Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

A rendőrök azt mondják, nem utaznak az egészségügyi dobozra

Győr-Moson-Sopron - Az országos főkapitányságon nem rendelték el a járművek mentődobozainak kiemelt ellenőrzését. Azt sem gondolják, hogy a járőrnek a szavatossági dátum vizsgálata lenne a legfontosabb feladata. A mentők szerint a lejárt kötszert tilos nyílt sebre tenni.

A lejárt szavatosságú autós elsősegélynyújtó felszerelés szavatossági idejéről, s annak lejárta esetén alkalmazott büntetésekről a kisalfold.hu-n megjelent írás nagy vihart kavart.

A lapunk által megkérdezett megyei rendőrök szinte egyöntetűen azt mondták, a parancsnoki eligazítások nem arról szólnak, hogy az eü. doboz lejártát ellenőrizni kell, sokkal inkább arról, hogy megelőzzék a fő baleseti forrásokat. Mint mondták, a differenciálás nemcsak joga, de kötelessége is a rendőrnek, s vannak ennél életbevágóbb szabálytalanságok.

A rendőrök szerint ez a szabálytalanság nem tartozik az objektív felelősség hatálya alá, nem kötelező intézkedni. A járőr megteheti, hogy ellenőrzi a doboz lejártát, s bírságolhat is, hiszen jogszerű. A megkérdezettek egyöntetűen állították, ők és kollégáik ilyen esetben csak figyelmeztetnek. Persze más, ha hiányzik az elsősegélynyújtó készlet.
Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Jámbor István alezredes lapunk megkeresésére elmondta: központilag nem rendelték el a mentődobozok lejártának ellenőrzését. Amennyiben valamelyik megyében nagyobb figyelmet fordítanak arra a rendőrök, az ok helyben keresendő.

A rendőr jogosan ellenőrzi a mentődoboz lejártát, de a megyei közlekedésiek nem büntetnek, csak figyelmeztetnek. Fotó: Krizsán Csaba.
A rendőr jogosan ellenőrzi a mentődoboz lejártát, de a megyei közlekedésiek nem büntetnek, csak figyelmeztetnek. Fotó: Krizsán Csaba.

Az alezredes megjegyezte, igaz, a rendelet és a szabvány nem tartalmaz a szavatosság lejártára vonatkozó részt. Azonban logikus, ha valami lejárt, nem használható, tehát olyan, mintha nem lenne.

– Nem gondolom én sem, hogy ez lenne a rendőrség legfontosabb feladata, de elvitathatatlan a rendőr ellenőrzési joga. Így mi felsőbb utasítással nem mondhatjuk, hogy ne ellenőrizzen. A tárgyilagossághoz hozzátartozik, hogy a rendőr csak akkor tud helyszíni bírságot kiszabni, ha mi abba beleegyezünk, olyan nincs, hogy rá tudjon kényszeríteni valakit. De ha valaki aláírta, az azt jelenti, elfogadta.

Utána nincs mód panaszra – mondta Jámbor István, majd hozzátette:
– Amennyiben nem ért egyet valaki a rendőrrel, ne fogadja el a helyszíni bírságot, úgy szabálysértési eljárás keretében védheti meg igazát. Ez ugyan kétesélyes, lehet magasabb, de méltányosságból kisebb is a büntetés, vagy el is engedhetik azt.

Az alezredes azt még megjegyezte, gondoljon mindenki arra, hogy ő vagy hozzátartozója balesete esetén nem venné jó néven, ha lejárt kötszerrel kötnék be a sérülését.

A megyei mentőszolgálat vezető mentőtisztje, Fogarasi Zoltán megkeresésünkre elmondta, lejárt kötszert tilos nyílt seb bekötésére használni. Az autósiskolákban 16 órás tanfolyamon mindenki megtanulhatja, hogy képessége szerint hogyan nyújtson elsősegélyt. A lejárt szavatosságú kötszereket a mentőszolgálat is csak gyakorlásra és oktatási célra használja fel.

Előzmény:

Gondtalan autózás: hosszú a feltételek listája

A megye több pontjáról jelezték olvasóink a kisalfold.hu-nak, nem akárhogy fizettek rá a közúti ellenőrzésre. A rendőrök az elsősegélycsomagot, az elakadásjelző háromszöget és izzókészletet kérték. Akinek hiányzott valamelyik, sok ezer  forintja bánta. Olvasóink elmondása szerint volt akit azért büntettek, mert lejárt az elsősegély-doboz szavatossága.

