Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

''A sérelmi politizálás mindig helytelen''

„ Formálódnak a gondolataim, mit hogyan célszerű elővezetni. Lelkesedésem nem elvakult. Nem úgy vagyok, hogy most aztán nekiesek, mint tót a lovának” – állítja Medgyasszay László
– Bár már április 9-én látszott, hogy veszít a jobboldal, ön mégis elkeseredett 23-án. Most hogy van?

– A remény hal meg utoljára, ami 23-án következett be – bizonyára ezért voltam akkor rosszkedvű. Most úgy látom, hogy feladni nem szabad. Fontos, hogy átgondoljam, mi a dolgom és a lehetőségem ebben a helyzetben.

– És mire jutott ebben a gondolkodási folyamatban?

– Az elsődleges feladatom most is az ötvenkét községből álló választókörzet problémáinak megoldása. Be kell látnom, hogy kormánypártiként többet tudnék tenni, de szerencsére olyan kapcsolatrendszerem van, amelynek révén több fontos kérdést képes leszek elintézni. A kompromisszumkeresés és a meggyőzés híveként ezentúl is békés eszközökkel kívánok eredményt elérni. Ha azonban nagy ügyekben kudarcot vallanánk, akkor lehetségesnek tartom a polgári engedetlenség demokráciában megengedett demonstrációs eszközeinek az igénybevételét is.

– Mi az, amiért az utcára menne?

– A termőföld magyar kézben tartása – ezért még mindig nem tettünk meg mindent, s az ügy nincs lezárva. Ki kell csikarni valahogy a kormányzatból, hogy csak azok juthassanak földtulajdonhoz és földhasználati joghoz, akik legalább három éve helyben laknak, mezőgazdasági főfoglalkozásúak – vagy legalább jövedelmük nagyobbik része onnan származik –, és azt, hogy egy embernek ötszáz hektárnál nagyobb birtoka ne lehessen.

– Melyek a legfontosabb, elintézésre váró helyi ügyek?

– A gönyűi kikötő fejlesztésénél talán már nyitott kapukat döngetek. Fontos a bakonyi vasút korszerűsítése, még fontosabb a közutak karbantartása, hogy tengelytörés kockázata nélkül el lehessen jutni például Sokorópátkára. A téti városiasodás érdekében fel kell építeni a művelődésiközpont-komplexumot, ami 700 millió forintba kerülne. Pannonhalmán lényeges a mentőállomás fejlesztése s a tömegközlekedés átalakítása úgy, hogy a kisváros valóban térségközpont lehessen. Az sem közömbös, mikor készül el Győrújfalu elkerülőútja, vagy a Koroncó–Győrszemere közötti út.

Beszélő viszonyban, beszélgetések nélkül

– Mit érzett akkor, amikor az első forduló éjszakáján kiderült, hogy az MDF bejut a parlamentbe?

– Az MDF megmaradását fontosnak tartottam akkor is, amikor otthagytam a frakciót.

Mindig komolyan gondoltam, hogy egy a tábor, több a zászló. A párt önálló indulása rendkívül kockázatos volt, és ha két éve nem szenvedek vereséget a véleményemmel, akkor az MDF-nek most harminc-negyven képviselője lenne.

Egy párt önállósága nem azon múlik, hogy önálló vagy közös listán jut-e a parlamentbe, hanem hogy tud-e önálló frakciót alakítani és megjeleníteni önálló arculatát. Az az MDF, amely ma is a szívemben él, sokkal hitelesebben képviselte a Fidesznél az önkormányzatokat, a kisiskolák és a termőföld, s általában a vidék ügyét. Ha az MDF erről beszélt volna a kampányban, biztonságosabban elérte volna az öt százalékot, mint így, hogy elvtelenül megtámadta a szövetségesét, hogy csak a korrupcióról, ködös ideológiákról beszélt, de nem vállalta a vidék érdekképviseletét.

– Komolyan hiszi, hogy az MDF-nek az emlékezetes vakondokozás és a számos támadás ellenére fátylat kellett volna borítania a múltra, és kibékülnie a Fidesszel?

– Orbán Viktor 2000-ben egy frakcióülésen elmondta, hogy egy nagy jobboldali pártot akar. Erre a törekvésre kétféle válasz adható. Az egyik, amit Dávid Ibolya választott: kard ki kard, lássuk, ki kit győz le. A másik, amit Győr-Moson-Sopron megyében végeztünk MDF-zászló alatt. A dávidi módszerrel az előző ciklusban sikerült szétverni a frakciót, eltávolítani sokakat a pártból és sok jobboldali szavazót mögüle. Az itteni módszerrel 2002-ben a megyei önkormányzati választás falusi listáján 14 százalékot értünk el, és hatan kerültünk be a közgyűlésbe.

