Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

A sátor alatt érvénytelen az igen?

Házasságok már köttetnek a vízen, víz alatt és a levegőben. A lázi jegyespár éppezért furcsállja, hogy a boldogító igent nem mondhatják ki ott, ahol leginkább szeretnék...
Balla Sándorné az étterem előtt
Ildikó, a menyasszony bérli azt a helyi vendéglátó-ipari egységet, ahová ezen a hétvégén több mint százhatvan vendéget várnak. A fiatalok itt ismerkedtek meg, s háromévi együttjárást követően döntöttek úgy, hogy egybekelnek. A hely szelleme miatt is szerették volna a rokonság előtt, az étterem teraszán megerősíteni szándékukat. A szóbeli, előzetes rábólintást követően a jegyző írásban most mégis elutasította a kérésüket.

Eső ellen sörsátrat!

– A lányom ennek a betege – állítja Balla Sándorné. – Nyolc hónappal ezelőtt vetették fel először a kérdést, s akkor úgy tűnt, az étterem teraszán nincs akadálya a házasságkötésnek. Ezt mi csak azzal tudjuk igazolni, hogy nagy sörsátrat vettünk arra az esetre, hogy ha mégis esik az eső, az anyakönyvet akkor is megóvjuk. A jegyző a hely méltóságára, a hivatalos okmányok védelmére hivatkozott, mi viszont igazságtalannak érezzük e döntést. Hiszen sok helyen, szinte a legelképesztőbb körülmények között is kimondják már az igent.

Ingázó jegyesek

Az örömanya a polgári jogra hivatkozva úgy érzi, családját, legfőképpen leányát mérhetetlen sérelem érte. Arról már nem is szólva, hogy a násznépet az ország legkülönbözőbb helyeiről várják, akik közül többen enyhén szólva is furcsállhatják, hogy a hivatalos ceremónia helye egy közeli, ám mégis másik község. Balláné szerint a kínos eset megosztotta a falut, sokan a családnak adnak igazat.
Válint Szilvia, Lázi jegyzője szerint viszont minden lehetőségről szóban és írásban is tájékoztatta az egybekelőket. Döntését a családjogi törvényre alapozta, amelynek egyik bekezdése kimondja, hogy a helyi önkormányzat gondoskodik a „ házasságkötésre, illetőleg a családi események társadalmi megünneplésére alkalmas helyiségről " .
– A kultúrház különtermének kialakításával tíz éve erre minden lehetőségünk megnyílt – magyarázza. – Védeni kell viszont az anyakönyvet és a helyiség méltóságát, hiszen házasságot naponta mégsem köt az ember.

Megyei egyeztetéssel

Válint Szilvia írásos válaszában erre nem tartja méltónak a presszó teraszát, az út közelsége pedig a ceremónia szempontjából kifejezetten zavarólag hathat. A körülményekről Nagyné Csapó Margittal, a megyei közigazgatási hivatal osztályvezetőjével is egyeztette a véleményét. Tisztában van azzal is, hogy elmondták már mindennek, ennek ellenére a házasságkötést olyan szent dolognak tartja, aminek az ünnepélyességét és biztonságát a hivatalnak – közte a jegyzőnek – is védenie kell.
A családjogi törvény (csjt.) 2. § 3. bekezdése szerint a házasságkötés az erre rendelt hivatalos helyiségben történik. Rendkívüli körülmény esetében a házasság az anyakönyvvezető hivatalos helyiségén kívül is megköthető. Arról viszont sem a csjt., sem a hatályos anyakönyvi jogszabály nem szól, hogy mi minősül rendkívüli körülménynek. Az ilyen jellegű ügyekben első fokon a helyi jegyző dönt, a rendkívüli körülmény megállapítása pedig a konkrét ügy és a helyi sajátosságok figyelembevételével történik. Cél azonban a házasságkötés ünnepélyességének biztosítása, valamint az anyakönyv védelme.
„ Rengeteg virágot terveztünk a helyszínre, az a legkevésbé sem sugallta volna

a kocsma hangulatát. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma-ösztöndíj

A Roma Kisebbségi Önkormányzat ösztöndíjára augusztus elsejéig várják a közép- és felsőfokú… Tovább olvasom