Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

A szenvedés Krisztus üzenete

Győr - Misével emlékeztek szombaton a betegek világnapjára a szigeti templomban. Veres András püspök szentbeszédében hangsúlyozta: a vallásos emberek könnyebben viselik a szenvedést.
Tizenhat éve február tizenegyedikéről – II. János Pál kezdeményezésére a Szűz Mária lourdes-i megjelenésének napján – a betegekre emlékeznek a katolikus templomokban. Az ünnepi együttlét célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését."

A győr-szigeti templomban bemutatott szentmisén Veres András szombathelyi megyés püspök arról beszélt, hogy életében, papi szolgálatában meghatározó szerepet játszott a betegekről való gondoskodás, a bajbajutottak megsegítése. Szentbeszédében hangsúlyozta: a betegséggel gyakran együtt járó szenvedést – Krisztus üzenetét – mindenki másként fogadja el, éli meg.

A betegek világnapjára emlékezve Veres András szombathelyi megyés püspök mutatott be szentmisét a győr-szigeti templomban. Fotó: H. Baranyai Edina
A betegek világnapjára emlékezve Veres András szombathelyi megyés püspök mutatott be szentmisét a győr-szigeti templomban. Fotó: H. Baranyai Edina

– Neves szociológusok felmérések tapasztalatai alapján állítják: a hívők sokkal könnyebben viselik a betegséget, a szenvedést, gyorsabban gyógyulnak, mint a hitetlenek – említette Veres András, majd elmesélte egy Nobel-díjas ateista orvos esetét, aki megtért, miután gyógyíthatatlan csontrákos betege Lourdes-ban csodálatos módon felépült. Homíliája végén a szombathelyi megyés püspök arra kérte a szentmisén megjelent orvosokat, ápolókat, ha a rájuk bízott beteg a kórházban halála előtt papot szeretne hívni, ne tagadják meg tőle, felekezettől függetlenül segítsenek.

Az ünnepen dr. Schmidt Péter a győr-szigeti szervezőbizottság elnökeként mondott köszöntőt. Emlékeit idézte, amikor mint egyetemista, majd mint orvos több alkalommal is járt Lourdes-ban, sőt, önkéntesként segített a tolókocsis betegeknek. Hangsúlyozta: nincs olyan ember, akit meg ne érintene, hitében meg ne erősítene a hely.

A szentmise végén Veres András püspök és Zsebedics József kanonok kiszolgáltatták a betegek szentségét a megjelenteknek.

