Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A szociális szolgáltatás sokszor több, mint a segély

Győr - A szociális szolgáltatások megújításáról, annak társadalmasításáról és a szakmai konszenzusépítés lehetőségeiről tanácskoztak a szakmabeliek a minap a győri városháza dísztermében.
A United Way Kisalföld Alapítvány által szervezett előadássorozaton elhangzott: noha a szociálpolitika belügy, ennek ellenére az unióban vannak közös módszerek, több országban bevált és alkalmazott modellek.

Szabó Sándorné szociológus, a Széchenyi Egyetem adjunktusa elmondta, az unió 27 tagországára – eltérő gazdasági- és társadalmi fejlettségük, struktúrájuk és hagyományaik miatt – nem lehet kötelező szociálpolitikát „előírni", viszont bizonyos kérdésekben szükséges olyan célkitűzések, feladatok megfogalmazása, mint a társadalmi kirekesztettség, az előítéleteség elleni harc, vagy a szegénységellenesség.

Szabó Sándorné szociológus az unió összes országát érintően vetette fel a nyugdíjrendszer reformjának szükségességét, s elemezte az európai szociális modell egyes kérdéseit.
Szabó Sándorné szociológus az unió összes országát érintően vetette fel a nyugdíjrendszer reformjának szükségességét, s elemezte az európai szociális modell egyes kérdéseit.

– Európa társadalma elöregszik, a tagországokban már most gondolkodnak a nyugdíjrendszer átalakításáról – fogalmazott a szociológus. – Hazai felmérések szerint míg hazánkban a férfiak várható átlagéletkora 67, a nőké 76 év, addig az unió egyes országaiban ez 9 évvel megtoldható. Elgondolkodtató, hogy a folyamatosan kitolódó átlagéletkor hova vezet, illetve ki termeli ki a szükséges nyugdíjakat?

Tizenöt éve alkották meg a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvényt, – erről, és ennek többszöri módosításáról már Páternoszter Piroska, a népjóléti osztály vezetője beszélt. A szakember elmondta, a kontinensen is egyedülálló kerettörvénynek számító rendszer jó modellnek is tekinthető. Volt időszak, amikor a segélyezés kapott nagyobb hangsúlyt, ma az úgynevezett nyitott ellátásokkal: a házi segítségnyújtással, otthonápolással – a települési adottságok szem előtt tartása mellett – kiemelten számolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki lesz a színházigazgató?

Győr - A győri városházán meghallgatták a színházigazgatói pályázatra jelentkezőket. Koltay Gábor… Tovább olvasom