Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A Szesocar itthon is próféta lett

Győr - Se benzin, se akkumulátor, az autó mégis megy, mi több, már nemzetközi hírnevet is szerzett. A Szesocar a szerdai bemutatkozáson „saját hazájában is próféta" lett. Videó a sofőrrel!
A franciaországi Nogaróban május 22–24. között rendezték immár huszonnegyedszer a Shell Oil Products nemzetközi versenyét, az ECO-maratont, amelynek az a lényege, hogy nem a leggyorsabb jármű nyer, hanem amelyik a legnagyobb távot teszi meg adott mennyiségű üzemanyaggal – vagy éppen a hagyományos üzemanyag nélkül. Idén 22 ország 206 csapata indult, magyarok először voltak ott, a budapesti műszaki egyetem csapata mellett a győri Széchenyi István Egyetemé. A győri csapat – mint már hírt adtunk róla – kategóriájában első lett, és elnyerte a városi járművek napelemes energiaosztály (Urban Concept Solar Power Award) kupáját.

A csapat úgymond saját hazájában is próféta lett: bemutatkozását a Széchenyi-egyetem aulájában nagy érdeklődés kísérte. A középpontban természetesen a Szesocar névre keresztelt napelemes autó állt, körbevéve a franciaországi elismerés „bizonyítékaival", a versenyen készült fotókkal és a támogatókat (mert nem olcsó egy ilyen jármű előállítása) köszönetképpen is felsoroló táblával.

Az aulában kiállított autót a csapattagok könnyedén kivitték a parkolóba gyakorlati bemutatóra. Fotó: Krizsán Csaba
Az aulában kiállított autót a csapattagok könnyedén kivitték a parkolóba gyakorlati bemutatóra. Fotó: Krizsán Csaba

A Szesocar szinte teljes külső felületét napelemek borítják. A négykerekű, egyszemélyes, hátsókerék-meghajtású autó mindössze 151 kilogramm súlyú. A vezetőt bukócső, rugalmas ütközési zónák és ötpontos biztonsági öv védi. Az energiafogyasztás csökkentése érdekében a karosszériát alumíniumból készítették. A jármű napsütéses időben 24 kilométeres óránkénti sebességre képes, de tud haladni, ha lassabban is, borús időben is. Ez hozta meg számára a nemzetközi sikert, mert a verseny idején rossz volt az idő, a vetélytársak kibuktak, pontosabban leálltak. Egyedi konstrukció többek között a kormánymű, és az is, hogy az energiatakarékosság jegyében a világítást a szokásos izzók helyett LED-ek (fénykibocsátó diódák) szolgáltatják.

Szerdán bemutatkozott a teljes csapat is, mely a közúti és vasúti járművek tanszéke és a Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont támogatásával, sok, az előállításban közreműködő szponzor segítségével valósította meg elképzeléseit.

Videó a helyszínről: Cseh Róbert


A győriek munkája azért is érdemes különös figyelemre, mert épp a napokban a legnagyobb olajtársaságok takarékosságra felszólító akciókba kezdtek, s az Európai Unió törekvése is az egyre dráguló üzemanyag fogyasztásának csökkentése.

A szerdai bemutatkozáson a csapat tagjai – azonfelül, hogy megköszönték mindenki segítségét – azt hangsúlyozták, természetesen örülnek a sikernek, főként azonban annak, hogy lehetőségük van ilyen alkotómunkában részt venni.

A csapat tagjai
A csapatvezető dr. Varga Zoltán egyetemi docens és Szauter Ferenc tanszéki mérnök. A hallgatók: Deres Ádám, Molnár István, Homlok Péter, Czeglédi Dávid, Pócs Ervin András, Gyömbér István, Pup Dániel, Pados Péter József. 

Olvasóink írták

 • 5. Fekete Zoltán 2008. május 30. 13:04
  „Gratulálok!

  Ettől függetlenül érdekelne mi lett Tesla által készitett hibrid járművel. :)”
 • 4. Homlok Istvánné 2008. május 29. 15:00
  „Szép volt Fiúk! Gratulálunk! Köszönet mindenkinek, mindazoknak, akik valamilyen módon segítették munkátokat. Vigyázzatok erre a munkára, vigyázzatok a Szesocar-ra, a győri
  csodajárgányra!
  SZEenergy Team további sok sikert!”
 • 3. Lizsu 2008. május 29. 13:22
  „Mondjuk az Audi megtámogathatná őket, ha eddig még nem tette.”
 • 2. Atis :) 2008. május 29. 11:23
  „Már most óriási összegekkel kellene támogatni - megtartani az ilyen tehetséges emberkéket. Nehogy más országban kamatoztassák tudásukat! Gratula nekik!”
 • 1. Tabornok 2008. május 29. 06:01
  „Gratulálok! További sok sikert kívánok!
  Fogjatok össze, hogy ne tünjön el, mint a többi magyar csoda!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyét szolgálják

Győr - A győri megyeházán szerdán adták át „A megye szolgálatáért" díjat több tagozatban. … Tovább olvasom