Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

A szüret veszélyei: a mustgáz alattomos méreg

Gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több, nem egyszer halálos baleset következik be országszerte.

A szőlő feldolgozása veszélyeket rejt magában, ugyanis a borkészítés egyik fontos mozzanata a must feldolgozása. A must erjedése során mustgáz szabadul fel (100 liter 18 fokos mustból 9 kilogramm szén-dioxid gáz), amely színtelen, szagtalan, és a levegőnél nehezebb, ezért a levegőt kiszorítja a föld közelében.

Ez gondos körültekintés hiányában akár halálos balesetek forrása is lehet. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot szédülést, hányingert, illetve mentális zavart okozhat.

Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.

A mentést is körültekintően kell végrehajtani, a mustgázmérgezést szenvedett embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. A másik segítségére siető ember ugyanis az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat.

A mustgáz okozta szerencsétlenségek leginkább a szakértelem hiányára, valamint az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza.

A tragédiák nagyon könnyen megelőzhetők a pincék megfelelő szellőztetésével, a hordók nagy térben való elhelyezésével és gázérzékelő riasztóberendezés használatával.

Egy régen is bevált egyszerű módszerrel is megállapítható a gáz jelenléte: a pincébe derékmagasságban tartott és botra erősített gyertyával tanácsos lemenni, ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Magyarországon évente 40-50 alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat. A riasztások jelentős részénél azonban már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan bekövetkezik a mérgezés, az eszméletvesztés és beáll a halál. Előzzük meg az ilyen baleseteket!

Forrás: gyor.katasztrofavedelem.hu.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mercedestől a Credóig: tesztbuszok rótták-róják Győr útjait - fotók

Egy kék Mercedes, két fehér Credo, összesen három különböző típusú tesztbusz körözött, illetve most is köröz Győrben. Tovább olvasom