Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

A `Széchényi-fürdő´ vize betegségek melegágya lehet

A kisalfold.hu annak járt utána, hogy a Széchenyi téri szökőkút mennyire alkalmas fürdésre, veszélyezteti-e az egészséget a csobogó vize?

Győrben a Széchenyi téri szökőkút tavaly júliusban készült el. Azóta a csobogó funkcióját minden ellenkezés ellenére többen félreértelmezik.

A felspriccelő vizet a gyermekek előszeretettel használják pancsolásra, azonban a langyos vízben a kórokozók is vidáman lubickolhatnak.

Fürcsi-pancsi a Széchenyi téren.
Fürcsi-pancsi a Széchenyi téren.

 
Ironikusan Győr új szabad strandjaként emlegetik a felújított, barokk teret

A szakemberek 2009. július 3-án tesztelték a megújult Széchenyi tér rejtett burkolatú szökőkútját és a feszített víztükör segítségével létrehozott különlegességet, a vízfilmet.

Győr lakossága azóta örülhet a csobogó látványosságnak, amit új funkcióval is elláttak. A járókelők ironikusan Győr új szabad strandjaként emlegetik a felújított, barokk teret. Bárki, aki a környéken sétál, tapasztalhatja, hogy a nyári kánikulában gyerekek és felnőttek is gyakran pancsolásra, fürdésre használják a vizes díszítőelemet. A szokás jelenséggé vált a megyeszékhelyen.

Annak ellenére is, hogy az önkormányzat 2009 júliusában úgy döntött, hogy a gyermekek fürdőzését megtiltja a hűsítő szökőkútban, és biztonsági őr vigyáz majd a rendre. Jelenleg sem tiltó táblák, sem biztonsági őrök nem figyelmeztetik a lakosságot a szökőkútban fürdőzés létező veszélyeire.

"A langyos víz szájba kerülve bőrkiütést és bélrendszeri megbetegedéseket okoz"

"A lefolyókon keresztül nem csak a víz, hanem többek között a téren gyakran előforduló galambok ürülékei, emberi váladékok is bekerülhetnek a gyűjtőmedencébe.

A kórokozókkal össze keveredett, langyos víz pedig szájba kerülve bőrkiütést és bélrendszeri megbetegedéseket okoz. Ezért nem ajánlatos a csobogóban való pancsolás" - vélekedett a kisalfold.hu-nak Dr. Kiss Imre helyettes megyei tisztifőorvos.

A szökőkút használata hatalmas vitát gerjesztett városszerte. Több fürdőző azzal érvel, hogy törvény nem tiltja az ártatlan pancsolást. Ugyanakkor a szökőkút üzemeltetője és a városvezetés is kifejezetten ellenzi, hogy a lakosság fürdőként használja a látványosságot. Veszélyt jelző táblák azonban nem figyelmeztetik a lubickolókat.

A szökőkút vize tehát a gyengébb immunrendszerű kisgyermekek számára nem ajánlott.

"Ezek mellett sem engedném a gyermekem a vízbe"

"Úgy gondolom, nem ingyenes fürdőhelyet üzemeltetünk a győri lakóknak. A szökőkútra vonatkozó biztonsági előírásokat betartjuk, de ezek mellett sem engedném a gyermekem a vízbe. A Széchenyi téri szökőkút felfelé spriccelő vize mire a felszínre érkezik, egy szűrőrendszeren megy keresztül.

A víz a városi ivóvízhálózatra van kötve, a rendszer pedig klór tartalmú szert adagol a gyűjtőmedencébe. A kötelező havi vizsgálatok során, az előírások szerint azonban csak a víz ph-értékét és keménységét vizsgálja meg alvállalkozónk" - mondta el portálunknak Krakovszki József, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. városüzemeltetési ágazatvezetője.

