Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A római kori limest védték

Gönyű - Értékes leletekre – a római légió bélyegét viselő tetőtéglákra, fabulákra és talán éppen Hadrianus császár verette bronzérmékre – bukkantak a régészek a Gönyű határában épülő gázerőmű helyének feltárásakor.

A gázerőmű építésének helyén – az örökségvédelmi törvény előírásainak megfelelően – tavasszal végeztek terepbejárást, s készítettek hatástanulmányt a Xántus János Múzeum régészei. Akkor két potenciális lelőhelyet feltételeztek, s úgy nézett ki, az egyiken egy római kori őrtornyot találtak.

– A megelőző feltárás során derült ki, hogy viszonylag nagyobb területű épülettel kell számolnunk, így az őrtorony lehetőségét hamar elvetettük – kezdte tegnap ottjártunkkor Bíró Szilvia vezető régész, aki kollégájával, Molnár Attilával vezeti az ásatási munkákat.

A szakember elmondta, hogy az az épületmaradvány, amit jelenleg kutatnak, feltehetően útállomás lehetett, ahol fogadó volt, s lovat váltottak az arra járók. Az egész kőépületet körbeveszi egy nagy kerítőárok.

– Általában csak a falkitöréseket találtuk meg, nagyrészt az alapozás maradt fenn. Most tisztázzuk, milyen belső helyiségek lehettek. Az épület bejárata viszonylag szépen kirajzolódik, két helyiség között kiugró két sarkantyúfal. Középen egy udvar volt és ekörül lehettek még helyiségek – mutatja Bíró Szilvia.

A régészek feltételezik, hogy az épület délkeleti sarkán volt a konyhahelyiség, illetve, ahol az ételeket készítették a rómaiak. Erről a részről nagyon sok olyan kerámia került elő, amit csak a konyhában használnak.

– A kerámiákon kívül állatcsontokat találtunk, köztük lovakét, egy bronz ruhakapcsoló fibulát – magyarázza a fiatal régész, amikor kollégája egy bronzérmét hoz oda. Nagy az izgalom a múlt kutatói között, mert még nem találtak érmét a területen.

– Az érme azért is fontos, mert segít az időpont meghatározásánál. Még le kell tisztítani, de első ránézésre Traianus vagy Hadrianus idejéből való – mondta Bíró Szilvia, majd folytatta: – Viszonylag sok tetőtéglát is találtunk, közöttük sok bélyegzettet. A bélyegek szerint többet közülük az akkoriban Komáromban állomásozó Brigetio gyorstáborban vetettek. De találtunk olyanokat is, amelyeken magánvető jelzése van.

A régészek az épülethez vezető utat is megtalálták, ami a limesúthoz (határvonal úthoz) kötötte a helyet. Az épület valószínűleg a katonai hálózathoz tartozott, a Duna másik oldalán ugyanis már a rómaiak által barbárnak tartott germánok laktak.

– Itt egy magányos fogadóval nem lehet számolni, valószínű a limes védőhálózatba illő állomásról van szó. Közel volt a komáromi légiós tábor, ehhez kötötte az út a katonai segédcsapati táborokat, s azokat összekötötték a kisebb őrtornyokkal – fejtegette érdeklődésünkre Bíró Szilvia, aki eljöttünkkor még utánunk szólt:

– Meghozták a szerencsét, még négy érmét találtunk.
A régészek munkáját öt pécsi egyetemista segíti, s vannak fiatalok nyári munkán Győrből és Rábapatonáról. Két kanadai hallgató is munkálkodik köztük lelkesen a University of Prince Edward Islandról.

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkalmazkodnak a családi napközik

Az idősek klubjainak és a családi napköziknek a fenntartásában is együttműködnek tavasztól a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulásához tartozó önkormányzatok. Így több támogatást kapnak a kisgyerekes családok, a nyugdíjasok segítéséhez. Tovább olvasom