Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

A szennyvíztisztító 4,5 milliárdból épül

Napi 60 ezer köbméter szennyvíz és szennyvíziszap feldolgozására lesz alkalmas a Győr-Bácsán épülő szennyvíztisztító, ezért hosszú távon megoldja a megyeszékhely gondját. Tegnap a helyszínen nyílt napot tartottak.
Nyílt napot tartott tegnap a győri polgármesteri hivatal a Bácsán épülő szennyvíztisztító területén, ahol bárki tájékozódhatott a nagyszabású munkáról.

– Napjainkban mintegy 30 ezer köbméter szennyvizet tisztítanak meg a megyeszékhelyen, ennek hatásfokát kívánjuk növelni – mondta tegnap délután az őt kérdező polgároknak a Bácsán épülő szennyvíztisztító telepen Czakó Lajos, az óriásberuházást tervező Aquinno Kft. vezető tervezője. A munka 4,5 milliárd forintba kerül, az összeg felét az unió állta, másik felén a magyar állam és Győr városa osztozott.
A beruházáshoz szükséges források tavaly őszre álltak rendelkezésre, októberben írták alá a szerződéseket, addigra azonban a szennyvíztisztító építésének engedélyei lejártak, újra kellett azokat kérelmezni. Ennek már hat hónapja.

Az épülő szennyvíztisztító területén nagy kiterjedésű földmunkáknak lehettek tegnap az érdeklődők tanúi, áll a területen egy óriásdaru is. Azoknak a munkáknak a kivitelezését kezdték meg, amelyekre már megvannak az engedélyek. A beruházás kivitelezésének ideje másfél év, s ezt hat hónapos próbaüzem követi.
A szennyvíztisztító napi kapacitása 60 ezer köbméter.

A létesítmény nagyságát érzékelteti, hogy a különböző medencéket „összeadva" azok 25 olimpiai úszómedencét tennének ki.
A szennyvíztisztító a bekerülő anyagból a szennyezés 95–98 százalékát eltávolítja és a fennmaradó rész is sokkal kevésbé ártalmas, mint odaérkezésekor.

A nyílt napon megjelent érdeklődők között volt Ferenczi Zoltánné, a Zölderő Egyesület tagja, aki elmondta, örülnek a létesítménynek, szeretnék, ha minél előbb elkészülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jáki Sándor Teodóz hetvenöt esztendős

Páter Jáki Sándor Teodóz O. S. B. 75 éves. Vajon hogyan éli meg egy bencés pap-tanár, aki diákjait a… Tovább olvasom