Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A szonda örök társukká szegődött

Győrött négy éve működik az otthon ápoltakért szolgálat, amely kizárólagosan a szondán táplált betegekkel foglalkozik. A speciális csövet a gyomorba vagy a vékonybélbe vezetik – ezen keresztül etetik az ápoltakat, akik ennek köszönhetően a családban maradhatnak.
Horváth Istvánné Sári néni lányával, Évával. Mindketten megtanulták a szondás táplálás lépéseit.
A győri Horváth Évát és nővérét szinte megoldhatatlan feladat elé állította az a tény, hogy a napi munka és a családi teendők mellett súlyos beteg édesanyjukat is gondozniuk kell.

Esély az életre

Azzal azonban a két testvér és a „mamiként" szólított édesanya is tisztában volt, hogy a kórházi műtétet követően a szondás táplálás jelenthette az életben maradás egyedüli esélyét.
– A helyzetnek megfelelően alkalmazkodtunk és megtanultuk a szondázás alapfogásait – sorolta Éva. – Ma már sikerélmény, hogy a mami is tudja, hogyan kell beadni magának a megfelelő tápszermennyiséget és ez lelkileg sem jelent számára pluszterhet. Kezdetben tartottunk ugyan ettől a megoldástól, de hozzászoktunk, mert tiszta, egyszerű, ugyanakkor a napi életben sem jelent különösebb hátrányt.

Otthoni ápolással

A folyamat kizárólag speciális tápszerekkel történhet, ami tejalapú, folyékony anyag és minden, az ember számára szükséges táplálékot: zsírt, fehérjét, szénhidrátot, ásványi anyagot tartalmaz. A szolgálatot azért hozták létre, mert a szondával táplált betegek többnyire utógondozás nélkül kerülnek ki a kórházakból. A család sok esetben tehetetlenül áll a cső előtt és hiába szorgalmaznák a tejeskávét, egyebet, az ápolt csak fogy, a súlycsökkenés megállítása szinte lehetetlen.

Etetés két-három óránként

A Horváth családdal folyamatos kapcsolatban lévő Kószás Szilvia klinikai táplálónővérhez Győr-Moson-Sopronban és Veszprém megyében csaknem harminc beteg tartozik.
– Az elmúlt négy évben több mint kétszáz beteggel és családjaikkal kerültem kapcsolatba – mondta el érdeklődésünkre Kószás Szilvia. – Tulajdonképpen a főzési és bevásárlási időt tudják megspórolni ezzel. A nagyon leromlott állapotú beteget kezdetben két-három óránként etetni kell. A módszer egyszerű, higiénikus, hiszen a tápszert a hűtőből kivéve csak melegítjük. A házi vizit során megtanítjuk a tápszer tárolását, beadását, a sebgondozást.
Kezdetben heti három alkalommal találkozunk, később ez egy-két heti találkozásra csökken. Az éjjel-nappali szolgálatban bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzánk, hiszen előfordul, hogy a beteg ráfekszik a szondára, a cső eldugul vagy éppen kicsúszik a helyéről.

Évente kétezer új beteg

Évente kétezer új beteget regisztrálnak Magyarországon, közülük minden ötödik gyermek. A szakemberek szerint sok esetben ezek az ápoltak újra meg újra visszakerülnének a kórházba. Hosszú távon csak ezért, mert mesterségesen táplálják őket, ott nem tarthatók. Az ország szinte valamennyi megyéjében létezik ilyen szolgálat, a klinikai táplálók 16-an lehetnek. A kórházból kikerülők az alaptápszert 90 százalékos tb-támogatással kapják meg. (A témával kapcsolatos bármilyen információval a 06-40/393-393-as telefonszámon szolgálnak, ahol szakképzett dietetikus fogadja a hívásokat.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsztárok jöhetnek Győrbe

Egyfajta főpróbának tekintik a szervezők az ír szteppkirály, Michael Flatley társulatának győri… Tovább olvasom