Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A Strabag is üldözi, ha tudja

A győri Árkád bevásárlóközpont építkezésén 41 dolgozónál találtak szabálytalanságot.
Tegnapi számunkban beszámoltunk arról, hogy az Árkád építésén feketemunkásokat talált a kedden tartott közös ellenőrzési akció során a munkaügyi felügyelőség, a határőrség és a bevándorlási hivatal. A vizsgált 208 dolgozóból 41-nél találtak szabálytalanságot, sokaknál a bejelentési kötelezettséggel, másoknál az alkalmi munkakönyv vezetésével volt probléma, három román állampolgár munkavállalási engedélye pedig nem Győrbe, hanem Budapestre szólt. Dr. Virágh Norbert, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelőségének igazgatója szerint a vizsgált huszonhét cégből tíz érintett a feketemunkához köthető szabálytalansággal, s például a külföldi dolgozók illegális foglalkoztatása miatt legalább 500 ezer forintos befizetési kötelezettség terheli az őt alkalmazó céget.

A generálkivitelező vállalat igazgatója, Vermesi Sándor szerint a Strabag közvetlen munkavállalói mindezzel kapcsolatban nem érintettek és a fővállalkozónak nincsen ellenőrzési jogköre az alvállalkozók munkaszerződéseit illetően. Ugyanakkor maga úgy tudja, hogy az ellenőrzések során elsősorban adminisztrációs szabálytalanságokra derült fény, amiket azóta sikerült orvosolni.

A „klasszikus" feketefoglalkoztatást, azt, hogy a dolgozó neve nemcsak a munkaügyi felügyelőség, de az egészségbiztosítási pénztár adatbázisán sem szerepel, a fővállalkozó a saját jól felfogott érdekében is üldözi, amennyire ezt saját hatáskörén belül megteheti.

Vermesi Sándor szerint ugyanis egy több ezer embert szabályosan foglalkoztató vállalat hátrányos versenyhelyzetbe kerül, ha más vállalatok illegális módon alakíthatják árpolitikájukat. Az igazgatótanács tagja bízik abban, hogy ilyen súlyos szabálytalanságra az Árkád építésével kapcsolatban nem derül fény, jóllehet a generálkivitelező – mivel közvetlenül nem érintett – nem is kapott semmiféle hivatalos értesítést, jegyzőkönyvet a keddi ellenőrzésről. Vermesi Sándor hozzátette: egy olyan céggel, amelyik dolgozóit üzleti megfontolásból nem jelentené be az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, soha többé nem kötne szerződést a Strabag.

Virágh Norbert, a munkaügyi felügyelőség igazgatója egyébként úgy tájékoztatott: az, hogy a vizsgált dolgozók mintegy 20 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot, optimálisnak számít. A nagyberuházásoknál sajnos a 30–40 százalékos arány a megszokott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várakozik a lakáspiac

Óvatosak a lakáspiaccal foglalkozó szakemberek: némi élénkülésről beszélnek ugyan, ám a vásárlók körében még nincs igazi „tavaszi hangulat”. Győrben több száz eladatlan lakás vár gazdára és sorra-rendre újabbak épülnek, ez talán hatással lesz az árakra. Tovább olvasom