Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A szemétdíj tizenkét százalékkal nőhet

Győr - Az év egyik leghosszabb győri közgyűlésének ígérkezik a jövő csütörtöki, amikor a képviselők a város 2009-es költségvetési koncepcióján kívül több díjemelési javaslatról is döntenek. Az egyik közszolgáltatás, ami drágább lesz az új évben, a hulladékszállítás. Az előterjesztésben szereplő javaslat szerint ezért az ideinél 12 százalékkal többet lesz kénytelen fizetni a lakosság. A literenkénti ár 3,21 forintról 3,60-ra változna, áfa nélkül. A havidíj heti egyszeri ürítésnél 60 literes kuka esetén 1123, 110 és 120 literes kuka esetén 2246, 240 literes kuka esetén 4493 forintra emelkedne (áfával).
Ugyancsak 12 százalékkal drágulna a folyékony hulladék elszállítása. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. a szennyvízszippantásért köbméterenként bruttó 2514 forintot kérne 2009-ben.

A cég – az indoklásból kiolvashatóan – nem számít tartósan alacsony olajárakra, ugyanis üzemanyagra az ideinél is 10 százalékkal többet költene. A tarifában benne van az is, hogy a Pápai úti lerakót kiváltó, júliusra elkészülő sashegyi hulladékkezelő mű üzemeltetési költsége jóval magasabbnak ígérkezik.

A jövő csütörtöki közgyűlésen más díjakról is szó lesz. Ahogy arról a héten már beszámoltunk, a városvezetés nem készül a helyi buszjegyek és bérletek árának emelésére, igaz, „cserébe" valószínűleg ritkítják a járatokat, ami a kihasználatlan vonalakat és a csúcsidőn kívüli időszakot érintené február 1-jétől.

A havidíj heti egyszeri ürítésnél 60 literes kuka esetén 1123, 110 és 120 literes kuka esetén 2246, 240 literes kuka esetén 4493 forintra emelkedne (áfával). Fotó: Bertleff András
A havidíj heti egyszeri ürítésnél 60 literes kuka esetén 1123, 110 és 120 literes kuka esetén 2246, 240 literes kuka esetén 4493 forintra emelkedne (áfával). Fotó: Bertleff András

Ugyancsak nem jelent újdonságot az ivóvíz- és a csatornadíjak január 1-jei drágulása. Erről a képviselők november 20-án már tárgyaltak, egy hétre rá pedig a győri önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pannon-Víz zrt. közgyűlése elfogadta a végeleges javaslatot. A szindikátusi szerződés értelmében a jövő csütörtöki városi közgyűlési szavazás formaság. Az új évben az ivóvíz-szolgáltatásnál az alapdíj a leggyakoribb mérőtípus esetében 4,3, a köbméterenkénti díj 5,5 százalékkal emelkedik. A csatornadíj fogyasztói csoporttól függően 5,1–5,2 százalékkal drágul.

A képviselő-testület határoz a kéményseprő-ipari díjakról is. A javaslatban 5 százalékos drágítás szerepel.