Olvasóink írták

108 hozzászólás
 • 108. boresz 2010. augusztus 25. 09:51
  „Elgondolkodtam azon, talán nem lenne nagy költségű beruházás,ha mondjuk a szökőkút szoftverjét úgy programoznák,hogy ha egy bizonyos távolságra megközelítik,a vízsugár egyszerűen leáll.Esetleg mozgásérzékelők segítségével.”
 • 107. Dr_Kriszpi 2010. augusztus 10. 11:44
  „....:) nem csak hozzászóltam gondolom te nem ott fürdesz:)”
 • 106. ...:) 2010. augusztus 09. 16:22
  „Dr_Kriszpi

  ezt nekem irtad??”
 • 105. Dr_Kriszpi 2010. augusztus 09. 00:51
  „...:)

  bezzeg cigire van pénze a szülönek.... mondjon le 2 napi cigi adagol már meg is van a beugró:)
  otthonrol meg visz kaját meg piját és aztsem kell venni

  vagy még mindig ott vaz az ARANYPART és láss csodát INGYENES
  akinek a gyereke meg elkap vmit azt még jol meg is büntetném mért odavitte
  németeknél is van hasonló és ott senki nem megy bele
  ja mert aki belemegy 100 euros büntit kap itt is kéne 15 ezerre vágni
  még a vizforgató arramnak is bejönne a számlája ::D:D:D:D:D:D”
 • 104. ...:) 2010. augusztus 08. 16:26
  „egyszerűen undoritó h a gyerekek itt mártóznak meg a vizbe..de azonban sajnálatra méltó is.. :/ asok szülőnek nincs pénze a gyerekeket elvinni rendes vizbe igy a szökőkutakba hüssítik magukat és gyerekeiket.. én nem vetem el h felfrissüljenek, de könyörgöm szappan meg sampon nem kelel hozzá -.-"""”
 • 103. Sanyi32 2010. augusztus 07. 22:36
  „shu: S most már eggyel több lett a hozzászólás...”
 • 102. aanikaa 2010. augusztus 06. 19:26
  „Aki belemegy és beteg lesz annak úúúúgy kellett!!! Ennyi esze van, így járt. A turisták nem ez miatt ijednek el, csak röhögnek a sok szerencsétlen szegényemberen....
  Amíg nem csinálnak kárt, addig ez van!!”
 • 101. ...:) 2010. augusztus 05. 18:47
  „dukepapa tökéletesen igazat adok neked!!”
 • 100. bernouli 2010. július 28. 08:59
  „Fincsi lesz a brucellózis meg a papagáj kór a vízben. A múlt héten egy pincsit láttam bele vizelni, pedig a gazdája, amikor észre vette komolyat rántott a kutyán, de ugye azt már kiszedni a vízből nem lehet....”
 • 99. DukePapa 2010. július 26. 13:40
  „Nem tudom miért nem mennek az aranypartra. Ez annyira hülyén néz ki hogy ott futkosnak a szökőkút körűl. Majd megéljük azt is hogy be kerítik szögesdróttal. Vagy marad úgy csak víz nélkül. Rengeteg turista látja
  -mi van ennyi csöves gyerek van Győrbe?- Nem is baj ha betegek lesznek a víztől, legalább nem mennek oda többet.”
 • 98. demonic 2010. július 24. 21:13
  „Dr_Kriszpi

