Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A szilveszteri petárdatilalom csak papíron létezik

Idén is tilos petárdát árusítani, birtokolni vagy használni. Elvileg. Hogy betartható-e a tilalom, szilveszter éjjelre kiderül.
Két napja ismét bejelentették, idén is tilos petárdát venni és árusítani; az egyéb pirotechnikai termékek (a játékos, illetve a kis tűzijáték, ami nem durran, csak fénylik, ragyog) használata azonban engedélyezett szilveszterkor, „mert ezeknek a hanghatása a látványhoz képest nem jelentős, vagyis az emberek nyugalmát nem zavarja, balesetet, sérülést nem okoz". A termékeket tegnaptól az év utolsó éjszakájáig csak az arra kijelölt és engedélyezett helyeken lehet vásárolni – a kis tűzijátékot nagykorú vásárolhatja meg, és szilveszterkor 18 órától reggel 6-ig használhatók.

Idén is megnéztük, a jogszabályi szigor ellenére lehet-e petárdát vásárolni azokban a boltokban, ahol korábban hirdették. Hivatalosan nem: a nagyáruházban és a kis boltokban nincs ilyen termék, mellettük azonban (akár a tőszomszédságukban) vannak úgynevezett kijelölt helyek. Azt azért mi sem és gyaníthatóan senki más sem gondolja komolyan, hogy szilveszterkor – a tiltásnak hála – nem lesznek petárdázók a városokban. Legfőképpen azért, mert Szlovákiában és Ausztriában továbbra is kapható petárda. A külföldről hozott pirotechnikai termékeket – illegálisan – 600 forintért árulják: ez a százdarabos „zöld viking" petárda. Baráti körben ennél is olcsóbban, már 300 forinttól árulják.

Az árusok nem is titkolják, a forgalom elfogadható idén is, nemegyszer a szülők jönnek a gyerekek nevében vásárolni, mert azok még nincsenek 14 évesek, így őket nem szolgálhatnák ki.

A fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-ig lehet visszavinni a vásárlás helyére. Aki nem teszi meg, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el. A katasztrófavédelmi szervezet által kiszabott szabálysértési bírság összege 50 ezer forint. (Tavaly – tudtunkkal – senkit nem büntettek meg ezért.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi számít sürgősnek az ügyeleten?

A Győr környéki 60 település munkaidőn túli háziorvosi ügyeletét 28 orvos végzi csaknem két éve a győri Dembinszky utca 29. szám alatt. Itt a rendelő korszerűen felszerelt és a helyet meg is szokták a páciensek. Ez az ügyeleti orvosi ellátás helyszíne elsősorban, a lakáson végzett vizsgálat, ellátás csak járóképtelen, felnőtt betegeknél indokolt. Tovább olvasom