Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

A SZEnergy győzött!

Óriási meglepetésre jött, látott és nyert a napelemes-városi kategóriában a Széchenyi István Egyetem csapata a dél-franciaországi Nogaróban. Az eseményen 25 ország 200 csapata vett részt - köztük a legismertebb műszaki egyetemeké.


Mint azt múlt heti "Útra kész a győri csodajárgány" című cikkünkben megírtuk: Európa legrangosabb zöldversenyén eddig még egyetlen magyar csapat sem tette tiszteletét. Vagyis Pup Daniék úgy állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára tegnap délután, hogy korábban soha ilyen nívójú versenyen nem vettek részt!

"Hiába zúgott csapatunkban a Süss fel nap című nóta szinte a verseny mindhárom napján, a sűrű fátyolfelhő mégsem akart eloszlani Franciaországban" - kezdte Szauter Ferenc, a kisalföldi csapat egyik menedzsere.

"A fátyolfelhők ellenére azonban mindvégig sikerült tartanunk a lépést a benzines járművekkel, pénteken 12 kört tettünk meg a borús időben. Már ekkor látszott: ha kisüt a nap, nagy eredményt érhetünk el, s ha az ég is úgy akarja, elsők lehetünk a napelemes-városi kategóriában. Szombaton aztán megjelentek a sajtó küldöttségei is, a járművünk szerencsére különös figyelmet kapott, nagyon tetszett mindenkinek" - folytatta Szauter Ferenc.

A bravúros győzelemről egyelőre annyit tudni, hogy a SZEnergy kategóriájában mindhárom nap végig mozgásban tudott maradni az 54 perces futamokon, azaz egyszer sem állt meg a győri csodajárgány.


 A kagylós cég támogatja

A nogarói Shell Eco-marathon a Shell egyik legfontosabb társadalmi kezdeményezése. A program lehetőséget ad a jövő mérnökeinek és technikusainak arra, hogy felfedezzék és kísérletezzenek azokkal a technológiákkal és üzemanyagokkal, amelyek választ jelenthetnek a közlekedés területén tapasztalt környezeti kihívásokra.


 

 

 

 


Végig mozgásban

Május 23. (péntek, 20.30 óra), Nogaro

Sajnos az időjárás még mindig nem kedvez nekünk. Hiába zúgott a "Süss fel nap..." című nóta egész nap, a sűrű fátyolfelhő mégsem akart eloszlani.

A felhők ellenére azonben ismét tartottuk a lépést a benzines járművekkel, megint sikerült 12 kört megtenni. Most már tényleg csak az idő az ellenfelünk, annyit tehetünk, hogy imádkozunk jobb időért, és ha kisüt a nap, nagy eredményt érhetünk el.

Most már csak az idő az ellenfelünk.
Most már csak az idő az ellenfelünk.Ma már megjelentek a sajtó küldöttségei is, sok interjú, és izgalom után térhetünk nyugovóra, de nagyon bizakodóak lehetünk, hisz a jármű különös figyelmet kap, nagyon tetszik mindenkinek, s ha holnap az ég is úgy akarja, elsők lehetünk a napelemes városi kategóriában, aki 14 körrel a háta mögött, értékelhető eredménnyel célba ér, hisz kategóriánkban eddig is csak mi tudtunk végig mozgásban maradni az 54 perces futamom.


Esőszünet
Május 23. (péntek), Nogano

Sajnos esős napra ébredtünk. A prototípus kategória versenyét is elhalasztották az eső miatt. Mindennek ellenére az időjósok bizakodóak, s most már felszakadozni látszik a felhőzet.

A mi kategóriánk versenyét is későbbre halasztották, tehát most várakozunk kell, de nem számít, hisz a jármű készen áll megtegye a 14 teljesítendő kört a Nogaroi aszfaltcsíkon. Már csak az időjárás engedélyére várunk.


Az első futam
Május 22. (csütörtök), Nogaro

A lázas munka végül meghozta gyümölcsét. A mai gépátvételen a versnybírák elfogadták a járművet, mely 151 kg-os súllyal vizsgázott, így minden mefelelő volt, s megkaptuk az engedélyt, hogy rajthoz állhassunk a 17.00-kor kezdődő első futamon.

A verseny három futama közül a mai volt az első, melyek közül a legjobb eredmény számít a végelszámoláskor. Nagyon jók az első tapasztalatok. A SZEsocar a többi motoros meghajtású autót is maga mögé utasítva sokáig a 3. és 5. helyen körözött, s végül egy kör híján maradt le, hogy a bő 20 fős mezőnyben a 4 autó közt legyen aki befejezi a futamot. 54 perc alatt 14 kört kell megtenni ugyanis, ebből ma 13 sikerült, hisz a nap az utolsó körökben eltűnt, nem szolgáltatva elég energiát az utolsó körre, így kifutottunk az időből.

