Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A szombati munkáról lehet hiányozni?

Ha a munkaidőkeretben dolgozót beosztják szombatra dolgozni, mégse jelenik meg munkára, akkor ez igazolatlan mulasztásnak számít.
Olvasói kérdés

Egy éves munkaidőkeretünk van. Szombatra, ha nem megyek be dolgozni, lehet-e törvényileg igazolatlant írni, amely magába foglalja az összes szankciót, a jutalommegvonást, a béremelést? Szombatra szabadságot nem kaphatok, mert az szabadnap, de az igazolatlan igazságos, amit beírhatnak?
Ha a munkaidőkeretben dolgozót beosztják szombatra dolgozni, mégse jelenik meg munkára, akkor ez igazolatlan mulasztásnak számít. Oka lehet például az azonnali hatályú felmondásnak vagy más elmarasztalással járhat. Viszont, ha be van osztva szombatra a dolgozó, akkor kérhet arra a napra szabadságot. A szabadsága egynegyedével maga rendelkezik a munkavállaló, ha azt írásban tizenöt nappal előbb kéri, ki kell neki adni az általa kért időpontban. A szabadság többi részének kivételéhez hozzá kell járulnia a munkaadónak, illetve a cég határozhatja meg, mikor adja ki.

A munkaidőkeret épp arra jó, hogy a munkaadó rugalmasan, a megrendelésekhez igazodva oszthassa be embereit dolgozni. Azonban, ha a dolgozók úgy érzik, hogy az egyenlőtlen munkabeosztás időnként túl nagy terhet ró rájuk, túl sok szombatjukat "veszi el", akkor érdemes érdekképviseletet alakítaniuk és tárgyalást kezdeményezniük.
A tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Tisztségviselőik, Potyondi Antal és Molnár Ákos adnak válaszokat.

Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik.

Olvasóink írták

 • 8. miracle 2013. május 17. 20:57
  „kisember1
  Nem, nem lehet egybefüggően dolgoztatni. Az MT világosan kimondja, hogy heti egybefüggő 40 óra alá nem lehet menni a pihenőidővel (és több hét átlagában a heti 48 óra/hét átlagnak ki kell jönnie)”
 • 7. kisember1 2013. május 17. 12:51
  „4. miracle 2013.05.16. 15:30 Mindegy hány napot dolgozott. Ugyanis egyenlőtlen munkaidőbeosztás (munkaidőkeret) mentén akár egybefüggő 1 hónapot is dolgoztathatnak, sőt....
  Azt is megtehetik, hogy január első vasárnapját kiadják, majd február utolsó vasárnapját, így megközelíti a két hónapot a folyamatos mindennapi munka (szabadnap nélkül). Egy szabály van, hogy havi egy vasárnapod legyen szabad. Később a két hónap alatt felgyűlt heti elmaradt két nap pihenőnapjaidat kiadhatja mondjuk márciusban egyben.
  Ez a munkaidőkeret és egyenlőtlen munkaidőbeosztás lényege sajnos. Csak a munkáltató érdekeit védi.”
 • 6. miracle 2013. május 16. 17:45
  „Hát igen, 1/4.
  Mert ugye a munkáltató az sokkal jobban tudja, hogy a munkavállalónak mikor és mennyi pihenőre van szüksége.”
 • 5. Mankapunka 2013. május 16. 16:30
  „Ez az érdekes, a munkavállaló csak az 1/4-ével rendelkezhet. Akkor ez már nem is szabadság, hanem valami alamizsna.