  Ez jóó :D:D:D:D egyetértek ... fizessen a barom vagy simán ledolgoztatnám velük én is!
  Nah meg az hogy az emberek házai úsznak el, mert olyan szinten megemelték a kölcsönöket brutális módon, de erre van pénz hogy ingyen fürdözzön a nép ....király meg azt is most hallottam hogy valamelyik politikus szegény a 8 milliós fizetését lecsökkentették csak havi 2 millióra...... hol élünk ?? és hol az észszerűség... meg a minimálbér.. meg egyebek !!!! azt adnám neki 2 hónapig ossza be, tuti éhenhalna .”
 • 97. Dr_Kriszpi 2010. július 24. 11:33
  „Az a baj hogy sokan tényleg ott fürdenek én szemtanúja voltam mikor 1 őőőőőőő :D
  tusfürdő és törülközővel ment oda :D és mikor rászóltak fel volt háborodva :D szép lenne meg jó lenne ha a sok
  ostoba <moderálva> nem ott fürdene de sajnos Győrbe sok van belőlük én oda álltanék 1 civil ruhás rendőrt aztán aki ott fürdik azt megbüntetném 15 ezerre vagy 20 ezerre majd legközelebb nem fürdik ott ha nem fizeti ki akkor meg közmunka mehet kapálni körforgalomba vagy mit tudom én ide elrettentő büntetések kellenek
  hogy az ostoba felfogja mit lehet mit nem”
 • 96. gerald 2010. július 24. 11:04
  „Nekem mindig is tetszett amikor a parkokban kialakított járófelület helyett az emberek kitaposták a parkra jellemző csapás irányokat. Itt is hasonló történt, Vérbő okosság megálmodta a Zemberek meg kitalálták mire jó nekik ez a tér.
  Ezt a víz mizériát lehet fokozni, de akkor ennyi erővel egy nem "fürdőzött" is folyamatosan veszélyeztet (cseppfertőzés!!) de facto a szökőkút köz és életveszélyes. Biztos nem így van mivel a kútban egy folyamatosan működő szűrő és fertőtlenítő rendszer működik. (többek közt ezért is drága az üzemeltetése) .
  Marad a tolerancia, oda és vissza természetesen. Ez, hogy működik 2/3-os tudatos emberek között? Meg lehet tekinteni élőben a Téren.”
 • 95. demonic 2010. július 22. 09:49
  „Szerintem nevetséges hogy egy köztéren futkosnak fürdőruhában a barmok!!!! ha kimegyek 1 lángossal leülni ne azt kelljen már nézni hogy a téren vergődnek a cigányok ...meg áztatja magát mindenki... mi ebben a jó??? menjen párszáz métert arrébb az aranyparton megteheti...”
 • 94. boby2010 2010. július 18. 12:53
  „ENGEM , NEM ZAVAR A FÜRDŐZÉS, BÁR AHOGY SOKAN MÁSOK ÉN IS AZ INTELIGENCIA HIÁNYÁRA UTALNÉK.
  VALÓSZÍNŰ INTELIGENS EMBEREK TERVEZTÉK ÉS NEM GONDOLTAK RÁ, HOGY SZABAD STRANDOT TERVEZTEK.
  ÉN NEM ENGEDNÉM FÜRDENI A GYERMEKEMET, SZERINTEM EZ UGYAN OLYAN DOLOG, MINT AMIKOR A GYÓGYFÜRDŐKBEN PAPUCS NÉLKÜL FLANGÁLNAK, VAGY BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK WC-JÉRE RÁÜLNEK, VAGY EGY DURVÁBB, AMIKOR A TINI GYERMEKEDNEK CSAK AZT MONDOD EL, HOGY AZÉRT HASZNÁLJON ÓVSZERT NEHOGY TERHES LEGYEN, VAGY ÉPP TEHERBE EJTSEN VALAKIT.
  PERSZE MÉG SOROLHATNÁM, DE ITT ARRÓL KELLENE BESZÉLNI MILYEN FERTŐZÉSEK LESELKEDNEK EZEKRE AZ EMBEREKRE, TALÁN A NAGYOBB FELVILÁGOSÍTÁS SEGÍTENE.”
 • 93. katalin1129 2010. július 17. 08:37
  „érdekes a tv-ben minden nap azt látni a híradóban hogy az összes város szökőkútját fürdőzésre használják abban a nagy melegben,nem csak itt nálunk még a nagyvilágban is...ott úgy nézem senkit nem zavar...mondjuk engem sem,azt hiszem vannak ennél nagyobb problémák is...bár irigylem azt akit csak ez zavar a mai világban!!!:)”
 • 92. bernouli 2010. július 16. 10:10
  „Aki arra jár érezheti, hogy a víz konkrétan büdös, poshadt szagú. Gratulálok annak, aki bele küldi a gyerekét.”
 • 91. Elemér 2010. július 11. 11:47
  „Ez csupán nevelés és felfogás, semmi más. Párszor már megmagyaráztam, hogy Mo.-n sok buta ember van, felfogásban és életmódban. Nincs ezen mi csodálkozni való.”
 • 90. MTT 2010. július 11. 11:03
  „72-nek_wuschel- lehet, hogy Ön és a környezete "ugatni" szokott beszélgetés helyett, KIKÉREM MAGAMNAK és TÖBBIEK NEVÉBEN is, - mi a többséggel kommentelünk, véleményt írunk. Kérem tartsa tiszteletbe a játékszabályokat. Szép napot.”
 • 89. barbucika007 2010. július 10. 21:37
  „Erre gondolniuk kellett volna amikor oda tervezték ezt a szökőkutat. Egyébként a józan ész határain belül mehet a pancsi, persze nem meztelenül és tsai..De ha ennyire zavar mindenkit, miért nem állítják le ???????”
108 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszakadt út Nagybajcson: három méteres kráter tátong - fotóval

Több mint egy hete történt az útburkolat süllyedése Malom utcában, ami mostanra már kráterré nőtte… Tovább olvasom