Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A szomszéd szemete mindig kevesebb?

Társasházak: a lakók dönthetnek arról, hogy osztják el maguk közt a kukaürítések díját.
Kétszer annyi szemétdíjat fizetnek Szabóék, mint ismerőseik körében más családok. Szerintük azért, mert társasházukban nem minden szomszéd vallja be, hányan élnek egy lakásban. De nem is muszáj a lakók száma szerint osztozni a szemétdíjon.

– Nem tudom egyedül megoldani a problémámat, ráadásul sürgető a helyzet, mert az utóbbi időben nyolcezer forint körülire rúgott a szemétdíjunk számlája, míg ismerőseim körében a hozzánk hasonlóan négytagú, két gyereket nevelő családoknál általában feleennyi – panaszolta olvasónk szerkesztőségünket megkeresve. A Gyárvárosban, a Klapka utcában lakó Szabó Balázs sokallja szemétdíját és nemrégiben talált postaládájában egy nyomtatványt, amelyen fel volt tüntetve, hogy társasházukban ki hány lakó után fizeti a közös kukák ürítéseinek költségét. Az szerinte jelentősen eltér attól, ahányan szomszédságában laknak, még akkor is, ha nem tudhatja pontosan, melyik lakásba hányan vannak bejelentve.

A közös képviselőtől akart segítséget kérni, aki azt közölte vele, hogy meg van kötve ez ügyben a keze, mivel „ő nem hatóság". Olvasónk se akar nyomozni, már csak azért se, mert attól tart, hogy megharagudnának rá a szomszédok, ha ilyesmiről kérdezősködne hozzájuk becsengetve. Viszont nem is szeretné más helyett fizetni a szemétdíjat.

Közös kukák hátránya: Szabó Balázs sokallja a neki kiszámlázott szemétdíjat és társasházi lakóként nem akar mások helyett fizetni. Fotó: Krizsán Csaba
Közös kukák hátránya: Szabó Balázs sokallja a neki kiszámlázott szemétdíjat és társasházi lakóként nem akar mások helyett fizetni. Fotó: Krizsán Csaba


– Felmerül bennem a kérdés: én is úgy fizessek, mint a többiek, kevesebb főre és akkor kevesebb lesz a szemétdíjam, vagy maradjak becsületes és várjak, míg végre mindenki bejelenti magát? – fogalmazott Szabó Balázs, ám a szolgáltató válasza szerint más megoldást is találhat gondjára.

Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy mindenképpen a közös képviselő kötelessége, hogy az ilyen helyzettel foglalkozzon, ugyanis a szolgáltatótársaság a társasházzal áll jogi kapcsolatban, azzal köt szerződést, nem külön-külön egy-egy háztartással. Aszerint számláz a lakóknak, ahogy a társasház a díj megosztását kéri, s nem mindenhol azt a megoldást választják, mint olvasónknál.

Több helyen a lakások alapterülete, a négyzetméterek arányában osztoznak az egy tömbben lakók a díjon, akad, ahol egyszerűen annyifelé osztják ezt a költséget, ahány háztartás van a társasházban. Erről a lakók a közgyűlésükön szoktak dönteni. Ezért olvasónknak az javasolható, hogy a náluk bevezetett rendszer megváltoztatását javasolva, forduljon a közös képviselőhöz vagy vesse fel a témát a lakógyűlésen.

 

