Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A Széchenyi tér homlokzatai megújultak, de egy még kilóg a többi közül

Már csak egyetlen foltja van a két ütemben felújított Széchenyi térnek, ez pedig a tér 10-es számú háza. Hogy melyik az? Csak menjenek arra és meglátják.

Az egymilliárdos beruházást június 5-én adta át a polgármester, az ünnepségről olvashattak a Kisalföldben. Ám ebben az egymilliárdban nincsenek benne a környező épületek homlokzatai, amelyeket az Inszol további keretből újított fel. Egyetlen ház maradt csak olyan, amilyen volt, ha ránézünk, láthatjuk, honnan indult a rekonstrukció. És sajnos ez nem csak esztétikai kérdés, valószínű, hogy az épületet életveszélyesnek nyilvánítják.

Németh Zoltán alpolgármester elmondta, az önkormányzat reményei szerint ez a Kazinczy utca sarkán álló ház sem marad ki a felújításból, de a nyáron már biztosan nem oldódik meg a helyzet.

Arról van ugyanis szó, hogy ennek a műemlék környezetben álló – de nem műemlék – épületnek a tulajdonosa csak felerészben az önkormányzat, s valamivel kevesebb mint 50 százalékban a lakók. A városnak és a tulajdonosoknak nem sikerült közös nevezőre jutniuk, bár a tárgyalások kezdetén, egy szóbeli beleegyezés alapján az önkormányzat megindíthatta az építési engedélyezési eljárást. A felújításhoz azonban a tulajdonosok 80 százalékának hozzá kellett volna járulnia és amikor konkretizálódott a dolog, a lakók nem írták alá a beleegyezést. A rossz állapotú homlokzat rendbehozatalát egyébként az örökségvédelmi hivatal is szorgalmazza.

Ha máshogy nem megy, az önkormányzat saját magát is kötelezteti a felújításra. fotó: bertleff
Ha máshogy nem megy, az önkormányzat saját magát is kötelezteti a felújításra. Fotó: Bertleff


Ám minden relatív, a milliárdos projekthez képest a költség nem sok, de az átlagpolgár zsebéhez mérten már igen. A szükséges hatmillió forintból mintegy hárommilliót kellene állnia a néhány lakónak, így lehet csak felújítani a Széchenyi tér 10.-et. Németh Zoltán hozzátette: a város – bár a kérdést nem közelítheti meg szociális alapon – kedvező konstrukciót, kamatmentes kölcsönt is ajánlott a tulajdonosoknak, akik ennek ellenére nem álltak kötélnek. A homlokzatot viszont fel kell újítani – szögezte le –, mert nemcsak szégyenfoltja a megszépült barokk térnek, de életveszélyes is, főpárkányának elemei balesettel fenyegetik a járókelőket. Ezért valószínű, hogy az önkormányzat keményebb hangra vált, mivel ha a hatóság kötelezi a tulajdonosokat az életveszélyes objektum rendbetételére, akkor már nem a kamatmentes kölcsön, hanem a jelzálog lesz a költségek alapja. Az alpolgármester abban bízik, hogy ősszel előrelépések történnek az ügyben.