Olvasóink írták

 • 11. MTT 2008. december 15. 14:59
  „T.todoer,: a kukás ha látja, ha nem látja, tudnia kell, hogy utcába jár, kukát ürögetni jött, azt pedig általában ki szokják tenni az útra, az a dolguk, hogy észrevegyék. Fizetni muszáj érte, akkor ők is vigyék el becsülettel. Ismerem szentivánt, laktam ott 16 évig, a falu kellős közepén megcsinálták azt, hogy (nem egyszer, többször is előfordult) beledöntötték az árokba a szemetet, kukástól és ott hagyták. A COOP bolt előtt majd 2m mély árokba, utána az ott lakók pucolták ki a szemetet az árokból, mert eső után ott figyelt a víz tetején a szemét, arról nem beszélve, hogy eldugult az árok! Ennyit a lelkiismeretes munkájukról, és reklamáció után, kedvesen beszélt az ügyfélszolgálatos hölgy, de ki nem ejtette volna a száján, hogy: elnézést kérünk, korrigáljuk a hibát, vagy hogy türelmét kérjük a következő elszállításig....Na erről ennyit. Megértelek, detto.”
 • 10. matriné 2008. december 15. 12:14
  „Szerintem egyik pártoskodó banda sem különb a másiknál e téren! Mi az, hogy emelkedik? Azok nem emelkednek, hanem, ha kell, ha nem emelik! Ebben az országban nincs efféle bűn üldözés ,hisz csak is a kisemmizett népet sanyargatják ezzel! Akik saját maguknak dönti8k el a javadalmazásukat és akiknek az efféle ténykedést bűnnek kellene nyilvánítani, azok lapítanak a babérjaikon!”
 • 9. paxpace 2008. december 15. 09:57
  „Kellene már egy olyan összeállítás.hogy az egyes közműdíjak mennyire emelkednek a jövő évtől amivel a Fideszes városvezetés megajándékoz bennünket karácsonyra és mondjuk a Szíjjártó néhány gondolattal kommentálná(Olyanra gondolok,hogy pl ilyen benzinár csökkenés mellett mi indokolja a szemét szállítás díjának emelését,vagy ha nem emelkedik,hanem előreláthatóan csökken a gáz ára a fűtési díj emelését és hogyan viszonylik ez ahhoz amit az országos sajtótájékoztatókon elmond)”
 • 8. todoer 2008. december 15. 09:02
  „MTT igazad van . Nálunk is elfelejtették elvinni a szemetet. Azt is szeretném tudni , kinek az okos ötlete volt hogy nálünk kertvárosi részen este 10-11 között jön a kukásautó ( a gyér közvilágítás miatt szinte észrevehetetlen a szürke kukásedény ), a belvárosben pedig munkaidőben , feltartva az egyébként is kaotikus közlekedést .”
 • 7. koromvirag 2008. december 15. 08:22
  „Hurrá! így legalább a szolgáltató cég felsővezetése még több prémiumot zsebelhet be, még több irodai dolgozót vehet fel, miközben a fizikai dolgozók létszámát ismét csökkentik (érdekes módon ezekről az elbocsájtásokról sehol nemhallani, pedig kb 40 embert érint), holott az ő bérük már így is a bányászbéka segge alatt van!!!!!”
 • 6. MTT 2008. december 15. 08:03
  „oké, ha drágul, mert hát mit lehet tenni, minden drágul, emelkedik, de akkor: vigyék el a pénzemért a szemetet. Két hete szépen ott hagyták a házam előtt a tele kukát. Reklamáltam, de hát csak az én szemetemért nem fog újra kijönni Győrből a kukásautó...Plusz egy hétig így még bűzölgött a szemét benne...Pedig ami olyan jellegű, azt nem tesszük bele, falun élünk, komposztálunk.Mégis: a hulladék az hulladék.
  és talán joggal várnám el, hogy szolgáltatóként, tegye meg ami az ő részéről a kötelessége...Én sem töröm szét a gyűjtőedényt, még tisztán is tartom, szóval várom a T. Szolgáltató nem csak anyagi, hanem színvonalemelését is!”
 • 5. Primax 2008. december 14. 21:04
  „Kérdésem a következő : ezek szerint a szolgáltatás színvonala is emelkedik ?
  Vagy csak a szokásos "lehúzás" történik ?”
 • 4. 49. 2008. december 14. 11:23
  „Apám egyszer azt mondta nekem: ,,Meglásd lányom, olyan magasra emelik a vízdíjat, hogy elérik vele azt, ha a cigányokat nem tudták felhozni a mi szintünkre, akkor majd bennünket süllyesztenek le az ő szintjükre."
  Lassan már közelítünk a jóslathoz.”
 • 3. tönd 2008. december 14. 07:39
  „ezért tart itt ez a tetves ország!!!!!még egy picit se legyen jobb az embereknek ugye???rohadjanak meg!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. enzof 2008. december 13. 22:34
  „lopni könnyű ti tetve...”
 • 1. matriné 2008. december 13. 16:45
  „"Vigyázat!-indul zsebtolvajlás." Olcsóbb az üzemanyag ezért emelik a szemétszállítás díját! termésuzetese4n attól is bezsebelik, aki nem termel szemetet! Erre jók a törvényerejű rendeletek kreálása!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esélyt ad a Segítség Boltja

Győr - A megyei esélyegyenlőségi tanács tagjai hónapok óta kitartóan lobbiztak azért, hogy állandó… Tovább olvasom