Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

A szív vándorai megyénkben

A Szent Jakab-naphoz kapcsolódó zarándoklat résztvevői idén már jelekkel kijelölt úton haladhattak Budapesttől Lébényig. Így a megyénket – Pannonhalmát, Győrt – is érintő útvonalon már nemcsak a lébényi ünnepségekhez kapcsolódóan lehet végigmenni.

Három évvel ezelőtt a budapesti Szent Jakab Baráti Kör kezdeményezte, hogy legyen magyarországi Szent Jakab út is, ami később csatlakozhat a híres spanyolországi El Caminóhoz.

Azóta már harmadszor indult zarándoklat – egyre több résztvevővel – Budapestről Lébénybe úgy, hogy július 25-re, azaz a Szent Jakab-napi ünnepségekre, a szent tiszteletére szentelt román kori templomhoz érjen s közben kibővült azoknak az önkénteseknek a köre, akik a szervezésben részt vesznek.

Ők idén sárga nyilakkal és kagylójelekkel végig kitáblázták, felfestett jelekkel is ellátták a 190 kilométeres gyalogos út vonalát.

Már tudnak is olyanokról, akik a későbbiekben egyedül vágnak neki. Tegnap és ma pedig összesen mintegy 150 zarándok érkezik Lébénybe nyolcnapos gyaloglás után.

Többségük viseli a magyarországi zarándoklat jelképét pólóján, egy szívbe foglalt vándor rajzát.

A zarándokok útjuk elején hőségben gyalogoltak, szombaton pedig esett az eső, amikor Győrújbarátra értek. Fotó: Bertleff András
A zarándokok útjuk elején hőségben gyalogoltak, szombaton pedig esett az eső, amikor Győrújbarátra értek. Fotó: Bertleff András


Győrújbaráton a helyi evangélikus gyülekezet vendégelte meg szombaton ebédidőben a zarándokokat, ahol Kovács Gábor lébényi polgármesterrel is beszélgettünk. Elmondta, hogy idén májusban már végigjárta gyalog a Budapestről falujába vezető utat. Szerinte a zarándoklat az önismerethez vezető út: az ember ilyenkor érzéseivel szembesülhet és jó szándékú közösségekkel találkozhat. A most már végleges jelekkel kijelölt magyar Szent Jakab út – amelynek részletes útvonalleírása a www.szentjakabnap.hu honlapon olvasható – lényegét abban látja, hogy csak háromnapi járásra van az osztrák Wolfsthaltól, ahonnan jelzett út vezet a spanyol Caminóig, a világ egyik legfőbb, ezeréves hagyományokkal rendelkező zarándokútjáig. Szerinte ez az összeköttetés nagyon fontos Lébénynek, ismertebbé teszi a települést és templomát is.

Tehát a magyar Szent Jakab út már csak 75 kilométerre van attól, hogy csatlakozzon az Európát behálózó zarándokútba, és ennek a távnak ma több zarándok nekivág, Mosonmagyaróváron, Rajkán keresztül haladva.

Török Blanka Csilla is továbbindult Ausztria felé. A magyar Szent Jakab-zarándoklaton először vett részt, de három éve már végigjárta a spanyolországi El Caminót. „Olyan személyes élmény ez, amit szavakban önteni nehéz. Vízválasztó volt, elmélyültebb, érettebb hívővé tett, testileg, szellemileg megerősített. A zarándoklat kilépés a hétköznapi, megszokott dolgokból. Én a mobilomat otthon hagytam, nem is internetezek, inkább a természet apró csodáit figyelem és más perspektívából láthatom az embereket is" – állítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt hiábavaló a győri tanárok fellépése

A középszintű németérettségi egyik hallásértési feladatát tanárok és diákok egyaránt emelt szintre valónak értékelték, ezért a pedagógusok összefogtak az érettségizők érdekében. Tovább olvasom