Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A Sani Singers – dalok negyedszázada

Győr - Követelmény ide, továbbtanulás oda, a nagy múltú Révai-gimnáziumban mindig hagyománynak számított a zene, a művészetek tisztelete.
Úgy is mondhatnánk: egy magára valamit is adó révais diák énekkarban énekelt, de legalábbis zenekarban húzta, vagy mondjuk diákújságot írt. Az iskola kórusa is már történelem: hétvégén 25 éves, jubileumi koncertjükre várták az érdeklődőket.

Szombathelyi Szaniszló, a Sani Singers vezetője a koncert előtt megsúgta, már az első órán kiderült, kinek van vájt füle, de legalábbis némi affinitása a zenéhez – a tanár úr igyekezett őket becserkészni. Nem rábeszélés volt ez, mégis óriási eredménynek számított, hogy tanulmányaik mellett a a diákok a hét egyik reggelét az énekpróbára szánták.

– Szinte ki-ki „beénekelt" hanggal érkezett reggelente – mesélte némi meghatottsággal a hangjában „Sani", ahogyan több volt diákja emlegeti a karnagy urat, akit anno a csornai zeneiskolából hívtak a Révai-gimnáziumba. – Boldogság, hogy ennyien eljöttek, együtt ünnepelhetünk.
Leendő jogászok, külkeresek, közgazdászok, már végzett tanárok gyülekeztek az ünnepi, győri városházi koncert előtt: kivétel nélkül mindegyikük életét szebbé, harmonikusabbá tette a zene, a Sani Singersszel töltött évek. Közben kicsit talán barátokká is váltak. Szombathelyi Szaniszló talán erre a legbüszkébb, no és személy szerint például Bakonyi Marcellre, aki a kórusban kapott nagyobb kedvet az énekléshez, s ma már a heiderbergi opera oszlopos tagja, szólistája.
Gellén Ibolyáéknál és Németh Annáéknál is hagyomány a zene szeretete, a leendő matematikus ma az ELTE hallgatója. Ahogyan Ibolya meséli, természetes volt annak idején, hogy a kórusba jelentkezik. Blattoltak, hallásról is tanultak, a lényeg, hogy egy-egy koncertre mindenki megtanulta a szólamát.

Említhetnénk a legendás hírű Kisfaludy Napokat, számos fellépést Jászberénytől Luxemburgig. A tanár kollégák, szülők egy emberként álltak a kórus mellé, bár ez – a tagokat illetően – sosem jelentett meg nem írt dolgozatot vagy halasztott felelést. A főszponzor is épp negyedszázada segíti az együttest, ő pedig nem más, mint a tanár úr, Szombathelyi Szaniszló felesége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új eljárás indul az Il Ferro-ügyben

Budapest - Az Il Ferro-ügyben újabb eljárást indítványoztak. Az MTI beszámolójából kiderül, hogy a… Tovább olvasom