Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A Stáció perel, a kórház fizet?

Győr-Moson-Sopron - A régió nyolc temetkezési cége is aláírta azt a kérelmet, amelyben a megyei közgyűlés elnökénél panasszal élnek a Petz-kórház halotthűtőjébe beszállított elhunytakkal kapcsolatos tevékenység miatt. A fenntartó vizsgálatot rendelt el, körülbelül két hét múlva lesz eredmény.
A Kisalföld múlt hétfői számában megírtuk: egy novemberben kiírt közbeszerzési pályázat eredményeként januártól a Hospice Medical Kft. vette bérbe a győri Petz Aladár Megyei Oktató kórház halotthűtőit és február elejéig részt vehettek némi adminisztrációs tevékenységben is.

Nos, ezt, a félfogadási idő be nem tartását, a munkaidő utáni és a háziorvosi rendelvényre kórboncolásra utalt elhunytak nem fogadását is kifogásolják a temetkezési cégek, akik képviselői panaszukat gyászoló hozzátartozók leveleivel, észrevételeivel támasztják alá. A halotthűtést nyolc éve végző Stáció Kft.-nek egyébként 40 hűtőre 2015-ig lenne érvényes szerződése, részben erre történt a közbeszerzés.

(Azért csak részben, mert 12 új hűtőt a közelmúltban a kórház vásárolt.) Sághy Zsolt a Stáció Kft. képviseletében elmondta, nagy tudású, tapasztalt emberek dolgoznak a kórházban, ám az intézmény vezetése a cég még élő szerződését semmisnek tekintette, ezért egy hete pert is indítottak.

Lapunk megírta: közbeszerzést írt ki a kórház a halotthűtők bérbeadására. A Kisalföld birtokába jutott a közbeszerzési döntőbizottság határozata, amely a jogorvoslati kérelem elutasítása mellett „...az ajánlatkérőt (azaz a kórházat) kétmillió forint bírsággal sújtja". A kilencoldalnyi indoklást hosszú volna taglalni, ám – idézzük – „az ajánlatkérő súlyos jogsértést követett el azzal, hogy több okból is érvénytelen ajánlatot hirdetett ki az ajánlat nyerteseként, így a jogsértés az eljárás eredményére kihatással volt".

A fenntartó megyei önkormányzat az ügy kapcsán az ÁNTSZ bevonásával belső vizsgálatot rendelt el, dr. Kovács Béla főjegyző ennek lezárásáig nem szolgált részletekkel, a vizsgálat eredményére későbbi lapszámunkban visszatérünk.

Dr. Lakos Júlia, a megyei kórház jogásza a témával kapcsolatban elmondta, a bírságot kifizette a kórház, ám ez nem jelenti azt, hogy bírósági úton nem kezdeményezték a közigazgatási határozat felülvizsgálatát. Ez az első alkalom, hogy ilyen módon megbüntetnék az intézményt, a perben viszont minden lehetséges. Az ügyvédnő hozzátette, a halottkezeléssel kapcsolatban évek óta érkeztek a temetkezési cégek részéről feljelentések, a közbeszerzési pályázat viszont a lehető legszabályosabban zajlott.

Igaz, a Hospice kft. engedély helyett annak kiadására vonatkozó kötelezettségvállaló nyilatkozatot csatolt az ÁNTSZ részéről, ám a jelenleg hatályos törvények értelmében mást nem is tehetett. „A kórház mindent megtesz azért, hogy ne váljon áldozatává a vállalkozások egymás közti harcának" – nyilatkozta az ügyvédnő.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. február 27. 16:52
    „Miféle koncon marakodnak már megint? Igaz üzlet az üzlet! Nem mindegy, hogy gazdagon vagy szegényen távozott a páciens az élők sorából. Lehet, hogy még nem mindenkirők huzták le a hetedik bőrt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ali pasa kéjtornya a Dunakapu téren állt

Győr - A régészek és az építészek értékes információkkal gazdagodtak a győri Széchenyi és Dunakapu… Tovább olvasom