Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A Római Birodalom nyomai a Káptalandombon is - világörökségi címre pályázik országunk

Az egykori Római Birodalom határvonala mentén megmaradt hazai leleteket is felterjesztik a világörökségi listára. A győri Káptalandomb is szerepel a múlt értékei között.

Csütörtökön délután a győri Xantus János Múzeumban hívtak össze egy egyeztető fórumot a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Limes Szövetség közösen.

"A Római Birodalom határai" olyan egyedülálló régészeti emlékegyüttes, amely Európán, a Közel-Keleten és Észak-Afrikán halad keresztül. 20 mai állam területét érinti. Egyes szakaszai különböző időpontokban kerülnek felterjesztésre az UNESCO Világörökségi Listájára, ahol aztán egyetlen nagy egységet alkotva `A Római Birodalom határai´ elnevezéssel szerepelnek.

A több ezer kilométer hosszú, egyetlen nagy egységet alkotó határvédelmi
rendszer a kínai Nagy Fal után a legnagyobb összefüggő, ember alkotta örökségünk" - mondta el Bíró Zsolt, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa az előadáson.

Megyei helyszínek is szép számmal akadnak

Magyarország is érintett a világörökségi cím elnyerésében, hiszen az egykori római Pannónia provincia majdnem magába foglalta az egész mostani Dunántúlt.

Ezen a területen a Duna képezte a birodalom természetes határvonalát, így a régészek a kulcsfontosságú területeken vizsgálódtak. Ilyenek például az egykori Arrabona, Győr külterületei, Komárom, Gönyű és további Duna menti települések, ahol egykor római erődítmények, őrtornyok álltak a jelenlegi Magyarország területén.

Az egykori birodalom határvonaláról az elmúlt években több légifelvétel is készült, melyeken megdöbbentő motívumok tűnnek fel: a római kultúra fennmaradt nyomai.

A fórumra a Győr környékén érintett területek tulajdonosai is részt vettek a Xantus János Múzeumban.
A fórumon a Győr környékén érintett területek tulajdonosai is részt vettek a Xantus János Múzeumban.

"Országunkban, a Duna mentén, több mint 400 km hosszú szakaszon, több száz őrtorony és katonai objektum is épült annak idején, mely a római limes, az útvonal felügyeletét szolgálta.

Az imént említett légifelvételeken jól kivehetők az egykori árokrendszerek nyomai, melyeket őrtonyok és katonai erődítmények köré ástak.

Megyénkben Lébény területén, a Káptalandombon és Gönyű térségében is álltak egykor katonai opcióval bíró építmények.

dfg
A légi fotón jól látható az egykori árokrendszer vonala.

Az emlékek közel harmada felett ma falvak, városok településrészei találhatók

"A világörökségi rangnál a tisztes besorolás a cél, nem pedig az adott lelőhely és lelőterület átalakítása vagy megbolygatása" - hangsúlyozta Bíró Zsolt.

A magyarországi szakasz külön érdekessége, hogy a határvonal mentén - sokszor a mai utakkal megegyező nyomvonalon - futó római hadiút helye is több szakaszon ismert. A limes-út mentén a táborokat egymástól 10-30, az őrtornyokat 1-2 km távolságra gyöngysorszerű elrendezésben építették.

Az emlékek közel harmada felett ma falvak, városok településrészei találhatók. A katonai határvédelmi örökség bemutatása mellett az erődök körül létrejött polgári települések ismert részei, épületei is a védendő és felterjesztett helyszínek közé tartozhatnak. Így gazdagíthatja a világörökségi helyszínrendszert az aquincumi polgárváros, a két amfiteátrum, vagy a római kori vízvezeték is.

Három limes szakasz már Unesco-világörökség

Az UNESCO Világörökségi listájára való felvételhez a kezdeményezés 2008-ban indult, a folyamat pedig 2011 végén zárul le.

A tudományos tradíciók és a szakmai háttér megléte miatt elsősorban az európai országokban vált törekvéssé, hogy a saját területükre eső római határvidék helyszíneit felvetessék a Világörökségi Listára.

A Hadrianus-fal Észak-Angliában (1987), az Antoninus-fal Skóciában (2008) és felsőgermániai-raetiai limes szakasz Németországban (2005) már elfogadott részei ennek a világörökségi helyszínnek. Ebből kifolyólag a fent említett helyek jelentős turisztikai gócpontok is, hiszen rengeteg érdeklődőt vonzanak. Ez meglátszik az eltöltött vendégéjszakák számán is.

A római limes magyarországi szakasza, nem lelőhelyenként, területenként, hanem 400 km-es egészében kaphatja meg a megtisztelő címet, csatlakozva ezzel, európa más területein fellelhető limes-szakaszokhoz.

Három év múlva várható, hogy elnyeri-e a magyarországi limes-szakasz a világörökségi címet. A végső felterjesztéshez a kormány jóváhagyására is szükség van - hangzott el az előadáson.


Olvasóink írták

 • 6. pirosász 2011. június 14. 06:47
  „A múltkor olvasom a kisalföldben hogy még longobárd leleteket is találtak a környékünkön.Pedig ezek csak két emberöltőt voltak mifelénk.Micsoda "szerencse". Sajnos a régészeink egy részére is igaz: az idegen kúltúra a szép! Pedig van sajátunk is bőven! De ezt fölterjeszteni a világörökség cimre tilos. Sajnos nagyon sokan,nagyon jól megélnek a múltunk hamisításából,elferdítéséből! KINEK AZ ÉRDEKE??”
 • 5. SC 2011. június 11. 21:38
  „1. pirosász
  Mivel a Dunántúl az I-IV.sz-ig római tartomány volt,ebből az időből túlnyomó részben a római leletek dominálnak,romanizálodott kelta leletekkel is.De természetesen találnak más korokból is csodaszép dolgokat,országszerte!Jó böngészést:
  Honfoglalás:
  http://sirasok.blog.hu/2011/04/12/honfoglalas_kori_tarsolylemezes_sir_kerult_elo_pest_megyeben_1
  Szkíták:
  http://sirasok.blog.hu/2010/11/15/szkita_kori_fegyverkeszlet_batmonostorrol
  Az oldalon megtalálod minden régészeti kor leleteit.”
 • 4. ahhaosd2323 2011. június 10. 17:23
  „:)) nice , well done!

  http://kerdesek.hu”
 • 3. tótbéla 2011. június 10. 10:16
  „Mármint a finnugrizmus leletei.”
 • 2. tótbéla 2011. június 10. 10:15
  „Azok nem hiszem, hogy valaha is előkerülnének, hiszen sosem léteztek.”
 • 1. pirosász 2011. június 10. 05:56
  „Én nem értem ezeket a régészeket,mindig csak rómait találnak! Sehol egy Szkíta, vagy Hun, vagy egy Avar lelet, netán Magyar? Vagy ezek nem méltóak a világörökség cimre? Lassan már előkerülnek a földből a finn-ugor nyelv emlékek is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börcsön kamatozik a közösködés

Sajátos úton jár Börcs, közös úton a közeli településekkel. Az 1300 lelkes falu már akkor… Tovább olvasom