Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A szerdai sztrájkra készülnek

Győr-Moson-Sopron - Nem munkaadóik ellen, mégis nekik kárt okozva akarnak sztrájkolni megyénkben is több helyen szakszervezetisek.

A társadalmi szolidaritás napját hirdette meg jövő szerdára a Liga Szakszervezetek. Célja, hogy a kormány kezdeményezze a kedvezőtlenebb nyugdíjszámítás visszavonását, fokozatos szigorítást dolgozzon ki. A korkedvezményes nyugdíjazás rendelkezéseivel is elégedetlen és tiltakozik az egészségbiztosítási reform tervezett formája ellen. Ugyan még folyik a sztrájkegyeztetés a kormánnyal, de ha nem sikerül megegyezni, munkabeszüntetés lesz a győri színházban, a Rába-gyárban s a GYSEV-nél is.

A tiltakozó nap részeként a Vasi és a Békés Volán szakszervezetei kétórás sztrájkot tartanak reggel hat és nyolc óra között.

Támogatja a kezdeményezést a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is azt ajánlja tagságának, szolidaritásként vegyenek részt a Liga akciójában. Megyénkből a Színházi Dolgozók Szakszervezetének győri alapszervezete, a Rába Munkavállalók Szakszervezete és a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete csatlakozott az akcióhoz. A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt.-nél reggel hat és nyolc óra között kétórás, a Rábában 13.20 és 14.20 között egyórás, a Győri Nemzeti Színházban szintén egyórás munkabeszüntetést tartanak reggel nyolctól kilencig jövő szerdán.

A színház műszaki dolgozói közül a 76 szakszervezeti tag nem fog dolgozni, de az érdekvédelmi csoport vezetője, Takács Szabolcs reméli, hogy szolidaritásból mások is csatlakoznak hozzájuk. „A nyugdíjszámítás előbb-utóbb mindegyikünket jelentősen érint" – indokolta a közös célt. Elmondta, nem a munkáltatójukkal van gondjuk, de úgy véli, csak ilyen tiltakozásra van lehetőségük, hogy az állam felé jelzést küldjenek.
Azt is hangsúlyozta, előadás emiatt nem marad el.

A győri gépipari gyárban azért tartják épp műszakváltáskor a sztrájkot, hogy minél kevesebb kárt okozzanak a cégnek – tudtuk meg a Rába Munkavállalók Szakszervezetének elnökétől. Alper László hangsúlyozta: „Nem a Rába ellen van a tiltakozás." Akkor miért a gyártás leállításával nyomatékosítják álláspontjukat? Mert az a tapasztalata, a korábbi megmozdulásaiknak, az utcára vonulásnak nincs eredménye. Ezért sztrájkkal – azzal, hogy még saját munkaadójuknak is képesek kárt okozni – jelzik, mennyire komolyak a szándékaik. „Nem akarjuk, hogy a nyugdíjrendszer, az egészségbiztosítás változatlanul maradjon, de átgondolt, mindenki által értett és támogatott változatot fogadjanak el."

– A vasúti társaságnál műszakban levők nagy része, több száz ember várhatóan részt vesz a sztrájkban – tájékoztatta lapunkat Balla György, a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetője. Arról még tárgyal a munkáltatóval, milyen járatokat érint a munkabeszüntetés. A munkavállalói érdekképviselet szándéka szerint az ausztriai viszonylatban közlekedő személyszállító vonatokat működtetné a leállás ideje alatt is, de Győr és Sopron között mást nem. Leszögezte: nem a GYSEV ellen irányul akciójuk, de „ha nem alakul ki másképp érdemi párbeszéd, akkor ezt az eszközt is be kell vetni a nyomásgyakorláshoz, hogy komolyan vegye a kormány törekvésünket."

Szárnyvonalakért
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete ugyancsak szerdán tart sztrájkot, reggel hattól délig, de más cél érdekében: a vasúti szárnyvonalak bezárása elleni tiltakozásul.

Olvasóink írták

 • 3. Cseter János 2007. november 17. 09:43
  „Majd megunják, majd hazamennek! Nem ismerősek ezek a kijelentések! Sőt joguk is van sztrájkolni! Kell a cirkusz! Vezérünk úgy is keveset vigyorog, mostanában! Most biztos az bosszantja, hogy ezek még sztrájkoni sem tudnak értelmesen! Ezzel csupán a munkaadóikat károsítják némileg! A kialakúlt helyzetekért meg úgy sem tudnak felelőset találni a felelőtlenek között! Oda sosem fog a kezük elérni! A Magyar képtelen összefogni és a jogos érdekeit kiharcolni! Fél a következményektől, az ismeretlentől, hisz ismeri az elrettentő példát a megtorlásokat, a gumibotot, a viperát, a könnygáz és az egyéb lövedékeket! Mijen szép is a mi demokráciánk!
  Hisz vannak képviselőink Ök az okosak! Nekik meg is van a jövödelmük Ők nem is sztrájkolnak és nem mis avatkoznak bele ebbe az újabb cirkuszba!”
 • 2. joco 2007. november 17. 06:45
  „Hát igen, vissza a szocializmust ? Hát mert ott a nyugdijszámitás a "dolgozók" érdekeit szolgálták. Még igy is rengeteg munkahelyen belüli "munkanélküli" volt. A rendszerváltással, a kapitalizmust választottuk, tehát annak a törvényeit(gazdaságit) illik betartani. Jelenleg nálunk található Eu.-ban talán a legalcsonyabb nyugdijkorhatár, A franciák és a németek most probálkoznak emelni a korhatáron. Tehát csak alakul valahogy, csak a politikusok menjenek az egésztől jó távolra.Lásd a mai hirek szerint a fidesz már itt is mozgolodik, pedig hát itt biztos nem szükséges a "mübalhé"Igaza a "győripolgárnak":csak egymással összefogva , plusz az én véleményem: de nem egymás ellen!”
 • 1. győri polgár 2007. november 16. 08:03
  „A társadalom tagjai csak egymással összefogva tudnak nemet mondani az ellenük hozott intézkedésekre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadfi visszatért

Győr-Moson-Sopron - Eligazítással kezdte első munkanapját a megyei rendőr-főkapitányság élére… Tovább olvasom