Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

A Széchényi család és Győr

A Széchényi család felemelkedésének meghatározó városa Győr. Az egyetem a 150 éve elhunyt ˝legnagyobb magyar˝ nevét viseli, szobra az intézmény kertjében áll.

Itt volt püspök a család tekintélyét, anyagi bázisát megalapozó Széchényi György (1592–1695) esztergomi érsek, innen indult Széchényi Pál (1645–1710) kalocsai érsek, s itt lett országos és helyi érdemeinek elismeréseként 1836. április 6-án Győrött a ménfői Ecker János előterjesztése alapján „a szabad s királyi város tiszteletbeli polgára", mai szóval díszpolgára Széchenyi István. A polgárlevél kiadásával, a város polgárait megillető jogok adományozásával a „legnagyobb magyar" a város akkori legnagyobb elismerését kapta.

Széchenyi István 1848. szeptember 6-án, más adatok szerint 8-án és 9-én, Döblingbe menet Győrött, az Arany Bárány Szállóban szállt meg. A következő, a bizakodást szomorúsággá váltó hír 1860. április 8-án kelt: meghalt Széchenyi István. A Győri Közlönyben a halálhír utáni napokban megjelent javaslat szerint „öltsön a város egyhavi gyászt, festessék meg a városi tanácsterem számára Széchenyi arcképét, a Főteret nevezzék el Széchenyi térnek". Ez a megvalósult, kegyeletes emlékezés akkor hitvallás is volt, a hivatalos város nem állhatott a gyászolók élére, a Győri Olvasó Egylet szervezte a gyász helyi eseményeit.

A győri Széchenyi István Egyetem a „legnagyobb magyar" emlékének, szellemi örökségének megőrzését, megismertetését műalkotások bemutatásával is elősegíti. Az egyetemi parkban látható Széchenyi István mellszobra. A mű másolat, az eredeti, elveszett szobor alkotója a XIX. század közepének neves szobrásza, Dunaiszky Lőrinc. Az eredeti alkotás 1866-ban a Széchenyi-szoborpályázatra készült. Az egyetemi parkban látható szobrot 1986-ban a Széchenyi István név felvétele alkalmából avatták.

Az aulában látható Sz. Egyed Emma bronz domborműve. Felirata: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Széchenyi István, 1791–1860". A műalkotást 1987. május 14-én, az intézmény nemzetközi tudományos ülésszakán állították fel. A rektori dolgozószobában Haneli bécsi portréfestő művének másolata látható, az eredeti mű a győri városháza dísztermében található. Az alkotást 1860. április második felében, Széchenyi halálhírét hallva győri polgárok megbízásából és adományaiból készítette a bécsi portréfestő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszámítják az ökológiai lábnyomot - először Győrre készülhet el

Az Európai Bizottság egy átfogó környezetvédelmi index bevezetését szorgalmazza, ennek alapját az… Tovább olvasom