Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A senki földjén nincsenek álmok

Nagyszentjános-Vaspuszta - Víz és áram nélküli, romos épületben él Lengyel Ferencné és felnőtt fia. A 39 éves Ferenc számára az egyetlen jó dolog az életben, hogy naponta begyalogol Vaspusztáról Nagyszentjánosra, s a helyi bolt, a kocsma körül összeszedi a szemetet, söpröget.
 
Nem közösítette ki a falu, tudnak az értelmi fogyatékkal élő Lengyel Ferenc és édesanyjának gondjairól a falubeliek. Így ha favágásról, gallyazásról, vagy éppen udvari teendőkről van szó, szólnak a fiúnak az alkalmi munka dolgában. A sérültséggel élő fiú nem éppen bőbeszédű, szavakból, gesztusokból próbáljuk megérteni egymást.

– Jók velem a helyiek. Edit néni, a boltos is, mert mindig ad azt, amire éppen szükségünk van – tudom meg Lengyel Ferenctől. – Soha nem volt saját lakásunk, mindig albérletben éltünk. Most csak beköltöztünk egy régi lakásba. Szociális alapon kapunk nyugdíjat, az anyué 27, az enyém 32 ezer forint.

Tömören ennyiről szólhatna a fogyatékos fiatalember életrajza, amelybe nagyon is beletartozik a munka. Persze ehhez kellett a nagyszentjánosiak részéről a gesztus, amivel be-, illetve elfogadták őket. Ferinek ezzel a jóindulattal jut egy kicsi az alkalmi munkából. Gregovics János 40 éve viszi a kocsmát, régi motoros a szakmában. Több mint tíz éve ismerte meg Ferit és segítség gyanánt mindig talál neki valami feladatot.

– Hálás azért, ha bármiben támogatjuk – tudom meg a tulajdonostól. – Ám másoktól hallottam, elképesztő körülmények között élnek az édesanyjával, többen attól tartunk, rájuk omlik a tető.

Lengyel Ferencné Rétalapról költözött ide, s él ma fiával együtt emberhez méltatlan körülmények között, víz és villany nélkül. Fotó: Harcsás Judit
Lengyel Ferencné Rétalapról költözött ide, s él ma fiával együtt emberhez méltatlan körülmények között, víz és villany nélkül. Fotó: Harcsás Judit

Fuvart ajánlok a söprögetőnek, mondom, segítek hazavinni a vekni kenyeret, vajat, meg a pakli dohányt, mert azt viszi egy ismerősnek. A táska nem nehéz, de kíváncsi vagyok, mit rejt a régi 10-es útról nyíló Vaspuszta.

A telepre forduló kanyarban piros ruhában strichel egy lány. Kinn a combja, a melle, Feri szerint gyakran látni erre. Kicsit beljebb legyek, szúnyogok hada fogad a romos házban. A közigazgatásilag Ácshoz tartozó romház egykor a komáromi ÁFÉSZ-é volt, most Lengyelné szerint senkié. Víz, villany nincs, vizet a szomszédos hordómosóból hoznak.

– Szeretnénk innen elmenni, de nekünk senkink sincs, nem tudjuk, hova fordulhatnánk – így Lengyelné. – Ha áramunk lenne, engem már az boldoggá tenne. De se esélyünk, se pénzünk. Bármilyen lehetőséggel megelégednénk, ám rendes lakásról, alvóhelyről álmodni sem merünk.


Ismerik őket

Unger Vilmos, Nagyszentjános polgármestere tud a család gondjáról, ám a vaspusztai házak, romos ingatlanok közigazgatásilag Ácshoz tartoznak. Ezzel együtt némi élelemmel segítenek, ez minden. Csöbönyei Imre, Ács polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a pusztában nyomott áron, 2–300 ezer forintért találtak gazdára az ingatlanok, ám nincs könnyű dolga errefelé sem a védőnőnek, sem pedig a rendőrségnek. A védőnőt kis híján megverték, mert a környék gyermekeit kínzó tetvek irtására vállalkozott, s szerette volna lekezelni a hajas buksikat. A hivatal a rendőrség bevonásával próbál rendet tartani a környéken, ám hogy Lengyelék sorsára mi a megoldás, egyelőre senki nem tudja.

Olvasóink írták

 • 6. belzebub 2009. július 21. 17:20
  „Akár csak a másik oldal kedves "Reális" a politika az már csak ilyen szép kis hazánkban. Amelyik közel van a húsos fazékhoz az acsarog jobban ne, hogy a másik odaférjen. A bajba juttatokkba meg szívesen bele is rúgnak, ha arra lesz lehetőségük!”
 • 5. Reális 2009. július 21. 09:07
  „Nagy a jólét és dübörög a gazdaság!Hazudtak,hazudnak,hazudni fognak!”
 • 4. AranyKözépút 2009. július 19. 19:46
  „Amugy igen: nem mondtam: nagyon sajnálom ezt a két embert, tényleg jó lenne, ha ők is kapnának néha valami kis adományt. Pl.karácsonykor mindenképp, de egész éven át.Vagy egy olcsó önkormányzati lakást valahol.Ahol csak 1-2 ezer a bérleti díj, de van víz, áram legalább. Talán van ilyen.”
 • 3. belzebub 2009. július 19. 16:59
  „Hát igen. Ismét bizonyított a kedves újságíró hölgy! Csak az a baj, hogy a politikusaink ilyenkor nem állnak a bajba kerültek mellé fotóztatni magukat. Persze kötve hiszem, hogy valamelyik tehetős olvassa ezt a cikket!
  Nekik ilyen szavazópolgárra nincs is szükségük?”
 • 2. piskóta 2009. július 19. 14:36
  „a dolgozo fehérek azért fizetik az adót ha netántán van akin segiteni kéne, akkor tegyék meg. nem a cigó bűnözöknék kéne osztani. szegény ember mit tehetett volna azért hogy jobb legyen neki? vazze egy pusztárol nehéz előre jutni.”
 • 1. AranyKözépút 2009. július 19. 12:48
  „Segítsen a családsegítő. Nekik ez a feladatuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frissdiplomások a győri egyetemen

Győr - A Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karának diplomaátadó ünnepségén százhetvenhét… Tovább olvasom