Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

A Spar és a Tesco sem számít fel díjat bankkártyás fizetéskor

Az áruházak a törvényi szabályozás szerint sem terhelhetik vásárlóikra a bankkártyás fizetés utáni bankközi jutalékterhelését. Szavazás.


"Az átterhelés szóba sem jöhet"

A kisalfold.hu három nagyobb áruházlánc sajtóosztályától kérdezte meg, hogy a bankkártyás fizetés bankközi jutalékterhelését átterhelhetik-e a vásárlókra az idei évtől?

"Kereskedő cégként a SPAR korábban sem számított és most sem számít fel díjat vásárlóinak a bankkártyás fizetés után, s erre a jogszabályok sem adnak lehetőséget, így az átterhelés szóba sem jöhet" - válaszolta kérdésünkre Fehér István, a SPAR kommunikációs vezetője.

Hasonlóan áll a bankkártyás fizetésekhez a CBA és a Tesco is. "A vásárlóinknak semmiféle többletköltséget nem kell fizetniük abban az esetben sem, ha bankkártyával fizetnek. A kártyás vásárlással kapcsolatban felmerülő költségeinket mi semmilyen tekintetben nem terheljük tovább a vevőinkre. Nem is tervezzük azt, hogy mindezekben bárminemű változtatást eszközöljünk" - közölte Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója.


A vásárlókat a jövőben is tilos plusz költséggel terhelni, ha bankkártyával fizetnek. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum
A vásárlókat a jövőben is tilos plusz költséggel terhelni, ha bankkártyával fizetnek. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum


"Jogsértés esetén az MNB szankciót hoz az érintett pénzügyi szolgáltatóval szemben"

"A Tesco vásárlóinak semmilyen körülmények között nem kell jutalékterhelést fizetniük bankkártyás vásárlás esetén. A Tesco a jogszabályoknak megfelelően működik, s így a jövőben sem tervezi az őt érintő bankköltségeket átterhelni vásárlóira, ahogyan azt eddig sem tette" - mondta Varga Eszter, a Tesco-Global Áruházak Zrt. kommunikációs munkatársa.

A kisalfold.hu megkeresésére Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerint "a MNB törvényi felhatalmazás alapján, fogyasztóvédelmi eljárása során áttekintheti, hogy adott hitelintézetnek az interchange díj változása miatti esetleges díjváltoztatása jogszerűen vagy jogsértő módon történt-e. Jogsértés esetén az MNB szankciót hoz az érintett pénzügyi szolgáltatóval szemben".

Európai szinten hazánk a sereghajtók között van a bankkártyás fizetések arányában 

A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint a plusz költségek ellenére egyre több üzletben fizethetnek a vásárlók bankkártyával, igaz, Magyarország így is a sereghajtók között van a bankkártyás fizetések arányában.

Míg a skandináv országokban vagy az Egyesült Királyságban 50 százalék felett van ez az arány, nálunk jelenleg csupán 15 százalék körül mozog.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint tavaly csaknem 1730 milliárd forint értékben vásároltunk kártyával. 2011-ben még csak 1550 milliárd forintot fizettünk kártyával belföldön.


Kattintson a jobban látható adatokért!
Kattintson a jobban látható adatokért!
hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a győri vasútállomáson - Ügyész felügyeli a rendőrségi vizsgálatot

Az ügyvéd szerint idén elévült volna a négy éve a vonatból kiesett és meghalt nyúli lány halála… Tovább olvasom