A gyógyszertárak és autós szaküzletek fullon pörögnek, legalábbis akik árulnak elsősegély-dobozt. Vitnyéden a Pannónia Gazdaáruház előtt például öles megállítótábla is hirdette: elsősegély-csomag kapható.
A pakk amúgy az üzletekben, már ha van, 1500-tól indul, de láttunk 3900-ért is. Még a Tesco is rápörgött az akcióra, 4500-ért árulják a komplett Kresz-csomagot háromszögestül, izzókészletestül, eü-csomaggal. Ám sok helyen hiánycikké vált az utóbbi napokban az elsősegély doboz, merthogy futótűzként terjedt az utak menti szigor híre.

Gumiszabály: büntethetnek-e a szavatosság lejártáért?
 
A hétvégén a hivatalos rendőrségi verziót nem hallhattuk, hétfőn nyilván ezt is hozzátesszük az íráshoz, ám informálisan annyit talán lejegyezhetünk: maguk a rendőrök közül sem mindenki tartja jó ötletnek, hogy ilyen bírságokkal piszkálják fel az amúgy szabályosan közlekedő autósokat.
A jogszabályt átböngésztük. Elég részletesen szabályozza az illetékes passzus, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az eü-csomagnak, de arra vonatkozó bekezdést, hogy a benne szereplő gézek és kötözők ellenőrzése is feladata volna a rendőröknek nem találtunk. Így értelemszerűen a lejárt szavatosságú csomagért kiszabható büntetési tételekről szóló információkra sem akadtunk. Ugyanakkor hallottunk olyan véleményt is, mely szerint, ha az eü-csomagnak lejárt a felhasználhatósági ideje, akkor a rendőrök - a szabályok szerint - bírságolhatnak. Hisz egyrészt szabályzás rögzíti, hogy ragtapasz, olló, steril pólya, sebfertőtlenítő oldat és elsősegélynyújtás képekben -  ezek a  kötelező tartozékai az egészségügyi doboznak, másrészt a doboz akkor felel meg a magyar szabványnak, ha tartalma felhasználható, tehát nem járt le a szavatossági ideje. (Aki igazságot tud tenni a két jogi vélemény közt, s ezügyben segítségünkre tud lenni, szívesen fogadjuk bejegyzését itt a cikk alatti kommentek közt.)

Hamisítják a szavatosságot

Egy mindesetre tény: a gondtalan autózáshoz több szükségeltetik, mint B kategóriás jogosítvány és felhőtlen jókedv. A szükséges tartozékok listája széles, ezek közé tartozik az elsősegélydoboz, az elakadásjelző háromszög és az izzókészlet is. A határidőn túli elsősegélynyújtó eszközöket mi magunk is kicserélhetjük. Az a lényeg, hogy a tartalomjegyzéken szereplő minden tétel bekerüljön a dobozba, és akkor nem köthet bele a rendőr. Ám információink szerint más megoldások is születtek: néhány leleményes autós inkább az egységcsomag zárócímkéjét cserélte ki öntapadós fóliára házilag nyomtatott új szavatossági idővel. Ez viszont biztos, hogy nem szabályos megoldás.

 Vasból az ötlet?

 Hallottunk arról is, hogy egy hasonló eü-csomagos-bírságolós felzúdulás a szomszédos Vas megyében alig több, mint egy hónapja, már kiverte az ORFK-nál is a biztosítékot, s akkor arra kérték a rendőröket, hogy a szabálysértés súlyának megfelelő méltányossággal intézkedjenek. Magyarul a szavatossági időt lejártára szóban figyelmeztessék, ne csekkel az ellenőrzött autósokat. 
Április közepén cikkezett először arról a Vas Népe, hogy vajon nem eltúlzott-e bírságot kiszabni a lejárt dobozokért. Dr. Takács Tibor, Vas megye megbízott rendőrfőkapitánya szerint az egészségügy dobozok ellenőrzése jogszerű intézkedés, ám a hiányosságok miatti szankciót (szabálysértés miatti pénzbírság kiszabása) a főkapitány eltúlzott mértékűnek ítélte. A parancsnoki véleményt azonban nem lehet utasításba adni, hiszen a járőröknek van mérlegelési joguk- írta akkor a Vas Népe.

ndl  

  Ön is megbírságolták eü-csomagért? Írja meg itt lent, a kommentek közt.          
  