Belül lehet viaskodni, de kifelé nem szabad vádolni, támadni a volt szövetségest, amely ráadásul kétszer segítette az MDF-et parlamenti képviselethez. Ezért gondolom, hogy Dávid Ibolya és csapata rossz utat választott. Igen, a Fidesztől nagyon sok sérelmet szenvedtünk el országosan, nálunk a megyében is voltak problémák, de a sérelmi politizálás mindig helytelen. Realitásérzék kell é s erőfelmérés.

Válaszaiból nem derült ki, örült-e az MDF bejutásának.

– Április 9-én este örültem. Amikor azonban a két forduló között Dávid Ibolya még úgy sem volt hajlandó összefogni a Fidesszel a kormányváltás érdekében, hogy Orbán Viktor felajánlotta, félreáll, azt gondoltam, jobb lett volna, ha az MDF nem jut be a parlamentbe. Vereség esetén Dávid Ibolya és csapata valószínűleg távozik, és utána talán még én is megjelenhettem volna az MDF-ben, és újrakezdhettük volna az építkezést. A mostani MDF az antalli eszméktől fényévnyire van. Antall József például senkit nem zárt volna ki a frakcióból, az pedig eszébe sem jutott volna, hogy olyan nyíltan baloldali kötődésű szervezettel kössön megállapodást, mint a Tisztelet Társasága.

– Beszélő viszonyban van – ahogy többször is fogalmazott – Dávid Ibolyával és csapatával?

– Köszönünk egymásnak. Nem emlékszem, hogy az utóbbi időben beszélgettünk volna, de ha úgy adódik, ennek semmi akadályát sem látom.

– Sokan azt gondolják, hogy az MDF akár jelentősen is megerősödhet 2010-ig. Ön nem hisz ebben?

– Ez kétesélyes meccs. Az ésszerűség azt mondatná velem, az MDF elsorvad a ciklus végére, mert törzsszavazó bázisa maximum egy-másfél százalék, a protestszavazók pedig nehezen mozgósíthatók. Ha az MDF meg is marad, már nem a jobboldalt erősíti.

A visszalépés háttere

– A Fidesz–KDNP jelöltje volt a választáson. Szóba sem jött, hogy függetlenként induljon?

– Két szempont alapján döntöttem. Amikor az MDF-frakcióból kiléptem, a Nemzeti Fórum Egyesülethez csatlakoztam. A Nemzeti Fórum 2005 tavaszán megállapodást kötött a Fidesszel, ami már determinálta, hogy pártszínekben indulunk. A másik pedig: nem hiszek abban, hogy független jelöltként lehet nyerni.

– Néhány napig úgy tűnt, hogy meglepetésre ön lesz a Fidesz–KDNP megyei listavezetője, amit aztán mégsem vállalt el. Több hír is szárnyra kelt, miért döntött így. Az egyik szerint nem egyeztettek önnel, de hallani lehetett olyat is, hogy ragaszkodott az agrárminiszterséghez. Mi igaz ezekből?

– Rágalom, hogy tisztséget kértem volna a listavezetésért cserébe. Ez a tizenhat év alatt egyszer sem fordult elő. A Fidesz országos választmányi ülése előtt minden képviselőjelölttől megkérdezték, vállal-e listás szerepet. Itt, ebben az irodában Molnár Ágnes (a Fidesz észak-dunántúli regionális politikai igazgatója, azóta országgyűlési képviselő – a szerk.) járt ez ügyben nálam. Erre két helyi feltételt szabtam. Az egyik az volt, hogy ne legyek rosszabb helyen, mint 2002-ben (akkor harmadik volt – a szerk.), a másik, hogy kampányfőnököm, Kara Ákos – aki rendkívül sokat dolgozott – legyen befutó helyen a megyei listán. Ez utóbbit nem tudták biztosítani, így nem írtam alá a papírt.

– Akkor hogyan került mégis a lista élére? Tévedésből?

– Engem is meglepetésként ért a hír, hogy a lista első helyére tettek. Kértem, ettől tekintsenek el, mert egyéni körzetben szeretném csak megméretni magam.

– Az egyéni győzelmére sok kérdést nem akarok fecsérelni. Én például egy jelentősebb pénzösszeget fel mertem volna tenni arra, hogy nyer. Ön is ilyen magabiztos volt?