Nagyon jók az első tapasztalatok.
Nagyon jók az első tapasztalatok.


Mindennek ellenére tökéletesen elégedettek lehetünk, hisz a déli napfény holnap jóval több energiát fog nyújtani. A boxutcában rengeteg dícséret érkezett, látván hogy tiszta napenergiával, hozzáadott energia nélkül milyen gyorsan, és biztonságosan lehet haladni. Mindent összefoglalva nagyon bizakodva várjuk a holnapi futamot!


Gépátvétel
Május 21. (szerda este), Nogano

A mai gépátvételen a versenybírák néhány módosítást javasoltak,hogy biztoságosan kezdhessük meg a versenyt, jelenleg ezeket a munkákat végezzük el a SzEsocar-on, ég a csapat keze alatt a munka. Kigyulladtak a fények, az egész Pad-dockban lázas munka folyik, technikai információk, alkatrészek cserélnek gazdát, mindenki próbálja tökéletesíteni járművét.

Mi is gőzerővel dolgozunk, hogy a holnap minden a lehető legjobb lehessen.


Mi is gőzerővel dolgozunk.
Mi is gőzerővel dolgozunk.Megérkezés
Május 21., Nogano

2000 km és másfél nap után, kedd délelőtt, kicsit fáradtan ugyan, de szerencsésen megérkeztünk Nogaro-ba. Nagy a nyüzsgés, a 200 nevező csapat tagjai ellepték a versenypálya környékét, mindenki elkészítette az alvóhelyét, külön kis várost épült fel. Délután megtörtént a regisztráció, és elfoglalhattuk helyünket a 603-as szerelősátorban, a boxutca mellett. Az éjszaka folyamán elvégeztük az utolsó simításokat, és felkészítettük a SZEsocar-t a ma két órakor kezdődő gépátvételre.

Délután a tervek szerint tesztelésre kerül sor, holnap pedig elkezdődik a verseny. Minden készen áll, hogy élesben is fel felléphessünk a nemzetközi porondra.

SZEnergy Team Franciaországban

A hét végén számoltunk be arról, hogy egy győri csodajárgány is részt vesz a farncia versenyen. Az autót a Széchenyi Egyetemen hallgatói álmodták meg, s tanáraik segítségével megvalósították az első olyan alternatív hajtású járművet Magyarországon, mely hozzáadott energia nélkül is útrakész. A SZEnergy az első magyar csapatként mutatja meg tudását az energiatakarékos tanulmányautók és prototípusok legjelentősebb európai versenyén jövő héten Dél-Franciaországban.

Képek forrása:  http://szenergy.sze.hu

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Tabornok 2008. május 26. 17:25
  „Gratulálok MINDENKINEK, akinek a munkája hozzásegítette ezt a lelkes csapatot a világraszóló eredményhez. Aki tud, az most segítsen abban, hogy az ellenérdekeltek ezt a csodás eredményt, ne tudják elsüllyeszteni. Most valószínű, hogy egy sokkal nagyobb összefogásra lesz szükség, mint eddig!
  Nagyon örülök és további sok sikert kívánok!”
 • 42. Lacee 2008. május 26. 11:45
  „Grat fiúk, ez a nem semmi!

  am egy észrevételem van: a cikkben néha Nogaro, néha Nogano van.. de ez mellékes:)

  amúgy én azt nem értem, hogy most megy a propaganda, hogy uhh, óvjuk meg környezetünket, szelektív hulladékgyűjtés, megújuló energiaforrások, AZ ÁLLAM MEG ARRA NEM KÉPES, HOGY TÁMOGASSA AZ ILYEN TEHETSÉGES FIATALOKAT, AKIK ILYEN DOLGOKRA KÉPESEK!! KÉRDEM ÉN, AKKOR MIRE MEGY KI EZ AZ EGÉSZ? MUTATJUK, HOGY MENNYIT SZERETNÉNK TENNI, AZTÁN AMIKOR ITT A LEHETŐSÉG LE SEM SZARJUK?? GRAT HUNGARY!!”
 • 41. Liszti 2008. május 26. 07:31
  „Szép volt fiúk!
  Nagyon büszke rátok mindenki!
  Most meg már aktuális az áldomás téma :)

  Üdv.: Liszti”
 • 40. Kertész Zoltán 2008. május 25. 20:24
  „Gratulálok fiúk! Fecó, nagyon jó érzés látni, hogy a nemzetközi porondon mire vagytok képesek. Gratula!”
 • 39. Potyondi Zsuzsi 2008. május 25. 09:54
  „Fiúk, ez szép munka volt!!!
  Gratulálok Nektek, főleg Pócs Ervinnek és Gyömbér Pistinek! Nagyon-nagyon büszke vagyok rátok, igazán megérdemeltétek a sikert! :)”
 • 38. Gábor01 2008. május 25. 08:32
  „Na ki a király? Ki a király?

