Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A szerhasználók tizede függő lehet

Az elmúlt 10–12 év alatt megyénkben megnégyszereződött a kábítószer-fogyasztók száma.

Ez  azt is jelenti, hogy a középiskolások harmada kipróbált, alkalmilag fogyasztott valamilyen drogot és mintegy tíz százalékuknál komoly gondot okozhat a függőség. Győrújbaráton a rendőrség a megelőzés jegyében tizenötödik éve szervez tábort.

Farkas Zsuzsanna, a Bercsényi-gimnázium tizedikese tudja, hogy a dílerek bárkit megkörnyékeznek, s a diákok között az sem titok, mikor, hol lehet hozzájutni a kábítószerhez. A tarifákról kérdezve már a pálffys Tóth Zsuzsa is besegít: a lányok nagyjából „képben vannak" a füves cigi és a diszkódrogok   árát illetően.

– Baráti, ismeretségi körökből is hallunk erről – sorolják a lányok –, de olyan rossz emlékünk is van, amikor egyik ismerősünket a mentő vitte el. Súlyos állapotba került, a dílerek pedig továbbra is ugyanúgy „dolgoztak". A barátunknak ez óriási tanulsággal szolgált, mert azóta tiszta, de nem mindenki ilyen szerencsés. (Az egyik közkedvelt győri szórakozóhelyen néhány hete túladagolás miatt halt meg egy fiatalember. – A szerz.) A szerek közül a füves cigi 2 ezerbe, az ecstasy darabja 4–5 ezer forintba kerül, sokan „csak" nyugtatóra isznak, ez ugyanis a legolcsóbb.

Sokéves tapasztalatunk szerint a fiatalok az érzelmi bizonytalanság miatt keresnek valami mást az életükben, ez pedig lehet bűn vagy szenvedély.  Ahogyan a probléma komplex, úgy a megoldás is az: háttér, család nélkül nehéz a megoldás.
Dr. Csokán Csaba alezredes
Dr. Csokán Csaba alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője szerint „helyzet van", a szenvedélybetegségek, így a kábítószer ellen is több fronton küzdenek a szakemberek, akik tisztában vannak azzal is, hogy a középiskolás korosztály mind közül a legveszélyeztetettebb.

Ezen a héten a középiskolá-sokat, jövő héten az általános iskola hetedik-nyolcadik osztályosait várják Győrújbaráton, a megyei rendőr-főkapitányság drog- és baleset-megelőzési táborában.
A család érzelmi biztonsága, a kisközösségek – így többek között a mostani, baráti táborlakók csoportja – egyfajta záloga lehet annak, hogy a fiatalok hasznosan, érzelmileg gazdagon, de drog nélkül töltsék el szabadidejüket.

Baráti, ismeretségi közösségeikbe visszatérve bizonyára kortársaik is szívesebben fogadják majd azokat az ismereteket, amelyeket ezekben a napokban a táborban gyűjtenek, s arra is volt már példa, hogy a rendőri hivatás a bemutatók, előadások kapcsán tetszett meg a fiata-
loknak, így ezt a pályát választották.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a huszadik körforgalmat

Elkészült, és szerdán hivatalosan – és ünnepélyesen – is átadták Szabadhegyen a Jereván… Tovább olvasom