Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A szúnyogháló vonzó a besurranó tolvajoknak

Győr és környéke - Ahová be lehet menni, oda be is mennek a besurranó tolvajok, akik alig várják, hogy a családok nyaralni induljanak. A bűnözőket az sem érdekli, ha a tulajdonosok a másik szobában alszanak. A strandokon sem szabad őrizetlenül hagyni az értékeket.

A Győri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Reinhoffer Csaba alezredes elmondta lapunknak, júliusban 8 családiház-, 6 lakásbetörés volt a kapitányság körzetében.

– A lakásbetöréseknél – egy kivétellel – nyom nélkül jutottak be a bűnözők az otthonokba, úgynevezett zárfésűvel sérülésmentesen nyitották ki a zárat. Az esetek egyik részében a sértettek már nyaraltak. Postaládájukból lógtak ki a szórólapok, s ez bizony felhívja a bűnözők figyelmét arra, hogy üres a lakás – figyelmeztetett Reinhoffer Csaba.
– A másik módszer, amikor családi házba törnek vagy surrannak be a tettesek úgy, hogy a tulajdonosok otthon alszanak. Kiakasztják a meleg miatt bukóra nyitott ablakot, kivágják a szúnyoghálót, s összeszedik a zsákmányt. Volt olyan elkövető, aki egyszerűen befeszítette a bejárati ajtót, s elvitte a konyhaasztalon talált pénzt.

A bűnözők szinte mindig készpénzt és ékszereket visznek magukkal, esetleg kisebb fényképezőgépet, táskában elférő műszaki cikkeket – magyarázta az osztályvezető.

– Az idegenforgalmi szezonban megnő a kerékpár-, kismotorkerékpár-lopások száma. Az elkövetők viszik őket boltok, vendéglők, strandok elől, de lépcsőházakból is. Jellemző a tolvajokra a gátlástalanság, volt, hogy két bicikli össze volt láncolva, így elvitték mindkettőt. A lakosság figyelmességére is szükség van. Előfordult, hogy egy motorkerékpárt megemelt mellső résszel toltak fiatalok, mert nem tudták kioldani a láncot, ami a kereket rögzítette. Ilyenkor jó, ha a lakosság bejelenti a rendőrségnek az ilyen esetet – hívta fel a figyelmet Reinhoffer Csaba.
Az alezredes tanácsa: ne vigyen senki nagyobb értéket, sok készpénzt strandra, s ha mégis megteszi, valaki mindig maradjon azok mellett.
– A teraszokon felüdülést keresőknek is óvatosnak kell lenniük. Egy hátuk mögé akasztott táska tolvajcsalogató lehet. Volt, hogy egy vendég csak a mosdóba ment, s mire visszaért, valaki elvitte a táskáját.

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bécsi magyarok a ravazdi erdőben

Ravazd - A Kisalföldi Erdőgazdaság és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai kara a ravazdi… Tovább olvasom