Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A szemléletváltásra még várni kell

Megye - Az idei évet az Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Évként jegyeztük, s ez arra is alkalmat teremtett, hogy átgondoljuk, miként is állunk az esélyegyenlőség terén.
Épek és sérültséggel élők közös üzenetévé vált: rengeteg a tennivaló még azért, hogy némiképp közeledjenek a különbségek, s a fogyatékossággal élők a korábbinál jobban boldoguljanak.

Zilahi György több mint tíz évig a vakok egyesületén keresztül is a sorstársait szolgálta, nevéhez fűződik a győri rehabilitációs központ kialakítása. Egy baleset miatt hónapokig ágyhoz, mankóhoz kötötten élt, így aztán látássérültsége mellett a mozgássérültek életét is megtapasztalta.

– Szomorú év volt az idei, hiszen két nagyon kedves barátomat vesztettem el Erhartné Molnár Katalin országos elnök és Fettik Marika segítőtársam személyében.

Katalin emlegette, hogy nálunk bizony aligha lesz esélyegyenlőség, de legalább tehetünk valamit érte.

– Ezért tartottam nagyon fontosnak az általunk szervezett zenei fesztiválokat, irodalmi esteket, amelyre az épeket és sorstársainkat is vártuk – tette hozzá Zilahi György.

Az idén leköszönő elnök szerint, soha nem tudhatjuk, melyik lesz az a pillanat, amelyik megváltoztathatja az életünket, s válhatunk egy csapásra mozgássérültté, siketté vagy éppen vakká. A megváltozott helyzetben pedig nincs, mert nem is lehet fontosabb dolog a világon, mint a felénk nyúló kéz, amely segít, vagy a jó szó, amely vigasztal.
– Ha a gyerekek többet hallanának e témáról például az óvodákban, iskolákban, szinte bizonyos vagyok abban, hogy a sérültséggel élők nem a gúny vagy a nevetség tárgyává válnának – folytatta a volt elnök, – ezért az elfogadásról mint témáról feltétlenül beszélni kell az osztályfőnöki órákon. A feladatok mellett örömteli, hogy egyetlen városban sincs ennyi kattogó lámpa, mint Győrben, s ez egyértelműen a Lions klubok munkáját dicséri.

Tóth Jánosné, az Értelmi Sérültek és Segítőik Egyesületének (ÉSSE) elnöke tartalmas évként értékeli az ideit, ugyanis a korábbinál jóval több, a sérültséggel élőket érintő problémára irányították rá a figyelmet. A bentlakásos intézmények normatívája rendkívül magas, a 90–100 ezer forintos ellátás sok helyen köszönő viszonyban sincs azzal, amit a család ki tudna fizetni. Nincs munkahely, elapadtak a források, a szociális szférából kivonul a társadalom, ami drámai következményekkel járhat. Az elnök szerint az viszont örvendetes, hogy több helyen hallathatják hangjukat, az idén megalakult Esélyegyenlőségi Tanács tagjaira várhatóan számos feladat vár.

Makra Ottó, a táplánypusztai Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon igazgatója kiemelten fontosnak tartotta az esélyévben szervezett programokat, találkozókat, hiszen ezek a figyelemfelkeltést szolgálták, ezzel együtt a mássággal élők társadalmi beilleszkedését segítették.

Közel harminc év tapasztalata mondatja velem, hogy a fogyatékosokkal szemben az épekre még mindig a sajnálkozással vegyes távolságtartás a jellemző – vélekedett az igazgató.

– Hogy ez némiképp változzon, közelebb kell kerülnünk egymáshoz, s erre nem mindenki hajlandó. Az idei évet gondolatébresztőnek tartom, az esélyév tettekben, feladatokban folytatódhat. Az igazi szemléletváltásra azonban még várni kell – zárta Makra Ottó.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2007. december 12. 20:34
    „Az emberi értelmet megrázó összeállitást olvsahattunk az általam "elesettek élő védöszentje"-ként tisztelt Harcsás Judith ujságíró hölgy írásában! Ma már olvastam a hajláktalanok megsegítéséről ami egy két jobb falathoz juttaja e csoportot!
    Az, hogy az esélyegyenlőségre még várni kell az valóban az állami vezetőink Pató Pál szerinti viselkedését igazolja! Már megírtam, hogy az illetékes politikusaikn akik nagyon is tehetnének e téren csupán akkor állnak az elesettek mellé, ha ép fotózzák Őket! Magyarországon e téren sincs összefogás a pártok között! Az írott sajtó nagyon kevés a figyelem felkltésre e téren! A Revita TV Györben legalább az ilye fotózásos képeket bemutathatná amikor a nyomorékok mellet mosolyognak és eszük ágában sincs az esélyegyenlőséget elősegiteni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárd közlekedésbiztonságra

Győr-Moson-Sopron - Nyolc, nagy átmenő forgalomtól szenvedő megyei település nyert pénzt a… Tovább olvasom