Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A szemerei szennyvíz Téten büdös?

A tényői és a győrszemerei csatornázás mintegy kétmilliárdos beruházása elkészült, de kiderült, még egy szennyvízelvezető szakaszt kell építeni, hogy teljes kapacitáson tudják használni az új rendszert és sehol ne legyen csatornaszag.
 
Olvasói kérdés

„Azóta van szennyvízszag, büdös több téti utcában, mióta elkészült Győrszemere és Tényő szennyvízcsatornázása és a téti szennyvíztisztító telepre vezetik az összegyűjtött szennyvizet. Attól tartunk, a vécékből sugárszerűen feltör a szennyes, bűzös lé. Tudjuk, a két falu szennyvízcsatornázását megoldó beruházás keretében bővítették a téti tisztítótelepet, de úgy tudjuk, nem közvetlenül oda érkezik a szemerei és a tényői szennyvíz, hanem érinti a téti hálózatot is, ami ezt a terhelést nem biztos, hogy bírja. Gondoltak erre?"
A győrszemerei és tényői önkormányzat közös pályázatáról már többször írtunk lapunkban. A két falu együtt nyert támogatást a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítésére, az összegyűjtött szennyvíz elvezetésének megoldására. Mintegy 1,8 milliárd forintos segítséget kapott a több mint 2,4 milliárd forintos beruházás, aminek része a téti szennyvíztisztító telep bővítése, korszerűsítése is. Mindez már el is készült és nemrégiben elkezdték működtetni az új rendszert.

Téti olvasóink aggodalma okán megkerestük Horváth Gyula győrszemerei polgármestert, az önkormányzati társulás elnökét, aki elmondta: olyan újabb közbeszerzési eljárást írnak ki, ami megoldja a problémát. Először azonban azt szögezte le: a téti telepet nemcsak azért kellett bővíteni, mert hat település után újabb kettő (Győrszemere, Tényő) szennyvizét is ide akarták vezetni. A korszerűsítés szükségessé vált a fokozódó terhelés és a környezetvédelmi előírások változása miatt is. Így kapóra jött a hat településnek, hogy újabb kettő akart rácsatlakozni a tisztítóra és ehhez uniós támogatást nyert el.

Horváth Gyula tud arról, hogy Téten egy helyen a kert végét elöntötte a szennyvíz és néhány utcában csatornaszag érezhető. Ismerik a gond okát is: a városban lévő gravitációs csatornát, amin már a szemerei szennyvíz is átfolyik, a beruházás keretében javítani kellett, de így se bírja el a megnövekedett terhelést. Rosszul készült, nem erre készült? – ezt már felesleges vizsgálni. A megoldást az önkormányzati társulás elnöke szerint az jelenti, hogy a projekt tartalékkeretének terhére egy újabb csatornaszakaszt alakítanak ki, amibe szivattyú nyomja a szennyvizet, így teljesen zárt lesz a rendszer, nem kerülhet ki belőle a szag. Mielőbb kivitelezőt keresnek ehhez, de azt még nem tudni, mikorra építik ki.
Ez a pluszcsatornarész azért is fontos, mert jelenleg nem engedik rá teljes kapacitáson a szemerei szennyvizet a téti csatornarészre, mivel akkor tényleg feltörhetne az néhol a lakásokban. Így viszont Győrszemeréről nem vezetik el azonnal az összes szennyvizet és az ott is szaghatással jár.

– A bűz csökkentésében az is segít, hogy elkezdődött a vegyszer adagolása a szennyvízhez. Szeretném megnyugtatni a téti és szemerei lakosokat, már dolgozunk a megoldáson és köszönöm a türelmüket, hogy a szaggal és az építéssel járó kellemetlenségeket elviselik – mondta Horváth Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatért a győri vasember: `soha ne kérdezd, miért csinálod´ - videó, fotók

Rokob József legnagyobb támaszát héthónapos terhes felesége jelentette a 30 napos ultratriatlon viadalon. Állóképességét a NASA is tervezi vizsgálni. Tovább olvasom