Olvasóink írták

 • 19. ASHER 2009. március 04. 18:00
  „17 G.D. !!
  a zsidok egyaltalan nem hiszik azt hogy ok jezus-(eredeti neven; jesuah)leszarmazottai lennenek!!!jesuah h´nocri
  csak egy egyszeru zsido volt mint barmelyik abban az idoben ponc pilat helytartosaga alatt, nagy herodes kiraly
  saga idejen!!jesuah h´nocri b´nzzareth=jesuah az istennel valo nezzareth-i,egy egyszer asztalos csaladbol szarmazo gyermek volt,josue es myriam elsoszulott fia!!a masodik fiu neve jokanan lett,a jokanan h´tovel emle
  kere!!jokanan h´tovel=jokanan a jotevo bemerito-(egy a szanhedrin altal kinevezett ember aki felugyel a mikva
  ot bemeritkezeseknel)-a keresztenyseg idejen elnevezve "keresztelo jokanan-nak mert a jordan vizeben a bar
  mitsva elott allo jesuah-t is o meritette be!!!
  a zsidok szamon tartjak jesuah-t mint profetat,mind a mai napig!!
  van egy ijen aldas a minh´ idejen;-"baruh ata h´ keren yesuah!"-”
 • 18. andy 2009. február 15. 18:58
  „Szerintem viszont a szeretet Krisztus üzenete.
  Szenvedés, mint Krisztusi üzenet?
  Katolikus, keresztényi tanítások, bűntudat központú Istenkép alkotása.”
 • 17. G.D 2009. február 15. 15:15
  „A pápa nem fönöke az összes vallásoknak! A pápa az a katolikus egyház "fönöke". Mondjuk ez sem semmi, mert a katolikusok azt hiszik, hogy ök állnak a létra tetéjén!! A zsidók pedig azt hiszik, hogy ök az egyedüli "igazi " leszármazottjai a Jézusnak.
  Tény az, hogy a katolikus egyház, a Vatikán, nagyon sok titkot rejteget és azt nem véletlenül!”
 • 16. fortuna54 2009. február 14. 16:02
  „Na 16-os,ezt jól elmagyarázta. A pápa a fönöke az összes világvallásnak,ez aztán ujdonság.Hogy a vatikán
  minden rosszat financéroz,ezt is most hallom elöször.Talán van valami bizonyítéka?”
 • 15. info2009* 2009. február 13. 22:56
  „A Papa a fonoke az osszes Vilagvallasnak, titkos szervezeteknek (Szabadkomuvesek, Maltai lovagok stb.) es tulajdonosa a legnagyobb bankoknak. A Vatikan a leggazdagabb szervezet a Vilagon, a Vatikan (a Habsburgokkal) finanszirozta a del-amerikai "felfedezeseket" amikor is 60 millio indiant oltek meg es az osszes ott talat aranyat elloptak, beolvasztottak. A Vatikan finanszirozta a II. Vilaghaborut, es a Vatikan az, aki a nemet felsobb vezetoknek a haboru vegen utleveleket adott, hogy Del-Amerikaba menekulhessenek. A jelenlegi penzugyi valsag, jo elore meg volt tervezve, az osszes eltunt penz vatikani szamlakon landolt. Erdekes, hogy senki nem kerdezi meg, hova tuntek el a penzek?

  Atterve a "spiritualis" oldalara a dolgoknak, ha betekintesunk lenne a Vatikan konyvtaraba, igencsak meglepodne az atlag polgar, hogy mi talalhato ott. Az egesz tortenelem hazugsag. A Papa nem az, akinek hisszuk es az egyhaz sem az akinek hiteti magat. Az emberiseg tortenelme nem nehany ezer evvel ezelott kezdodott. A mi genetikank ugy 11000 evvel ezelott let megvaltoztatva, hogy rabszolgai legyunk azoknak, akik elfoglaltak haboruval a Foldet. A genetikai modositasok nagyon jol sikerultek, mert ugye mindenki latastol-vakulasig dolgozik, alig tud megelni es a betegsegek a maradek eroket is felemesztik. Es lam-lam, senki sem lazad fel. Birkak es rabszolgak vagyunk es elhisszuk, hogy ez normalis.

  Ameddig odaadjuk az eronket kulso hatalmaknak, isteneknek, addig a mi rabszolgasagunk biztositott. Imadkozni lehet es kell is, mert megkajuk a tamogatast, segitseget, de az nem a katolikus egyhaztol jon. Szabad akaratunk van, ez az amit az egyhaz eltitkol. Nincs szuksegunk senkire, ahhoz, hogy megteremtsuk azt amit akarunk. Amikor azt mondjuk, hogy AMEN, akkor egy egyiptomi istent nevezunk neven, talan utana kellene nezni, hogy kis is volt O valojaban. Amikor keresztet vetunk magunkra, meggyengitjuk sajat spiritualis erunket, es atadjuk a hatalmat sajat magunk folott. Amikor meghajolunk vagy leterdelunk (imadkozasnal), ugyanez a helyzet. A szekesegyhazak, templomok ugy lettek epitve, hogy amikor a ritualis szertartas folyik, az osszes resztvevo spiritualis erejet elszivjak. A Szabadkomuvesek epitettek mind oket, akik ugye a Papa fennhatosaga ala tartoznak.