Olvasóink írták

 • 8. kisember1 2011. augusztus 19. 08:24
  „Mi öten élünk (panellakás). 3 gyermek. Ahhoz képest minimális szemetünk van, mert amit lehet, mindent szelektíven gyűjtünk.
  Akkor egyetértek azzal, hogy arányosan osszuk el főre/lakásméretre, ha mindenki szelektíven gyűjt. De az egyáltalán nem tetszik, hogy más, akik egyedül, ketten laknak és nem veszik a fáradtságot a szelektálásra és miattuk lesz több a szemét, akkor azzal jutalmazzuk, hogy fizessen kevesebbet.”
 • 7. -upho- 2011. augusztus 18. 20:33
  „Nalunk (40lakasos panelhaz) miota nem az utcan van az 1000L-es kuka hanem a lepcsohazban tobb kisebb, a nem ott lakok elol elzarva, a szemet mennyisege 1/4-re esett vissza. Sajnos itt is lakasokra van szetosztva, ugyanannyit fizetek egyedul mint 6 fosulis alberlo egyutt egy 3 szobas lakasban...”
 • 6. blise 2011. augusztus 18. 20:21
  „Az első hozzászólónál ott a pont, mi is erre hívtuk a fel a figyelmet, de a gazdasági versenyhivatalt nem érdekelte a dolog...
  Nálunk pl. a két lépcsőházas "tárasasházunkban" a 60 lakásra 69 ember van bejelentve, vagyis ennyi fele oszlik a el a szemétdíj (az alapdíjon kívül). Ebből kettő mi vagyunk a feleségemmel. Röhej.”
 • 5. Madarász 2011. augusztus 18. 13:57
  „Arra sem árt figyelni, hogy hányszor van kint a kuka és hányat számláznak le! Mi vezetjük a naptárban, mégis több alkalmat számláznak le, mint ahányszor kitettük. A maradékos kukát egyszer nem tettük ki, félig volt, mégis automatikusan úgy számláztak, mintha minden alkalommal kitettük volna.”
 • 4. soproni 2011. augusztus 18. 13:47
  „Sajnos a mi házunkban alapterület alapján fizetünk. Havonta 2* viszek le kb. 60 liter szemetet(műanyag szelektálva) és többet fizetek,mint egy 4 tagú család,aki kisebb lakásban él.”
 • 3. pret 2011. augusztus 18. 12:44
  „Amúgy ha nem az egekbe lenne a szemétdíj lehet mindenki a sajátjába tenné. Az nem tűnt fel, hogy mióta megduplázták a havi díjat azóta megy a máséba szemetelés? És aki ezt kitalálta még van munkája is, és pénzt is kap érte. Bizony. <moderálva> Csak egy példa: barna kuka családi házba, ha nem kell akkor is ugyanannyi a rendelkezésre állási díj. Már a rendelkezésre állási díj is lopás. Ja tudom mi a válasz, törvény írja elő.”
 • 2. anuvuk 2011. augusztus 18. 11:11
  „"A szomszéd szemete kevesebb?"

  Kicsit kezd unalmassá válni a szemét ügy, - de mégsem látom a megoldás végét, pedig mindenki azért harcol!
  Az igazi harc még el sem kezdődött a költségek igazi csökkentése felé, a "mindenki" általi kötelező szelektálás a megoldás!! Fájó az az iszonyatos pazarlás, amit látok nap mint nap!!!!!!
  A túl közeli szemetes, nem ösztönöz a szelektálásra!!!!!!!!
  A korszerű szelektív "medve" barát konténereket hiányolom, a minden típusú szelektív anyagra!!!!!”
 • 1. Leopold 2011. augusztus 18. 10:45
  „Üdvözletem!

  Valamit nagyon nem értek én ezzel a cikkel kapcsolatban! A cikke ezt írja:
  "Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy mindenképpen a közös képviselő kötelessége, hogy az ilyen helyzettel foglalkozzon, ugyanis a szolgáltatótársaság a társasházzal áll jogi kapcsolatban, azzal köt szerződést, nem külön-külön egy-egy háztartással."

  Igeen? No fene! Akkor már csak azt nem értem, hogy ha most meg ezt mondják, akkor a gyszol milyen jogon követeli egy társasház esetében MINDEN LAKÓTÓL a rendelkezésre állási díjat??? Kérje azt is társasháztól, hiszen azzal áll jogi kapcsolatban! Majd a társasház megfizeti a 2db kuka után a rendelkezésre állási díjat és nem minden lakó fizet egyenként!
  Ezek után végképp igazságtalan az, hogy ha valaki egy családi házban lakik és van 1db kukája az is akkora rendelkezésre állásit fizet, mint egy társasház ÖSSZES lakója EGYENKÉNT kb 2db kukára! Pl. egy tízlakásos lépcsőházban 2db kuka van (120 és 240 literes), ezek után a lakók összesen évente kb. 110 000Ft-Ft fizetnek, a családiházas meg kb. 11 000Ft!! Kedves Ozsvárt úr! Talán ezt kellene megmagyarázni! Ezek alapján egyértelműen hülyeség ez a nyilatkozat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják a Sikátorról elszármazottakat

A "Sikátoriak találkozója az elszármazottakkal" mottó jegyében tartanak falunapot és egyben… Tovább olvasom