  Lassan kiállok én is kéregetőnek sokkal könnyebb úgy az élet.”
 • 4. miracle 2013. május 16. 15:30
  „Fontos dolog kimaradt a cikkből. Hány napot dolgozik az adott héten?
  Ugyanis: Munka Törvénykönyve 105. § (1) A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg (heti pihenőnap). (vagy: 106. §: 48 óra egyben nem egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén, legalább 40 egyben egyenlőtlennél.)
  Márpedig elharapozó, aljas gyakorlat, amikor - függetlenül munkaidőkeretektől - az ebédidős 20 perceket egybevontan szombaton dolgoztatják be 6.munkanapként és a szombat dél meg a hétfő reggel között így nincs meg a minimum.”
 • 3. kisember1 2013. május 16. 13:09
  „2. kenyeresné 2013.05.16. 12:45 Nagyon becsüld meg a munkádat és munkahelyedet, mert szerintem a kisebbséghez tartozik a céged. Ez lenne a normális, amit leírsz. Gondolj csak bele, a legtöbb helyen azt sem tudják, hogy másnap mikor dolgoznak sajnos. Az éves munkaidőkeret legtöbbször nem arról szól, hogy előre tudod a munkaidőt, hanem ellenkezőleg. Együtt jár az egyenlőtlen munkaidőbeosztással, amibe a munkavállaló nem szólhat bele. Egyik nap 4 órát dolgoztatják másnap 12-őt. És éves szinten lesz elszámolva a túlórája is, legtöbbször nem elszámolva, hanem lecsúsztatva. Gondolj bele csak, hogy 1-2-3-4 gyermek mellett dolgozó éves munkaidőkeret mentén dolgozó két szülő a folyamatosan egyenlőtlen, változó műszakbeosztás és munkaidő mellett, segítség nélkül, hogyan old meg egy szombatot, mikor nincs óvoda vagy iskola? És nem csak egy szombat van..És nem mindenhol kötelező a kollektív szerződés sem. Sajnos elvben működik sok minden, gyakorlatban nem. ha a munkavállaló beszól, holnap mehet az utcára a dolgozó.
  a férjem egy viszonlyag korrekten fizető (nem sokat, de azt korrekten) ipari parkban található cégnél dolgozik. Még nem tudja, hogy holnap hányra kell mennie és hány órát kell dolgoznia. Megteheti, hogy kiáll a jogaiért, igen. De holnap mit mond a három gyerekünknek?”
 • 2. kenyeresné 2013. május 16. 12:45
  „Nálunk éves munkaidőkeret van,ami jó,mert előre lehet tervezni,látja az ember,hogy adott hónapban mikor és mennyit fog dolgozni.Egész évre előre megvan,és soha semmi gond nem volt ezzel.
  Egyébként a kollektív szerződésben minden le van írva világosan.Lehet ugyan,hogy a kedves munkavállaló nem rendelkezik ilyen kollektív szerződéssel,de el lehet kérni a munkáltatótól,ehhez mindenkinek joga van.Illetve ott,ahol ezt nem adják a munkavállaló kezébe,ott a munkahelyen ki van függesztve.(legalábbis kellene)...”
 • 1. kisember1 2013. május 16. 10:49
  „A beosztást 7 nappal előtte és 7 nappal előre ki kell helyezni.
  Két probléma van.
  1. ha kis is teszi (sajnos nemez a jellemző-szabálytalanul), akkor max 14 napra előre tudod a beosztásod, tehát nem tudod 15 napra előre jelezni.
  2. Ha nem teszi ki időben a beosztást, ami szabálytalan, akkor a legutolsó munkaidőbeosztás vagy az "alap " munkaidőbeosztás az irányadó. Így mondjuk a dolgozó kivesz szabit péntekre, hosszúhétvégézne. Az előző héten is öt napra volt beosztva, szombat ,vasárnap pedig nem. Majd kedves munkáltató közli előtte 4 nappal, hogy booocsi pénteken maradj otthon, kiírtam a szabid, de szombaton gyere be. Ugyanis az előző heti munkaidő az irányadó, de ha a "cég érdeke" (van pontos szakszó is rá), akkor előtte 4 nappal behívhat mégiscsak alapbérért, ügyesen mozgatva a munkaidőkeretet. Szabad kizsákmányolás folyik itt!
  3. kiírja ügyeses 7 nappal előtte, 7 nappal előre a munkaadó és szabályosan, hogy hétfőtől péntekig dolgozol. Négy nappal előtte akkor is módosíthatja és bejöhetsz alapbérért (majd lecsúsztatgatják veled)...
  4. 2-3 nappal előtte rendkívüli munkavégzést is elrendelhet, amire nemigen mondhatsz nemet. Persze tekintettel kell lennie a családi helyzetedre (kisgyerekek stb...) és ha van módja a kevésbé "problémás" munkavállalót kell behívnia.

  Az egy éves munkaidőkeret csúnya és értelmetlen és legkevésbé ösztönző. Max 3 legfeljebb 6 hónapnak van értelme, utána szinte követhetetlen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentették a járőrök a győrszemerei nyugdíjas életét

A sokkos, nagyon gyenge állapotban lévő férfit rohammentő vitte a győri kórház intenzív osztályára. Tovább olvasom