Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A szegénység, a leszakadás kérdése uniós és nemzeti ügy

Az unióban 120 millióan élnek szegénységben, náluk a népesség mintegy 30 százalékáról, 3 millió honfitásunkról beszélhetünk.

Cél, hogy a következő évtizedben mintegy ötödével csökkenjen a leszakadók száma, ezügyben tavaszra elkészül a szegénység visszaszorítását célzó nemzeti reformprogram.

A Szociális Munka Napját stílszerűen szakmai nappal ünnepelték a szféra munkatársai, s a tanácskozásra a szociálpedagógus hallgatókat is meghívták. Bár a konferencia résztvevőit köszöntő Somogyi Tivadar alpolgármester hangsúlyozta, Győr bizonyos tekintetben kicsivel jobb helyzetben van a munkanélküliséget, a hajléktalanságot tekintve az átlagosnál, a szegénység és a kirekesztés stációi azonban e régióban is elfogadhatatlanok.

Lakner Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főtanácsadója
Lakner Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főtanácsadója.


Lakner Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főtanácsadója előadásában kiemelte, az utóbbi 30 évben duplájára nőtt az aktív keresők nélküli háztartásban élők száma, s a helyzet kezelésében szinte tragikus, hogy a kormányzat részéről ráfordított milliós programok nem hasznosultak. Mindezt az Állami Számvevőszék vizsgálata is megerősítette. Reformprogramra szólított fel unió, – eszerint pedig a tagállamoknak el kell készítenük programjaikat, állásfoglalásaikat. Lakner Zoltán kulcskérdésként említette a foglalkoztatást mégpedig úgy, hogy az új munkahelyek jelentős részét az alacsony végzettségűeknek kell létrehozni a legkülönbözőbb ágazatokban, ugyanakkor fontos, hogy ez a vállalkozásfejlesztésben is kapjon kellő teret.

„A tartós munkanélküliek újbóli munkába állítása, a felzárkóztatás, a képességek célzott fejlesztése a legkülönbözőbb területek, munkaerőpiaci eszközök és tudások összehangolását igényli" – hangsúlyozta a minisztériumi főtanácsadó, aki a most induló 10 éves programot nemzeti ügyként említette, amelynek az alapja, hogy mindenki a sajátjának érezze, emígy részesévé váljon.

Olvasóink írták

 • 2. szocdem 2010. november 19. 09:38
  „Eza Lakner - meg a Fityesz - HAZUDIK!

  Orbán az előző ciklusában nem írta alá az EU szociális chartáját, mondván hogy " nem tudjuk mi az a szegénység"! MA meg "nemzeti ügy" lett a szegénység elleni küzdelem?

  Ne tessenek röhögtetni! A szegényellens törvénykezés ma már napi gyakorlat a Viktoriánusok körében, ebből sosem lesz szegénység ellenes kormányzat!

  Másrészt: a cikk író azt állítja, hogy nálunk a lakosságból 3 millióan szegények..
  Lássuk csak:
  Ausztriában a szegénységi küszöb évi 30 ezer (!!!) euro jövedelem alatt van, az átlag jövedelem a szakképzetlenek körében évi 25 000 Euro!
  Hol is tartunk akkor? : A Magyar lakosság 90%-a európai léptékkel mérve mélyszegény! Persze ezt nem szabad egy állását féltő ítésznek leírni. (persze ha ért a témához csak akkor, ha meg nem ért, akkor írhat bármit, csak a lap fogyjon, és a sztereotíp demagógiák erősödjenek, az a lényeg.)

  Lakner ráadásul itt egy neolibsi igényt is - burkoltan bár de - megfogalmazott. Ennek értelmében a munkanélkliek - nemlétező munkahelyekre való (!!!) - munkábaállításában látja a megoldást. (????? A végtag nélküli rokkantaknak sem műlábat ígér Orbán, hanem hanem igét fog nekik hírdetni hátha attól majd kinő!)
  Ez a nyilatkozat azon túlmenően, hogy egy primitív sztereotíp demagógia - köszönő viszonyban sincs semmilyen realitással, vag a fizikai valósággal - világosan mutatja, hogy a Viktoriánusok azt üzenik a szegényeknek, hogy ha nem találnak meguknak munkát és pénzt, Ők akkor sem fognak a GAZDSÁGGAL foglalkozni, hogy az uzsorás gazdáik pénze biztosítva legyen..”
 • 1. janika 2010. november 18. 17:46
  „"Az unióban 120 millióan élnek szegénységben, náluk a népesség mintegy 30 százalékáról, 3 millió honfizásunkról beszélhetünk."
  No és mennyi politikusról beszélhetnének (az újságírók) akik ezt okozták? Vagy az még mindig tabu a Kisalföldnél?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A torinói lepel másolata Győrben

A torinói lepel egy másolata került Győrbe. Tovább olvasom