyelünk a minisztérium kínálta lehetőségekre és célzottan pályázunk. A helyzet nem sugall világvége-hangulatot, csupán egy feszesebb, megszorítóbb gazdálkodást kell szem előtt tartanunk. Házon belül próbálunk gazdálkodni, foglalkoztatni, amiből szintén lehet némi bevétel.

Havonta figyelik

– Az ágazat minden intézményére igaz, hogy a közgyűlés által meghatározott keretszámokat havonta figyeljük – mondta el érdeklődésünkre Páternoszter Piroska, az egészségügyi és szociálpolitikai iroda vezetője. Ha a kiadások finanszírozása gondot jelent, az önkormányzat azonnal közbelép, azaz segítséget nyújt az intézménynek. Az okokat természetesen előtte megvizsgáljuk, de ez a folyamatos kontroll miatt egyszerű.

Takarékos gazdálkodás

– Az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) részéről is rendkívüli odafigyelés és takarékos gazdálkodás a mérvadó – reagált megkeresésünkre Panker Mihály igazgató. – Lényeges, hogy a közalkalmazottak illetményének fedezete rendelkezésre áll, a győri bérelemek is beépítésre kerültek, igaz, egyelőre 6 hónapra. Működésünkben nagy arányban jelentkeznek a saját bevételek, amelynek teljesítésére kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Gondot jelent a központi felújítási keretek alacsony mértéke. Emiatt az elmúlt években megszokott mértékű és ütemű fejlesztések idén megtorpannak, lelassulnak, épületeink állagmegóvása legtöbb esetben csak a váratlan és halaszthatatlan helyzetekre marad.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábadozás támadás után

Most már biztosan elmondható, hogy Horváth Józsefet, akit kutyák támadtak meg Abdán, a szerzett… Tovább olvasom