Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A szociális kasszát közösen fizetjük

Győr - Izgalmas régiónak tartja a mienket, jó mutatókkal Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, aki a Kisalföldnek adott interjújában mindemellett arról is beszélt, a munkanélküliség épp ezért kiemelten – több multit, beszállítót is érintve – sújthatja az itt élőket. A tárca többszintű és -féle megoldásban gondolkodik.
–  Ezekben a hetekben, hónapokban szükség van olyan intézkedésekre, amelyek a munkahelyek megtartását célozzák. Mindez pénzbe kerül. Lehetséges ez egyáltalán a szociális kiadások megnyirbálása nélkül?

– Szerencsére már a múlt év végén kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a válságkezelő intézkedésekhez forrásokat teremtsünk. A munkaerő-piaci alapból hatmilliárd forintot – az év végi teljesítéseket figyelembe véve – „megmentettünk", s ezt az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz (OFA) áthelyeztük, illetve az idei munkaerő-piaci alapforrásokból tízmilliárd forintot központosítottunk – mondta el a
Kisalföldnek adott interjújában Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter. – Uniós forrásokból közel hatvanmilliárd forintot szintén válságkezelésre tettünk félre. Folytatni kívánjuk a hátrányos helyzetű munkavállalók támogatását – 27 milliárd forintos kasszával. Az OFA-pályázatokat  csaknem nyolcszázan letöltötték, óriási az érdeklődés, úgy vélem, nem lesz könnyű helyzetben a bírálóbizottság. Visszatérve az eredeti kérdésre, a szociális juttatások tervezett átalakításával a családok úgy vélem, jobb helyzetbe kerülhetnek.

Szűcs Erika
Szűcs Erika

– A megyében több településen is hallani arról, hogy nincs, legalábbis kevés a  közmunka.

– Április elsejétől településszintű közfoglalkoztatási program indul, a közmunkatanács által kiírt közmunkát pedig – mintegy kilencezer embert érintően – másfél hónappal meghosszabbítjuk, ezt hétfőn jelentem be. A régióban vannak eredmények, ám egyszerre van jelen az elszántság és a félelem. Az önkormányzati szövetségek is segítik ezt a felkészülést, a minisztérium támogatja az eszközbeszerzést, a tervek folyamatban vannak.


– A családtámogatás rendszerét miként alakítja át a kormány?

– A családi pótlék kapcsán többféle vélemény és várakozás figyelhető meg, akárhányszor terítékre kerül ez a téma. Van, aki stabilizáló szerepet szánna neki, ugyanakkor kitapintható a társadalom azon igénye, hogy ezt a pénzt a gyerekekre szánja a közösség. Egyelőre tárgyalunk a részletekről. Mindenesetre az adózás rendszerén keresztül szeretnénk megvalósítani, hogy a támogatások rendszerében legyen egyfajta differenciálás. A változtatás elkerülhetetlen, azért, mert így igazságos. Iszonyú nagy hátránnyal élnek gyermekek, nagyok a különbségek, ami feszültséget okoz, visszahat a közösségre.


– Milyen intézkedések várhatók, amelyek a munkahelyek megőrzését célozzák, mennyit szán erre a kormány?

– A vállalkozásokat segíteni kell, sokan egyszerűen nem jutnak hitelhez. Keressük az együttműködés lehetőségét, támogatjuk a csökkentett munkaidő bevezetését, ezzel párhuzamosan a pluszképzést támogatjuk azoknál a cégeknél, amelyek most kerültek nehéz helyzetbe. A válság sok helyen az i-re most tette fel a pontot. Két hónapja az Audi vezetői is jóval pozitívabban látták ezt a dolgot, mára itt is keményedett a helyzet. Folyamatosan dolgozunk, a számokkal kapcsolatban február közepén már többet tudunk. 

Olvasóink írták

 • 4. 13.István 2009. február 01. 11:38
  „A két párt arcát a riportalanyokra gondolok egymás mellé kellene tenni a mondani-
  valóval együtt nem egyoldalúan!!! Az ellenzék semmit nem mondott kétlem.
  Ezt meg elfelejtettem az előzőbem?”
 • 3. 13.István 2009. február 01. 11:31
  „A vonat meg megy ,ha a józan ész megnem állitja még mindig gondokodik
  mikor egy lépéest kellenne mindannyiuknak tenni!!! LE!!!”
 • 2. SAmu 2009. január 31. 14:11
  „Németországban nem a volt nácik kormányoztak 1946 -tól ill kormányoznak most. Ezért egyezik a véleményem pmc-vel , szerintem is a kivénhedt (ideológiájukkal együtt) korcsokat a szemétdombra kéne szórni. Az elhízott banya arcát - szerintem - lefekvés előtt ne mutassuk meg gyermekeinknek, nehogy éjjel felsírjanak....
  Az egykori Rákóczi Bank pénzeltüntetőművésze ismét rombolásra kész és fog is, ha hagyjuk.”
 • 1. pmfc 2009. január 30. 23:45
  „Ilyen vén, örök kommunisták vezetik ma az országot.

  Egy miskolci MSZMP munkatárs, aki a rendszerváltás után gyorsan benyalta magát a bankokhoz, jól megszedte magát és most viszajött az elvbarátokhoz, és osztja az észt.

  Hiteles politikus. Az biztos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melocco Miklóst pénzbüntetésre ítélték

Győr - Illusztris vádlott sorsáról döntött szerdán nem jogerősen a Győri Városi Bíróság, az európai… Tovább olvasom