Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A rendőrség számít a polgárőrökre

A megyei polgárőrszövetség elnöke szerint az elmúlt két évben magas támogatást kaptak a polgárőrök, ez évben 800 millió forintot, abból a megyébe 21 millió jutott.

Az új belügyminiszter, Pintér Sándor egymilliárdot ígért jövőre. Hat helyi egyesület jutott szolgálati autóhoz.

A húsz éve alakult polgárőrség a megyei szövetség elnöke, Gangl András szerint ilyen magas támogatást még nem kapott, mint az elmúlt két évben. Az előző kormány tavaly 800 millió forintot biztosított a működésre, amiből 500 millió jutott az egyesületeknek. A megyének 21 millió forintot osztottak le, lévén biztonságos térség, a bűnügyileg rosszabb helyzetben lévő megyék többet kaptak.

Az új kormány belügyminisztere, Pintér Sándor az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) konferenciáján bejelentette, hogy ő szeretne lenni az első belügyi tárcavezető, aki egymilliárdot ad.

– A miniszter a konferencián kijelentette, számít a polgárőrökre, támogatni fogja a bűnmegelőzésre alakult önkéntes szervezetet, amely már beváltotta ígéretét, politikamentesen vigyázza a települések rendjét. Megismételte a miniszterelnök kijelentését, miszerint félkatonai szervezetek nem partnerei a rendőrségnek – mondta Gangl András.

A piros szolgálati autót Gangl András (b) adta át Bencze Károlynak és Horváth Gábornak. Fotó: Krizsán
A piros szolgálati autót Gangl András (b) adta át Bencze Károlynak és Horváth Gábornak. Fotó: Krizsán


A megyei elnök szerint jól működnek, sorra alakulnak a kisebb települések polgárőrségei. Míg 2000-ben 12, jelenleg 112 egyesület van szűkebb régiónkban. Tudják a dolgukat, s ha szükség van rájuk, azonnal mozdulnak. Bizonyíték erre, hogy az árvíz idején 150 polgárőr több napig részt vett a mentésben, de a forgalomirányításban is.

– A megyébe jutó támogatást úgy igyekeztünk szétosztani, hogy az autóval rendelkező egyesületek többet kapjanak, mivel a járművek fenntartását, üzemeltetését finanszírozni kell – jegyezte meg Gangl András.

A Pannonhalmán alakult kistérségi szövetség megalakulását az elnök követendőnek tartja. Mint mondta, sokkal jobban össze lehet fogni az egyesületeket, az irányítás is egyszerűbb lesz.

– Örülök, hogy a rábaközi falvak, ha nehezen is, de megmozdultak. Vannak olyan kisfalvak, amelyek közös polgárőrséget működtetnek, öt faluban 40 polgárőr ügyel a települések közbiztonságára, járőröznek, segítve a rendőrség munkáját – hangsúlyozta Gangl András.

Az OPSZ-től hat használt, de jó műszaki állapotú autót kapott a megye. Egy a szövetségé, egyet-egyet pedig a győrzámolyi, a ménfőcsanaki, a nyúli, a pannonhalmi és a babóti egyesületek kaptak. Ez utóbbiak rendszámfelismerő berendezést is működtetnek, benne vannak a lopott autókat nyilvántartó Matrix-rendszerben.

Győrzámoly polgármestere, Horváth Gábor és a helyi egyesület elnöke, Bencze Károly vették át az autót Gangl Andrástól.

– Ezzel a járművel biztosabban tudjuk a feladatainkat ellátni, nagy segítség az egyesületünknek, amely nyolc éve alakult. Mintegy száz polgárőr négy csoportba szerveződve teljesít szolgálatot. Igazából a bűnügyi helyzet nem rossz a településen, de hogy ne romoljon, ehhez kell a polgárőrség és a rendőrség munkája. Az új autó működtetéséhez szükséges pénzt az önkormányzat biztosítja – nyilatkozta Horváth Gábor.

Olvasóink írták

 • 5. bufi 2010. augusztus 04. 19:03
  „Ja nem tudtam hogy a cigányokkal külön kel foglalkozni nem is tudom hogy voltunk meg eddig gárdisták nélkül, és igen most hogy mondod mennyivel csökkent a cigánybünözés mióta vannak vagy nincsenek vagy mamár bün gárdistának lenni akkor te mirök is beszélsz???????????”
 • 4. imre1964 2010. augusztus 04. 08:22
  „bufi
  Csak az a gond hogy a bűnözők 99%-BAN cigányok akkor miröl beszélsz ?
  Szebb jövőt!!!!!!!!!”
 • 3. MTT 2010. augusztus 03. 19:35
  „a helyesírás odavág drágáim...”
 • 2. bufi 2010. augusztus 03. 14:49
  „A Gárdisták nem valok semmire fogalma sincs hogy a Polgárőrségnek milyen sok munkálya volt az elmult 20 évben hogy idáig eljusson megnézem hol lesznek a gárdisták 20 év mulva ja és a polgárőrők faji és politikai megkülömböztetés nélkül végzik munkályukat ezt nem kell elfelejteni.”
 • 1. imre1964 2010. augusztus 03. 13:29
  „A gárdisták ingyen is válalnák Pintér elvtárs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisodródott, felborult egy autó a 82-esen

Hárman könnyű sérüléseket szenvedtek, amikor autójuk egy kanyarban kisodródott és felborult a 82-es főúton Veszprémvarsánynál. Tovább olvasom