Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A sejk elit egyetemén számolnak vele

A legjobb tanári kart, ha kell, Nobel-díjas professzorokat, Oscar-díjas filmrendezőket ígér leendő hallgatóinak a New York University abu-dzabi létesítménye, amely jövőre nyitja meg kapuit.

Az első tanévben a világ minden pontjáról kiválogatott legkiválóbb száz diák kezdheti meg tanulmányait az Egyesült Arab Emírségekben. Az esélyesek között van a győri Bede Fazekas Máté, aki vasárnap éjjel érkezett vissza az ultramodern városból, ahol négynapos programon vett részt. Részben ennek alapján dől el, felveszik-e a mintegy ötszáz aspiráns közül.

De kezdjük az elejéről. A győri Révai Miklós Gimnáziumot júniusban kereste meg a New York-i egyetem magyarországi összekötője, hogy jelöljön két tehetséges fiatalt, aki vállalná az abu-dzabi tanulást.

Magyarországon még három középiskolát – a budapesti Fazekast, a zalaegerszegi Zrínyit és a szombathelyi Bolyait – kérték fel erre. Horváth Péter, a Révai igazgatója kérdésünkre azt mondja, olyan kiváló angoltudású diákokat kellett ajánlaniuk, akik nagyon sokoldalúak, nyitottak, jó a problémamegoldó képességük. A választás hosszas mérlegelés után Kiss Csillára, valamint Bede Fazekas Mátéra esett. (Csilla még nem járt Abu-Dzabiban.)

Mátét, az ismert operaénekes Bede Fazekas Csaba fiát luxuskörülmények között látták vendégül meghívói Abu-Dzabiban.
Mátét, az ismert operaénekes Bede Fazekas Csaba fiát luxuskörülmények között látták vendégül meghívói Abu-Dzabiban.

Máté többek között egy esszé megírása után kapott meghívót október 22-re az emírségekbe. A csoportban csaknem negyvenen voltak, rajta kívül még két magyar.

˝A New York University legnevesebb tanárai megható kedvességgel, megbecsüléssel, tisztelettel beszéltek velünk, jóformán ők köszönték meg, hogy elfogadtuk az invitálást. Az igazgató, John Sexton mindenkiről tudott valamit, és egyébként is rendkívüli figyelemmel vettek körül bennünket. Huszonharmadikán vacsorát rendeztek nekünk az Emirates Palace-ban, ami minden idők legdrágábban felépült szállodája, tele márvánnyal és arannyal. Este meghallgathattuk a New York-i filharmonikusok és Emanuel Ax, a világ jelenlegi egyik legjobb zongoristájának koncertjét˝ – mondja Máté, aki maga is kiválóan zongorázik, versenyt is nyert.

Megmérettetés a szó hagyományos értelmében nem volt a négy nap alatt, csak egy elbeszélgetésen kellett részt vennie és egy fogalmazást írnia arról, miért Abu-Dzabi lenne a megfelelő hely számára. ˝Nincs még egy olyan város, ahol a különböző kultúrák ennyire koncentráltan lennének jelen˝ – idézi fel írása fő gondolatát a révais diák. Emellett egy mintaórán is részt vett, amelynek témája az volt, ki nyerte a hidegháborút.

˝Egyetlen nehézség lenne csupán: nagyon hiányoznának a szüleim, a barátnőm, a barátaim. Nehezen viselem, ha a környezetem változik, de úgy érzem, ez olyan lehetőség, amit nem lenne szabad kihagyni. Engem elsősorban a film, a média és a zene érdekel. Édesapám révén sok kiváló művészembert ismerek, és eddig mindegyikük azt tanácsolta, nehogy itthon ilyen pályára menjek. Ezért készülök évek óta párhuzamosan olyan pályára, mely azonfelül, hogy roppantul érdekel, sokkal kedvezőbb lehetőségekkel is szolgál, ez pedig a fogorvoslás. Abu-Dzabiban azonban úgy tanulhatnék művészetet, hogy azt ígérik: aki ott végez, olyan állásajánlatokat kap majd, aminél keresve sem találna jobbat˝ – mondja Bede Fazekas Máté.

Bede Fazekas Máté(b) Abu Dhabi legnagyobb mecsetében, közvetlenül mellette etiópiai szobatársa.
Bede Fazekas Máté (jobbról) Abu Dhabi legnagyobb mecsetében, közvetlenül mellette etiópiai szobatársa.

Hogy miért éri meg a New York-i egyetemnek és a költségek nagy részét álló sejknek a képzés? ˝Erre én sem kaptam pontos választ. Talán már az olaj utáni korszakra készülnek, és a tudásba fektetnek. Húsz év múlva ez lehet a világ egyik legjobb egyeteme, amelynek végleges campusát 2013-ban adják át egy mesterséges szigeten, ahol többek között a Louvre-nak és a Guggenheim Múzeumnak is lesz hatalmas állandó kiállítása. A tény, hogy ez a forradalmi jellegű egyetem egyáltalán Abu-Dzabiban létesült, önmagában óriási érdem és haszonforrás az emirátusoknak. Mindenesetre nem kell majd Abu-Dzabiban maradni a végzetteknek, de biztosan lesznek, akik ott telepednek le˝ – töpreng hangosan Máté.

Biztos, ami biztos, ma már előrehozott kémiaérettségit ír a végzős diák,
Az, hogy felveszik-e, december 15-ig dől el. Ezen a héten még néhány dolgot be kell adnia, például egy saját magáról írt verset, valamint egy esszét arról, hogy ha 2050-ben film készülne róla, mi lenne a címe és miről szólna. Közben az élet itthon is zajlik tovább. Biztos, ami biztos, ma már előrehozott kémiaérettségit ír a végzős diák, aki búcsúzóul arra kér, a cikkbe feltétlenül írjam bele Kurányi Ildikó, Horváth Péter, Miletics Piroska és Vajda Ágnes nevét, mert ők segítették ehhez a lehetőséghez, valamint Gyalókay Juditot és Erdős Lászlót, akik az említetteken kívül felkészítették – nekik ezért külön köszönetet szeretne mondani.

Íme.

Olvasóink írták

  • 2. adalfold 2009. november 02. 09:44
    „kapcsolatok...”
  • 1. elemér 2009. október 31. 01:33
    „Csak a legjobbakat hallani a sejkröl. Mindenki sokra becsüli és gazdag. Lehet valaki gazdag és nem becsülik. Soros ezt megválaszolta a T.V.-n Charlie Rose-nak. Adakozom és nem becsülnek, ehez külön tehetség kell mondta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépésről lépésre a munkába

A United Way Kisalföld Alapítvány több mint 60 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési… Tovább olvasom