Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A SZE Napok `magyar hangjai´ - Előadásért kredit pont járhatna?

A Széchenyi István Egyetem idén április 15. és 18. között tartotta hagyományos SZE Napok rendezvénysorozatát, melyben a Győri Nemzeti Színház is részt vett.

A rengeteg program és koncert mellett április 17-én 16 órai kezdettel az érdeklődő egyetemisták egy rendhagyó beszélgetésen vehettek részt a Győri Nemzeti Színház művészeivel. A Széchenyi Étteremben Forgács Péter a Győri Nemzeti Színház igazgatója és a színház művészei Agócs Judit, Mihályi Orsolya és Járai Máté engedtek bepillantást a szinkronizálás műhelytitkaiba.

A CSI: Miami helyszínelők című filmmel mutatták be a szinkronizálás rejtelmeit, ahogyan egyébként sosem láthatjuk. Újra szinkronizálták az amerikai sorozat egy rövid részletét, melyben Forgács Péter és Agócs Judit a már ismertté vált két nyomozó magyar hangjaiként arról beszélgettek, hogy milyen "kíméletlen" módszerekkel fogják berántgatni a fiatalokat a színházba, ahova maguktól eszükbe sem jutna menni.
A jelenetben két másik karakter is megszólalt, nekik ezúttal Mihályi Orsolya és Járai Máté adták át hangjukat. A hallgatók jól fogadták a humort. Baráti hangulatban, rengeteg "sztorizással", izgalmas történetekkel telt el a közvetlen hangvételű beszélgetés. A programon résztvevők megtudhatták, hogy a szinkronstúdióban a régi technikával ellentétben ma már úgy dolgoznak, hogy miközben megy az angol szöveg, már ráéreznek a soron következő figurákra, mozdulatokra.

Elárulták a filmtekercsekről, hogy egy tekercs fél perc vagy 45 másodperc. A CSI: Miami helyszínelők általában 50 filmtekercsből áll, melyben egy tekercs általában 8-10 mondat. Meséltek a vágó feladatáról, majd Agócs Judit visszaemlékezve mesélte: "Olyat is csináltunk Péterrel (Forgács Péter- a szerk.), hogy a Győri Nemzeti Színház hangstúdiójában vettük fel a hangot és azt Budapesten beleillesztették a filmbe. Ha éppen nincs ott egy színész a felvételnél, azt is meg tudják csinálni, hogy kivesznek betűket a szövegéből és összeillesztik szavakká."
Járai Máté hangja először egy "A" kategóriás zombifilmben bukkant fel. Azt is megtudhattuk Mátétól, hogy boldog házasságban él Járai Kírával, aki szinkrondramaturg és így nap mint nap betekintést nyerhet otthon a szinkronkészítésbe.

Erről a programról érdekességként annyit elárult, hogy a legapróbb részletekre kiterjedő forgatókönyvet kell írnia a szinkrondramaturgnak, amelyben még az is szerepel, hogy éppen mik hangozzanak el tömegjelenetekben vagy a színészek miket mondjanak háttérzajként.

Mihályi Orsolya varázslatos hangját a Bűbáj című filmben ismerhetjük fel.
Forgács Péter közel 500 filmben 450 szerepet szinkronizált. Azt hangsúlyozta, hogy "az egyetemistáknak hozzátartozna műveltségükhöz a színházba járás".

Akik kíváncsiak a SZE Napok művészvendégeire, azok a következő évadban a Jekyll & Hyde musical-thrillerben, a Csinibaba színpadi változatában, az Al Addinban, az Aranycsapatban, a Hajmeresztőben, Victor Hugo: A nevető ember című drámában, A tanítónő című színműben, Tasnádi István komédiájában a Finitóban és Dan Goggin: Apácák című musicaljében láthatja őket a Győri Nemzeti Színház színpadán.

Végül a színészek meghívták az Egyetem hallgatóit a május 8-i "Portugál, a Széchenyi István Egyetem kihelyezett szemináriuma a Győri Nemzeti Színház auditóriumában" című előadásra, melyet e rendkívüli alkalomból a 100. előadás után egy évvel ismét a színház nagyszínpadán tekinthetnek meg a hallgatók.

A Győri Nemzeti Színház évek óta ösztönzi a fiatalokat egy elérhető árú Egyetemi bérlet megvásárlására, amit a színház szervezési osztályán vehetnek 8100 Ft-tól akár részletfizetéssel is. Létezik az ún. Sikerbérlet, mely négy előadásra szóló, szabadon összeállítható bérlet 10.800 Ft-os áron.

Nagyszerű ötletnek tűnik az igazgató úr elképzelése és "kezdeményezése", miszerint a színházlátogatásért kreditpont járhatna.

A HÖK számára ez igazán szép kihívás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzánszky Jenő a Csíksomlyó expressz kapitánya

Az erdélyi zarándokvonat megyénkben is több helyen megáll. Tovább olvasom