Olvasóink írták

 • 11. kisokoska 2010. július 13. 21:48
  „A Baross úton is körül lehetne nézni! A cukrászda melletti gyönyörű ház omladozik. Nézze meg mindenki!!!”
 • 10. mr_akkush 2010. július 07. 01:10
  „Falun a mi házunkhoz az önkormányzat nem adott soha semmit. Mindenért megdolgoztunk és megcsináltuk vagy csináltattuk.
  A dolgozó normális embert sarcokkal sújtják stb stb lerágott csoont. HOL VAN MÁR A SZEBB JÖVŐ?”
 • 9. mr_akkush 2010. július 07. 01:07
  „kedves fidesz szavazó embertársaim. Szerintetek is megérte rájuk szavazni?”
 • 8. adalfold 2010. június 19. 10:38
  „- AZ ÚJ ALKOTMÁNYUNKAT AZ A POZSGAI ELVTÁRS FOGA ÍRNI ,AKI 56 UTÁN KERÜLT AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI PÁLYÁRA.
  - KÜLHONI MAGYAR TERÜLETI VAGY KULTURÁLIS AUTONÓMIA ÜGYE MEGSZŰNTETVE- ORBÁN EGYKORI ÍGÉRETE ELLENÉRE.
  - MÉDIAFELVÁSÁRLÁSOK, ALKOTMÁNYBÍRÓK FIDESZES KINEVEZÉSE.
  ERRŐL PAPOLTAM NEKTEK. VESZÉLYBEN A DEMOKRÁCIA.”
 • 7. adalfold 2010. június 19. 10:37
  „BIZONY. az ORBÁN KORMÁNY EDDIG PROGRAMJÁVAL ELLENTÉTESEN LÉPETT FEL a következő súlyos ügyekben:
  - az adóterheket úgy módosították, hogy a szegényebbeknek növekednek az adóik (minimálbér megadóztatás), a nagycsaládos milliós jövedelműeknek az ötödére csökken, a multimilliomosoknak a felére csökken a közteher.
  - bezárják az rtlklubot és a tv2-t az új médiatörvénnyel (kelett a Jobbikot infantilizálnotok).
  -a kilakoltatási moratórium HAZUGSÁG, a napokban budafoki többgenerációs családot tettek rohamrendőrökkel utcára.
  - a forintot beshortolta az iq-bajnok, Kubatov-adatgyűjtő kémhálózatvédő Kósa.
  -az IMF hitel fel lesz véve újra
  -NINCS JÚLIUSI KÖZTEHERCSÖKKENTÉS
  -amiért elítélek Veres Jánost, ugyanazt teszik, TITOKB AN TARTHJÁK AZ ÁLLAMHÁZTARTÁST ÉS MASSZÍV DIKTATÚRÁT ÉPÍTENEK. (MSZP ÉS FIDESZ EGY KUTYA!!!!)
  -NINCS ÉRDEKKÉPVISELETI KONZULTÁCIÓ, NINCS NEMZETI KONSZENZUS, AZ ELLLENZÉK JAVASLATAI ÉS HOZZÁSZÓLÁSAI PRESZTIZSBŐL LESZAVAZVA. NINCS NEMZETI EGYÜTTMŰKDÉS, AZT TESZIK AMIT AKARNAK.
  - AZ ÚJ ALKOTMÁNYUNKAT AZ A POZSGAI ELVTÁRS FOGA ÍRNI ,AKI 56 UTÁN KERÜLT AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI PÁLYÁRA.
  - KÜLHONI MAGYAR TERÜLETI VAGY KULTURÁLIS AUTONÓMIA ÜGYE MEGSZŰNTETVE- ORBÁN EGYKORI ÍGÉRETE ELLENÉRE.
  - MÉDIAFELVÁSÁRLÁSOK, ALKOTMÁNYBÍRÓK FIDESZES KINEVEZÉSE.
  ERRŐL PAPOLTAM NEKTEK. VESZÉLYBEN A DEMOKRÁCIA.”
 • 6. BJJ545 2010. június 17. 21:59
  „A cikkhez csak annyit, hogy a valóság nagyon messze van tőle......és még egy megjegyzést az alábbi mondathoz:
  "Az alpolgármester abban bízik, hogy ősszel előrelépések történnek az ügyben." Én pedig abban bízom, hogy a 2009. október 31-én Polgármester Úrnak, Németh Zoltán és dr. Somogyi Tivadar alpolgármester Uraknak írt levelemre még az idén választ kapok. Talán, ha megfelelő lett volna a kommunikáció, nem tartanánk itt.
  Sajnos válaszra sem méltattak, pedig a negatív válasz is több, mint a semmi......”
 • 5. BJJ545 2010. június 17. 21:48
  „Tisztelt hozzászóló1000! Önnek teljesen igaza van a közös teherviselét illetően, abban az esetben, ha az "mindenkire egyformán érvényes" - gondolom ezt nem kell bővebben kifejtenem. Belvárosi lakosnak lenni, nem olyan irigylésre méltó dolog.Ide születtem, nem beköltöző vagyok. Ennek megvilágításához csupán néhány adalék: a lakás megközelítése gépkocsival - lehetetlen /környező utcákban lehetséges csak a behajtás/, ahonnan csomagok, bevásárlás, babakocsi, kisgyerek,stb. cipelése, gépkocsi elhelyezése- újabb probléma /talán a Színháznál, ha háromszor körbemegyünk /Végre otthon, kezdődik a délutáni fürdőzés a téren/nem vagyunk gyerekellenesek, nekünk is vannak gyermekeink/ kisebbek visítása jobb esetben este 8-ig,mintha egy játszótér kellős közepén laknánk, nagyobbak üvöltése,ordítozása a szökőkútban és a padokon hajnalig.Rendőr egy szál sem. Alvás, pihenés nyitott ablaknál - lehetetlen.Másnap fitten irány a munkahely. Zenés programok, különböző hangeffektek, hangszórók szemben a házzal, csukott ablakok beleremegnek, kisgyerekek felsírnak.....,”
 • 4. hozzászóló1000 2010. június 16. 21:52
  „Az önkormányzat milyen alapon újítson fel olyan házat, ami nem az ő tulajdona (teljesen). Közös teherviselés!!! Akinek a belvárosban van lakása (tulajdona), az nagyon jól tudja, hogy mennyit ér ott a lakása és tisztában van a felújítási költségekkel is. Ennyi erővel bárkinek újítsa fel a házát az önkormányzat, csak mert az illetőnek nincs pénze??? Na, akkor lenne csak felháborodás.
  Hülyeség ilyeneket írogatni, hogy itt meg ott is meg lehet nézni a romos épületeket vagy rossz utakat. Egyszerre semmit nem lehet felújítani. Persze a fikázók mindig ilyen retorikával próbálkoznak.”
 • 3. hordópali 2010. június 16. 20:00
  „A tér pluszköltségeiből tellett volna erre is!!!
  Csak úgy tűnik az "jobb" helyre ment!”
 • 2. BJJ545 2010. június 16. 18:56
  „A korrekt tájékoztatás érdekében javaslom legközelebb mindkét fél meghallgatását, talán akkor közelebb kerülünk az igazsághoz. A ház életveszélyessé nyilvánítása elég érdekesen hangzik, ilyen alapon Győr épületeinek fele életveszélyes lenne, ja hogy azok nem a Széchenyi téren vannak? annyi baj legyen, így legalább nem kell törődni velük.... Ajánlok egy sétát a győri belváros kis utcáiban : Kazinczy utca a valóban életveszélyes burkolatával, Apáca utca, Sarló köz még sorolhatnám tovább, ahol valóban életveszélyes, omladozó önkorményzati épületeket találunk - csupán összehasonlítási alapként. Csak a külcsin a fontos....”
 • 1. kisember1 2010. június 16. 15:00
  „WoW, micsoda hír”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriásberuházás a láthatáron

Bruttó 6,5 milliárd forintot kínált a nyertes ajánlattevő a Győr keleti részén található honvédségi… Tovább olvasom