Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A spórolásra épül a győri büdzsé

Több mint egymilliárd forinttal kisebb a győri költségvetés idei főösszege a tavalyinál, miközben az állam csaknem ekkora összeget lefölöz a várostól.
A költségvetéshez három dolog kell: takarékosság, takarékosság, takarékosság – mintha Montecuccoli után szabadon ez lenne a mottója a győri önkormányzat idei büdzsétervezetének. A dokumentumot hétfőn tárgyalta meg a városi érdekegyeztető fórum, a közgyűlés pedig várhatóan március 1-jén fogadja el.

Ingatlaneladás 1,2 milliárdért

A megközelítés nem véletlen, mert Borkai Zsolt polgármester előterjesztésében több rossz hír szerepel. Ezek közé tartozik, hogy a 33,6 milliárd forintos főösszeg csaknem 4 százalékkal, 1 milliárd 250 millió forinttal kisebb a tavalyi eredeti előirányzatnál. Még kedvezőtlenebb a kép a hitellel és pénzmaradvánnyal korrigált bevételeket tekintve, a visszaesés ugyanis így több mint 12 százalékos.
A megyeszékhelynek nem előnyös, hogy a személyi jövedelemadó helyben maradó része 10-ről 8 százalékra csökkent, miként az sem, hogy a város bevételeiből magas adóerő-képességére hivatkozva 952 millió forintot lefölöz az állam.

További szorító körülmény, hogy az önkormányzat nemigen számolhat a helyi adók növekedésével. Építményadóból a tavaly tervezett 1 milliárd 710 millióval szemben 1 milliárd 650 millió, iparűzési adóból pedig éppúgy hétmilliárd forintot várnak. Az illetékbevételeknél ugyanakkor azzal kalkulálnak, hogy mérséklődik az ingatlanpiac recessziója, és a 2006-osnál 125 millió forinttal több, 950 millió forint folyik be. Luxusadóból mindössze 303 ezer forint jöhet. A város 1,2 milliárd forint értékben kíván ingatlant, félmilliárd forintért pedig részvényt és részesedést eladni az idén.

Az önkormányzat ennek ellenére – ahogy eddig is – működési célú hitel felvétele nélkül akarja végigcsinálni az évet úgy, hogy a kétmilliárd forintos folyószámlahitel-keret megmarad. A Nádor aluljáróra és az útépítésekre aláírt, összesen 7,1 milliárd forintos kölcsönszerződés fel nem használt részét viszont szinte teljes egészében kimerítenék, ami 3 milliárd 544 millió forintos tétel lenne. Ebből lakóutcák felújítására 259 millió forintot szánnak.

Drágább működés, ugyanannyi pénz

– Az egyensúly megteremtése csak takarékos gazdálkodással lehetséges – teszi egyértelművé Borkai Zsolt. – Az intézmények annyi pénzt kapnak működési kiadásaikra, mint tavaly, noha drágult az energia, nőtt az általános forgalmi adó kulcsa. Fejlesztésre a tavalyi és a tavalyelőtti csaknem hétmilliárd forinttal szemben 5,3 milliárd jut. Több kerül a városüzemeltetési feladatokra, kevesebb a részönkormányzatoknak. Az idegenforgalmi adó összegét a korábbi ígéreteknek megfelelően idegenforgalomra fordítják.

„ A legkisebb fájdalmat"

A tervezetet hétfőn megtárgyaló érdekegyeztető fórum résztvevői több ponton bírálták azt. Torma Tiborné, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) városi titkára többek között azt nehezményezte, hogy szakmai díjakra nem szán pénzt az önkormányzat. Nagy Péternek, a PSZ győri elnökének szemet szúrt, hogy az intézmények dologi kiadásaira csak annyi jut, mint tavaly. P megköszönte a nyugdíjasoknak szánt száz fürdőbérletet. Hancz István, a Győri Ipartestület elnöke szorgalmazta, hogy a város különítsen el pénzt a pályázatok önrészére. Farkasné dr. Lukácsi Zita, a szociális és egészségügyi ágazat igazgatói klubjának vezetője úgy vélte, tarthatatlan, hogy az intézmények az első félévben csak az egész éves elő-

irányzat felét kaphatják meg, miközben ezt az időszakot terheli például a 13. havi bérek januári kifizetése is. Szerinte most először fordul elő, hogy a város nem biztosítja a bérek fedezetét, a „hiány" több mint 200 millió forint. Borkai Zsolt válaszaiban leszögezte, hogy dolgoznak az oktatási intézmények racionalizációján. Hozzátette: a lehető legenyhébb fájdalmat szeretnék csak okozni, intézménybezárást pedig nem terveznek. Megerősítette, hogy a kitüntetettek – például a pedagógus- vagy a Semmelweis-napon – csak erkölcsi elismerésben részesülnek majd, anyagiban nem. A háziorvosok közüzemi költségeit viszont – a telefonszámlák kivételével – átvállalja a város. A politikus hangsúlyozta: a vezetők részéről innovatív megoldásokra és a költségek csökkentésére van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehetne híd Sziget és Révfalu között

Másfél, kétmilliárd forintból lehetne híd a Mosoni-Dunán, amely összeköti Szigetet és Révfalut. Nem volt olyan választás, ahol ne ígérte volna meg a politika a hidat, ráadásul tíz éve készült is terv erre; most leporolták a papírokat. Győrnek, s ma már a Széchenyi-egyetemnek is elemi érdeke, hogy megépüljön – és ne újabb tíz év múlva. Tovább olvasom