  Ez csak egy kis izelito. Aki nem akar birka maradni es olyan szerencses hogy beszel nemetul vagy angolul, rengeteg anyag all rendelkezesre az internetten. Sajnos a magyar nyelvu informaciok (minden teren) messze elmaradnak a nemet-angol nyelvutol, talan szandekosan?”
 • 14. pmfc 2009. február 12. 23:55
  „Az a lelkész, akihez én tartozom, nagyon művelt ember, egyáltalán nem nevezhető naivnak. Sosem lopott, sosem vágyott hatalomra, meg audira.
  A fiatalok azért szeretik mert példa az élete, felnéznek rá. Az öregek azért, mert kedves és figyelmes velük.
  A gyülekezet vezetői pedig középkorú emberek.

  Ezzel én csak egyet akarok nektek mondani. Ne a fejesek miatt ítéljetek el valamit. Az, hogy nektek nem jelent semmit az egyház. Sajnálom. Ettől még az egyház nem rossz. Sőt.
  Én mindenkit bíztatok. Mielőtt véleményt formál, keressen egy becsületes, jólelkű lelkészt, vagy papot a környezetében és kezdjen templomba járni.

  Megfogtok lepődi, milyen jó az emberekkel közösségben lenni...

  :)”
 • 13. Róka 2009. február 12. 11:42
  „Veres András talán találkozott már krisztussal???? Nem???? Akkor honnan tudja mit üzent???”
 • 12. G.D 2009. február 11. 20:32
  „11.pmfc: Az a te dolgod, hogy hiszel bennük-nekik. Biztosan vannak köztük normálisak is. De!: Az egész "felekezet" nagyon konzervatív, hatalomra vágyó, pénzéhes, stb;stb. - Ezért én ennek a cirkusznak hátat fordítottam. -
  Ahhoz, hogy higgyek, ök nem kellenek nekem!
  Most van egy botrány a pápa körül, aki megint bevett a "szárnyai alá" pár eddig kizárt magas rangú katolikus egyházi egyént.( A Piusz-Bruderschaft tagjai.) Egyik közülük a Holokauszt meggyözödéses tagadója.
  Hát nem tudom erre mit lehet mondani! Állítólag nem tudott róla a "szentatya", hogy milyen véleményt támogat az érsek(nem vagyok biztos a rangjában). Hát ott sem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal? Álszent társaság - tisztelet a naív kivételeknek.”
 • 11. pmfc 2009. február 11. 10:55
  „Joco! Azonban nagy hibát követsz el, ha az egyházat a papi vezetők egy részéből ítéled meg.

  Én számtalan olyan papot ismerek, aki csendben, becsülettel, nagy odaadással és szeretettel végzi a munkáját, falun, rengeteg gyülekezetet ellátva. Nem nézve semmit, csak azt, hogy minél több embernek vígaszt nyújtson. Reggeltől estig megy látogatja az egyedülélő néniket, szervez ifjúságot.

  Én azt gondolom őket kéne bemutatni, és őket kell is mindannyiunknak tisztelni.
  Ők az igazi kereszténység...”
 • 10. joco 2009. február 11. 06:29
  „pmfc 2009.02.10. 18:33 : Nagy igazságot irtál le . Irrátáló, hogy az egyházatok felkent nagyságai a szegénységről mint áldott és jo dologról "papolnak" közben luxuskocsikkal furikáznak, luxuspalotákban élnek. De sorolhatnánk a pedofil, homokos és egyéb sexuálissan "eltévedt" papok garmadát. De talán az egyik közmondásunk fejezi ki legjobban a papok "helyzetét". A papok többsége : bort iszik és vizet prédikál!

