Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A rendőrségi fogdát is vállalta volna

„ Inkább a rendőrségi fogda, mint a diliház” – jelentette ki Pintér József. A győri férfi kálváriája hónapok óta tart, most döntött úgy, önbíráskodással tesz pontot a hangoskodó portugál szomszédaival kirobbant vita végére.
Pintér József és a diákok vitája nemegyszer a villanyóránál végződött, ahol a férfi lekapcsolta az áramot.
A győri belvárosi szövetkezeti házban a tanítóképző főiskola évek óta bérli az egyik lakást. Rendszerint idegen nyelvi lektorok használják az ingatlant, amiből tavaly szeptemberig soha nem volt probléma. Psszel azonban portugál fiúk költöztek a legfelső szintre. A külföldi diákok hajnalig tartó szórakozásait októberig bírták a lakók, akkor a szövetkezet igazgatója levelet írt a lakás tulajdonosának, hogy bérlői valószínűleg nem ismerik a házirendet, mert az együttélés minimális szabályait sem tartják be. Ha pedig ezen nem változtatnak, jogi útra tereli az ügyet.

Sírva ébredt a kialvatlanságtól

A lakók akkor tudták meg, hogy a lakás bérlője tulajdonképpen a főiskola, tehát ha bármit szeretnének tenni, az intézmény főigazgatóját kell keresniük. Így is tettek, élükön Pintér Józseffel, aki az említett lakás alatt lakik feleségével. A férfi nem véletlenül vette át a szószóló szerepét, hiszen ők hallgatták a legtöbbet (és legtisztábban) az éjszakai „koncerteket". Pintér József betegsége folytán az egyik fülére nem hall, éppezért „könnyebb dolga" volt, mint feleségének; mivel azonban nemegyszer látta, hogy párja sírva ébred a kialvatlanságtól, úgy döntött, cselekedni fog. A főigazgató meg is ígérte neki, hogy intézkedik, csak a téli szünetig bírják ki, amikor úgyis hazautaznak a diákok.

Minden kezdődött elölről

„ Januárban azonban visszajöttek, és minden kezdődött elölről – állította Pintér József. – Amikor felmentem hozzájuk, csak annyit feleltek: »nem beszélni mi magyar«. Hiába mutattam az órámra, hogy tíz óra jóval elmúlt, szeretnénk aludni. Volt, hogy lementem a villanyórához, és kikapcsoltam az áramot náluk, de ez sem segített. Betelt a pohár: úgy döntöttem, ha nem értünk szót egymással, akkor más megoldást választok – vagy én kapom el őket az utcán, vagy felfogadok valakit, aki elmagyarázza nekik, mi a házirend."

A tanítóképző döntött

A férfi azt mondta lapunknak, a rendőrséget is hívta az egyik „dübörgős éjszakán", de ott azt válaszolták neki: ha nem történik tettlegesség, ők nem tehetnek semmit. „Hát akkor most majd történik" – jelentette ki Pintér József, aki az önbíráskodás következményeit is hajlandó lett volna vállalni. „Inkább a rendőrségi fogda, mint a diliház."
A győri nyugdíjas hétfő délelőtt még nem tudhatta, hogy fenyegetését nem kell valóra váltania. Cseh Sándor, a győri tanítóképző főigazgatója elmondta: a portugál hallgatók a hétvégén kiköltöztek a házból. „A diákok Erasmus-ösztöndíjjal érkeztek Magyarországra, s bár nem is kellett volna segítenünk az otthonra találásukban, mégis szerettük volna megkönnyíteni a helyzetüket ezzel az albérlettel. A sokadik panasz után azonban nálunk is betelt a pohár, ezért a hallgatóknak el kellett hagyniuk a belvárosi lakást" – hangsúlyozta Cseh.
A portugál hallgatók ösztöndíja természetesen ettől még nem jár le, a diákok mostantól egy másik albérletben laknak Győr valamelyik épületében...
„ Tudom, hogy a többi lakót éppúgy zavarja a helyzet, mert amikor hallották, hogy veszekedtem a portugál fiúkkal, másnap szóltak, hogy igazam van."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végtisztesség a kedvenceknek

Sok otthonban a kutya vagy macska teljes jogú családtagnak számít, ennek megfelelően megilleti a… Tovább olvasom