  TI VAGYTOK A KIRÁLYAK!!!!”
 • 37. Homlok Istvánné 2008. május 24. 21:21
  „Péter igazán boldogok vagyunk, veletek együtt örülünk! Anyu, Apu . C1 ne bosszankodj! Inkább örülj Te is! Ez magyar siker! Ez magyar győzelem! Ez a győri Széchenyi Egyetem diákjainak, tanárainak ,támogatóinak sikere!”
 • 36. kOVÁCS GERDA 2008. május 24. 21:18
  „Gratulálunk Péter, adde tovább akit illet. Úgy látszik a pozitív energia éppen időben érkezett. Gerdáék”
 • 35. Homlok Istvánné 2008. május 24. 18:53
  „Szép volt Fiúk!!!!
  Gratulálunk Nektek, örüljetek vígadjatok, de nagyon vigyázzatok hazafele! Nagyon várunk Bennetek! Előbb eljött a szüret idje, mint délután a vészjósló jelek után vártam. Nagyon boldogok vagyunk. Gratulálunk a csapat minden tagjának, tanáraitoknak!
  Utoljára, de nem utolsó sorban a támogatóitoknak, akik nélkül ez a verseny nem jöhetet volna létre. Puszilunk mindenkit ezerrel. Péter add át!! Anyu Apu”
 • 34. Homlok Istvánné 2008. május 24. 18:33
  „Ticá-nak üzenem: Sikerült a szívbajt hozni ránk! De megérte a délutáni sírás- rívás, mérhetetlen aggódás.”
 • 33. P.Kati 2008. május 24. 18:26
  „Helló,fiúk!
  Naggyon ügyik voltatok,Fiúk!
  Gratula mindenkinek,főleg neked, Ervin-öcsi.
  :) :)
  :)”
 • 32. Deres János 2008. május 24. 17:54
  „Gratulálok a fiúknak a szép sikerhez: Solar I. hely!!!!!!!
  Mindenki büszke rátok!
  Köszönjük tanáraitoknak is!
  Szép volt fiúk!”
 • 31. davidz 2008. május 24. 17:31
  „háháh gratulálok! és az én bátyám is köztük van.. gratulálok mindenkinek, de főleg Pityunak!!!!!


  szép volt srácok!”
 • 30. Rena 2008. május 24. 17:22
  „Gratulálok! Jók vagytok!
  Jupiiiiiiiiii!!!!:) :)

  pusz
  Rena”
 • 29. Szarka Niki 2008. május 24. 17:03
  „Ez hihetetlen:):)Nyertek!!!!!!!!!

  Nagyon-nagyon gratulálok fiúk!Igazán szép munka!!!!!!!!
  Éljen a SZEsocar!!!!!!!!!!!!!!!!!:D:D:D”
 • 28. Biró Évi 2008. május 24. 16:59
  „Szép volt SZEnergy Team!

  Szívből gratulálok mindenkinek! MEGÉRDEMELTÉTEK!!!!”
 • 27. Homlok Istvánné 2008. május 24. 15:19
  „26. hozzászóláshoz. Hát tedd!”
 • 26. c1 2008. május 24. 15:08
  „Homlok-kal megyek a falnak!!!!!!!!!”
 • 25. Homlok Istvánné 2008. május 24. 14:51
  „Szép volt FIÚK! Büszkék vagyunk Rátok! Büszke lehet az egész ország!
  Nem rajtatok múlott, nem a SZEsocar-on! Azt szoktuk mondani, hogy ez benn van a pakliban. Benn volt!! Higgyétek munkátok gyümölcse meg fog éredni, hisz már most érett, csak a szüret várat magára, ami hamarosan eljön. Teljes szívből gratulálunk Nektek, Tanáraitoknak, Támogatóitoknak!”
 • 24. Homlok Renáta 2008. május 24. 14:11
  „Tud vki vmi konkrétat? Nem érem el öcsémet. Mi van velük?

  Rena”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalók Győr belvárosában: a Pannon-Víz munkatársainak adják ki magukat

A csalók az elmaradt vízdíjat akarják beszedni, s még Pannon-Víz logóval ellátott fénymásolt levelet… Tovább olvasom