  és a lényeg- nem csak a papoknál-:

  "Hitelesnek kéne már végre lenni! És tényleg öszhangba hozni a beszédet és a cselekedetet"”
 • 9. pmfc 2009. február 10. 18:33
  „Én templomba járó ember vagyok! Sajnos ismerem Veres András életét és stílusát is. És amikor azt mondja hogy: "papi szolgálatában meghatározó szerepet játszott a betegekről való gondoskodás, a bajbajutottak megsegítése."
  Akkor azért kifordul még nekem, hívő embernek is a gyomra. Az beszél, aki már egy lépést sem tud megtenni az audi nélkül, aki lenézi a nőket, aki lenézi és ha tudja még meg is alázza a más felekezetek tagjait. És olyan fenn hordja az orrát, mitha bármivel is többet érne, mint a többi ember...

  Hitelesnek kéne már végre lenni! És tényleg öszhangba hozni a beszédet és a cselekedetet.

  Egyből megszűnne a keresztények elleni alább olvasott mérhetetlen előítélet...”
 • 8. fortuna54 2009. február 10. 12:19
  „Matriné csak a tizenharmadik apostolban, laposi elemérben hisz.”
 • 7. Judytka 2009. február 10. 10:23
  „Én nem tudom mi baj van ezzel?Akinek megbékélést,és enyhülést hoz a hit a fájdalmában...ezt tiszteletben kell tartani..Ki ebbe kapaszkodik,ki másba,mindenkinek szíve joga.A templomok mindenki előtt nyitva állnak.
  Ha az ember beteg(vagy egyéb baja van),a szalmaszálba is belekapaszkodik..”
 • 6. matriné 2009. február 10. 09:23
  „A vallásos emberek a betegségük alatt elmennek a csicsás templomba és a cifra csuhást nézve tátott szájjal a lenyűgöző pompában megfelejtkeznek a fájdalmaikról? Hihető, hisz ezt egy csuhás mondotta a híveinek. Hogy ez a cikk mit keres e sajtóba az ismét egy kérdés.”
 • 5. joco 2009. február 10. 05:40
  „civac 2009.02.09. 23:42 : ha egy m.püspök mondja, hogy a hivők , akkor nem az iszlámra gondolunk:
  mit javitottak a cikken?”
 • 4. civac 2009. február 09. 23:42
  „"Neves szociológusok felmérések tapasztalatai alapján állítják: a hívők sokkal könnyebben viselik a betegséget, a szenvedést, gyorsabban gyógyulnak, mint a hitetlenek - említette Veres András"
  két lehetőség van:

  1) javítottak a cikken
  2) aljas és szándékos módon félreértelmezték a cikket: nem azt írja, hogy a katolikusok jobban bírják a betegséget...

  az értelmező olvasás napjainkban keveknek adatik meg”
 • 3. ASHER 2009. február 09. 18:58
  „"a szenvedes krisztus uzenete!"
  na kerem!!hat a rosseb megette!!eddig mindenhol azt hangoztattak a papok-(nekunk meg kolok korunkban a yesi
  va udvaran,ami a templom kerttel szomszedos volt)-hogyv a "szeretet" a "megertes" az "orom" az "orokos vigalom
  ",stb.!!!Te jo eg!! ugye hogy ereztem mar akkor hogy abba valami nem stimmel!!!
  jo hogy akkor se,ma se dolok be nekik!!!ki a rosseb akar meg szenvedni????azt hiszem abban mar eleget volt reszem!!!”
 • 2. joco 2009. február 09. 18:10
  „Veres ur. a föld lakoinak kb . 3/4 része nem a maguk istenében gondolkodik, tehát "hitetlen"?!és igy nekik /nekünk nagyobb "szenvedés" jut/jutott ill. mi nehezebben viseljük el a szenvedést.?Hát ez Veres ur röhej.”
 • 1. Noire 2009. február 09. 17:43
  „"A két európai narkotikum, az alkohol és a kereszténység." Friedrich Nietzsche”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet kell sorban állni, egyszerűbben az okmányirodában

Győr - Egyszerűbb lett az időpontfoglalás és nem kell kétszer sorban várakozni, ha valakinek postai… Tovább olvasom