Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A szülőföld szeretete ma is a szívügyük

A megyei honismereti egyesület „Szülőföldünk" címmel meghirdetett idei, sorban a 34. alkalommal meghirdetett pályázatára összesen 85 pályamunka érkezett helytörténeti-, néprajzi és nyelvjárási témakörben.
A legkiválóbb alkotásokat nemcsak díjazták, de tervek szerint a munkák egy közös kötetben is napvilágot látnak.

Jászberényi Ferencné, mindenki Márta nénije generációkat nevelt „A Hazám a házam tája" elvre, a szülőföld szeretetére. A rendezvény tiszteletbeli elnökként nyitotta meg a díjkiosztó ünnepséget szerdán és megköszönte az egyesületet, e nemes ügyet támogató intézmények, szervezetek, civilek segítségét.

Fotó: Harcsás Judit
Fotó: Harcsás Judit


Néma Sándor, a a honismereti egyesület elnöke elmondta, a nagymúltú civil szervezet anyagi alapjait is stabilizálni kellett, s a pályázat meghirdetésére, lebonyolítása szponzorok segítségére is nagy szükség volt.

Fotó: Harcsás Judit
Fotó: Harcsás Judit

„Idén is remek pályázatokat kaptunk, közte valóságos szaktörténeti munkákkal, háborús, veterán visszaemlékezésekkel. Ezek jelentik a honismereti munka sava-borsát, az eddig megjelent legkiválóbb pályázatokból pedig szívesen készítenénk egy könyves válogatást."A közgyűjteményi dolgozók: tanárok, levéltárosok, könyvtárosok idén is segítették a pályázatok elbírálását, eszerint pedig az ifjúsági- és felnőtt korosztály legkiválóbb munkáit díjazták.

Fotó: Harcsás Judit
Fotó: Harcsás Judit


Győr különdíját Takács Istvánné (Révfalu temetőinek történeti feldolgozásáért) vehette át Ottófi Rudolf alpolgármestertől, a megye nagydíját pedig Szakács Imre elnök adta át a soproni Hárs Józsefnek, aki a XIX. században élt Johann Karl Sschuster feljegyzéseit fordította le és rendszerezte.

Fotó: Harcsás Judit
Fotó: Harcsás Judit


Topon a kazinczysok

Az ifjúsági kategóriában évek óta verhetetlenek a kazinczys diákok mind a pályamunkák számát, mind pedig a színvonalukat tekintve. Németh Tibor igazgató elmondta, ez a humán vonalon tovább tanulóknak afféle alapkövetelmény, legalábbis ajánlott, ugyanakkor gazdagítja a pályázatíró diákok személyiségét, a kutatómunkára sarkallja őket.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arcus Temporum művészeti fesztivál

A hagyományhoz hűen a Pannonhalmi Főapátság középkori temploma augusztus 21. és 23. között… Tovább olvasom