Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A Szent Jobb a bazilikába érkezik

Ritka alkalom, hogy a lovagkirály ünnepén, június 27-én két magyar nemzeti ereklye, a Szent László-herma és a Szent Jobb előtt egyszerre tiszteleghetnek a hívek a bazilikában.
A hamarosan megnyíló Zichy Ferenc Látogatóközpont munkatársai a Káptalandomb történelmi helyein berendezett új, állandó kiállításainak felvezetőjeként május 9-én az egyházmegyei kincstárban időszaki tárlaton mutatják be a Szent László-koponyaereklyén közelmúltban elvégzett vizsgálatokkal és a lovagkirály tervezett arcrekonstrukciójával kapcsolatos tudományos és művészeti eredményeket.

A Szent László-koponyaereklyén végzett vizsgálatokkal kapcsolatos tudományos és művészeti eredményeket időszaki tárlaton mutatják be az egyházmegyei kincstárban – tudtuk meg Kiss Tamás igazgatótól.
A Szent László-koponyaereklyén végzett vizsgálatokkal kapcsolatos tudományos és művészeti eredményeket időszaki tárlaton mutatják be az egyházmegyei kincstárban – tudtuk meg Kiss Tamás igazgatótól.

Kiss Tamás történész, a kincstár igazgatója lapunknak elmondta: a tudományos területet előadásával Kustár Ágnes antropológus képviseli, amihez a Szent László ereklyéje vizsgálatát dokumentáló fotótárlat is társul. A program másik részében Boda László teológusprofesszor, festőművész a komputerfestés módszeréről beszél, illetve bemutatja azokat az alkotásait, azokat az ecsetéből született (magán)arcrekonstrukciókat, amelyek a módszer felhasználásával Szent Lászlóról készültek.

A hagyományos Szent László-napi körmenettel kapcsolatban Pápai Lajos megyés püspöktől megtudtuk, hogy az ünnepre a Szent Jobb is Győrbe érkezik, így ritka alkalomként két magyar nemzeti ereklye előtt egyszerre tiszteleghetnek a hívek a bazilikában.

Erről Kiss Tamás megjegyezte: Győr az egyetlen olyan város hazánkban, ahol mindhárom nemzeti ereklye, a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László-herma is megfordult már.

– A koronát például a tizenötödik század végén ide menekítették, majd később a tizennyolcadik században, mikor Budáról Pozsonyba egy-egy koronázásra vitték, itt „altatták" a lovagkirály ereklyéje mellett. A Szent Jobb pedig először a tizennyolcadik század vége felé – amikor Raguzából hozták vissza – „pihent meg" a herma szomszédságában.

A történelmi esemény idén megismétlődik, ami annál is inkább nagy öröm, hiszen első királyunk ereklyéje ritkán kel útra a budapesti Szent István-bazilikából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld tanácsadó iroda nyit Győrben

Lakossági zöld tanácsadó iroda kezdi meg működését a régióban, elindítója a Győr-Moson-Sopron Megyei… Tovább olvasom