Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A színpadon örökifjak

Olyan nagy kedvük van a közös bemutatkozáshoz a nyugdíjasoknak, hogy évente két fesztivált is kell szervezni klubjaik műsorainak. Csütörtökön Győrújbaráton léptek százötvenen színpadra.

Harmadszor rendezték meg az Örökifjak Művészeti Fesztiválját. Tavaly a győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Művelődési Ház szervezte meg a városban élő nyugdíjasoknak az elsőt. Idén tavasszal a helyszín ugyanaz maradt, de már a megye több részéből érkeztek fellépők. Akárcsak tegnap a győrújbaráti művelődési házba. Tíz nyugdíjasklub 19 produkciót állított színpadra, így összesen százötven nyugdíjas vett részt a több mint kétórás műsorban.

– Korábbi felhívásunkra olyan sokan jelentkeztek, hogy egész napos műsort állíthattunk volna össze. Túl hosszú lett volna végigülni. Nem mindenkinek tudtuk tavasszal a bemutatkozási lehetőséget biztosítani, ezért mielőbb meg akartuk szervezni a fesztivál folytatását – mondta el Pozsgai Balázs, a Pannon Nyugdíjas Szövetség elnöke és hozzátette: a nyugdíjasokban nagy a vállalkozókedv a közös bemutatkozásra. Tapasztalatai szerint többségük olyan ember, aki sokat jár közösségbe és alkotásként éli meg, hogy érzelmeit, mondanivalóját kulturális produkciókon keresztül fejezheti ki. Nem sajnálják az időt, olykor a pénzt se erre. Varrnak, varratnak maguknak fellépőruhát, van, aki felkészítő tanárra is költ. Többüknek most van idejük arra, hogy énekelni, táncolni tanuljanak. „S jólesik nekik, ha látják, előadásukkal örömet szereznek. Fesztiváljaink csupa ilyen pillanatból állnak, a hagyományőrzés jegyében" – fogalmazott az elnök.

A nyugdíjasoknak harmadszor megszervezett versengés nélküli ˝Ki mit tud?˝-on százötvenen szerepeltek a műsorban. A győrújbarátiak néptáncot is bemutattak. Fotó: Mészáros Mátyás
A nyugdíjasoknak harmadszor megszervezett versengés nélküli ˝Ki mit tud?˝-on százötvenen szerepeltek a műsorban. A győrújbarátiak néptáncot is bemutattak. Fotó: Mészáros Mátyás

A bősárkányi nyugdíjasok például rábaközi népdalokat adtak elő és színpadra vitték a gyékényből készült táskát, padlóvázát, virágokat is. Több évtizede még szinte mindenki foglalkozott falujukban gyékényfonással, ma már kevesen, de ők a régi módszerrel új formákat is készítenek.

Megújítják a hagyományt, aminek megőrzését fontosnak tartják. A lébényiek pedig ezúttal vidám nótákat énekeltek. Azért jöttek, hogy „feldobják magukat" és másokat is. Horváth Albertné és Patonai Lajosné szerint nyugdíjasklubjuk énekkarának tapasztalatszerzést jelent minden fesztivál. „Jó együtt lenni, szeretjük a társaságot. Főleg azok a tagjaink, akik sokat vannak egyedül otthon. Jó érezni, hogy szükség van ránk, de még mennyire!" – mondták el. Meggyőződésük, hogy a mai fiatalok is kíváncsiak az ő fiatalkorukra. Az ’56-os eseményeket idéző műsorukat iskolások is átéléssel, meghatottan figyelték nemrégiben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés az egyetemistáknak

A legjobb győri hallgatók munkáját díjazták tegnap az egyetemi Új Tudástér aulájában, melyhez a… Tovább olvasom