– Nem vagyok álszerény. Ez a körzet történelmileg jobboldali. Ha itt nem nyer a jobboldal, akkor gyakorlatilag sehol az országban – lásd 1994-et. A másik pedig: tizenhat év van mögöttem, s ez is számít valamit. Abban azonban nem voltam biztos, hogy már az első fordulóban győzök: nem tudtam megítélni, hogy az MDF-es és a fiatal szocialista jelölt hány szavazatot visz el tőlem.

– Az elemzők tucatnyi szempontot találtak már, ami a Fidesz választási vereségéhez vezetett. Ön szerint min múlott a jobboldali győzelem?

– Hangosan szerettem volna kiabálni, amikor jöttek sorban a szarvashibák, a számítógépes, a zsarolási ügyek, a rossz mondatok. Mindez egy olyan országos médiaközegben, ami százszorosára nagyítja, ha a mi oldalunkon történik baki. Orbán Viktor viszont szerintem jól teljesített.

A depressziókampányt nem ítéli sikertelennek?

– Hosszú volt, de azért valahogyan el kellett mondani, hogy a helyzet nem rózsás. Sajnos nem tudtuk átvinni a köztudatba a kormányzat rossz teljesítményét, az irdatlan költségvetési hiányt. Az emberek nem értették meg, hogy az életszínvonal-javító intézkedések ára az eladósodás volt, csakúgy, mint a Kádár-rendszerben. Emellett a Gyurcsány–Orbán vita még ma is érthetetlen számomra, nem azt az Orbán Viktort láttam, akit ismerek. Ennek igenis volt jelentősége, hiszen látszott, hogy egy hajszálon múlik, ki nyer. A néző előtt már-már úgy tűnhetett fel Orbán Viktor, mint aki bátortalan. Elhiszem, hogy nem akart agresszívnek látszani, de időnként vissza kellett volna utasítani Gyurcsány flegma, pikírt megjegyzéseit. És van még egy dolog.

Az én korosztályom a Kádár-rendszerben szocializálódott: nosztalgiát érez az akkori létbiztonság iránt, és rendkívül nehezen tántorítható el a szintén a Kádár-rendszerben szocializálódott vezetőktől. Ezért van az, hogy a „húzzunk bele", ez a közönséges szlogen olyan sok emberben visszhangzik.

Nagy teljesítmény, hogy Orbán Viktor ebből a társadalomból már ki tudott szakítani egy harmincöt-negyven százaléknyi stabil tábort. Meg vagyok győződve arról, hogy nem tűnik el a színről – nem is szabad, hogy így történjen –, de az egy a tábor, több a zászló elvet hatékonyabban kell érvényesíteni.

„ Újra teret nyitottak"

– Két hét alatt dőlt el, hogy nem a Fidesz-, hanem a KDNP-frakcióba ül. Mi tartott ennyi ideig?

– A Nemzeti Fórumban egységesen úgy határoztunk, hogy a Fidesz-frakcióban maradunk. Aztán mégis rendkívül gyors döntést kellett hoznom: május 7-én, vasárnap este felhívott Semjén Zsolt (a KDNP elnöke és frakcióvezetője – a szerk.), és felkért, hogy legyek a frakció agrárszakértője. Hétfőn reggel találkoztunk, és tíz perc alatt megállapodtunk. Szakmai feladatot vállaltam. Sokan már leírtak mint agrárpolitikust, és most újra teret nyitottak nekem. Szeretném elérni, hogy óriási szakemberhálózat álljon a KDNP agrárpolitikája mellett.

– Egy alig két tucat képviselőből álló ellenzéki frakció agrár-szakpolitikusának lenni – gondolom, azért nem így képzelte. Mi hajtja még?

– Hétfőn olyan lelkülettel jöttem haza Pestről, hogy na most hajrá, magyarok – ezt még vasárnap sem gondoltam volna. Tényleg úgy voltam vele, hogy az agrárpolitikát csinálja más, vannak sokan. És most mégis úgy érzem, hogy újra komoly belső energiák szabadultak fel bennem.

– Ellenzékben azért nem lesz könnyű.

– Formálódnak a gondolataim, mit hogyan célszerű elővezetni. A lelkesedésem nem elvakult. Nem úgy vagyok, hogy most aztán nekiesek, mint tót a lovának. Sok minden múlik a szívós, következetes munkán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz köbméter zugszemét

A győri közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők megtárgyalják az illegális hulladéklerakó helyek felszámolására tett tavalyi intézkedések tapasztalatait. Eredics Imre alpolgármester előterjesztéséből kiderül, hogy különböző jelzések alapján a Pápai úti szeméttelepre összesen 354 köbméter illegális lerakóból származó hulladékot vitt be 2005-ben. Tovább olvasom