Olvasóink írták

125 hozzászólás
 • 125. Anna12 2008. június 26. 17:09
  „A sterilitást fontosnak tartom, de...!
  Van két alapprobléma, szerintem.
  Az egyik az, hogy nem a DOBOZZAL nyújtjuk az elsősegélyt, hanem annak TARTALMÁVAL. A doboz funkcionálisan nyugodatn lehetne egy nylonszatyor is, csak hát nem árt az egységes küllem, hátha egyszer más kocsijában kell meglelnünk sürgősen. Oké, legyen a motyó dobozban. Na de lezárni?? Minek?? Hát nem a tartalmának kellene szavatossági időn belül lennie?
  A másik gondom az, hogy ezek filléres holmik, gusztustalan dolog indokolatlanul többezer forintot elkérni érte. A hiénák már megint találtak valamit, amivel kötelező rendelkeznünk, ami nélkül nem boldogulhatunk, és gyakorlatilag nem is értem, hogy hogyhogy nem százezer forintba kerül egy komplett doboz??
  És még egy kósza gondolatom is támadt: Valaki megsérül az úton, mi pedig ellátjuk őt legjobb tudásunk szerint, ami által felbontjuk a kis dobozkánkat. Dobhatjuk ki tehát és 3-4e forintért vehetünk újat. Kérdezem én: miért nem kárpótol engem a TB egy bontatlan dobozzal?? Az rendben van, hogy köteles vagyok ellátni egy sérültet, és mint jóérzésű ember, naná, hogy meg is teszem, de nehogy már még a költségeit is nekem kelljen viselnem!”
 • 124. Justice 2008. június 13. 11:35
  „Kedves Droid !

  A helyszíni bírság összege max 20.000 FT, és nem 30.000 ft !!”
 • 123. somebody 2008. június 11. 10:01
  „Hát egyre inkább bebizonyosodik, hogy drága rendőreink ismét nem minket szolgálnak és véedenek. Tehát Vas megye, Baranya megye, győr-Moson-soron megye és még jónéhány másik megye (mert hallottam több helyről is ilyen eseteket) rendőrei egész véletlenül egyszerre kezdték el felhasználni a hiányosan megfogalmazott jogszabályt, és a sok esetben a maximális bírságot kiszabni...
  Micsoda véletlen!
  Ezek szerint mégis csak nagyin fontos a bevétel...
  Továbbra is tartom, hogy ez egy újabb szervezett pénzlehúzás, mert azért egyenlőséget téve mondjuk egy piroson való áthaladás és egy lejárt szavatosságú eü csomag között megmutatja hogy mi is a valós céljuk ezzel az egésszel.
  Ja és még mindig nem olvastam sehol sem egy hivatalos (névvel vállalt) jogszabály értelmezést vagy kommünikét az akciójukról.”
 • 122. old man 2008. június 09. 22:23
  „Jól felkavarták az érzelmeket!
  Érdemes megnézni a pécsi TV online oldalát is. Az eseménnyel kapcsolatos érdekesség, hogy a meginterjuvolt rendőr vezetők elzárkóznak a megfelelő nyilatkozattól. Egyedi esetnek tulajdonítják a történteket. Akkor több megyében összhangban miért a legmagasabb bírságot szabják ki a rendőrök? Szolgálnak és védnek. De kit? Mert a jelenlegi állapot nem azt mutatja, hogy az öregebb gk.-val rendelkező kétkezi munkából élő autóst.”
 • 121. kepes lászló 2008. június 09. 19:47
  „Kedves Barátaim!

  Nézzétek meg Somebody írását! Igaza van! A jogszabályt értelmezni kell, de Veletek együtt és sem olvasom a közlekedési szabályok módosítását, és nem vagyok napra kész. Azt nem értem, hogy a felbontatlan - és felhasználási idejét vesztett - kötszer miért nem megfelelő, mitől nem lehet felhasználni egy közl. baleset során? A sérült nem ettől fog vérmérgezést kapni.
  Az én csomagomban a kötszerek jelzett felhasználhatósági ideje a gyártástól számítva 5 év. Sokan írják és láttam is, hogy az újabb csomagokban 3 év a felhasználhatósági idő. Hogyan van ez?? Tényleg megfordult az agyamban, hogy valaki megszponzorálta a rend dicső őreit, mégpedig saját hasznára. Ha már így alakult a helyzet: elvárnám az engem szolgáló rend őrétől a megfelelő tájékoztatást és normális határidővel haladékot kapva az újonan vásárolt eü. csomag / szla bemutatására lehetőséget adó illetékes helyen történő jelentkezést. Volt öreg oktató”
 • 120. Gelencsér Sándor 2008. június 09. 16:15
  „Az orvosok ezen csak mosolyognak, mert - én ugyan nem vagyok orvos - az elsődleges fertőzés általában balesetkor következik be. Hozzá nem értőnek, csak felületi sérüléseket szabad ellátni. Nos ezek után: Az elsődlegesen fertőzött sérülésre steril mull pólyát (kötszert) tenni másodlagos kérdés, mert a sebfedés legfeljebb 10-15 perces, amig a mentő jön. Steril sebellátás előtt sebtoalettet (steril sebtisztítást) kell minden esetben végezni, amihez csak egészségügyi szakember ért. A mentődobozban ehhez egyáltalán nincs felszerelés. A jódampulla csak a seb körüli részek fertőtlenítéséhez jó, azonban sokan allergiásak erre és pár percen belül bele is halhatnak a jódos behatásba. Bosszantó, hogy minőségmegőrzési, vagy sterilizálási kérdések között ténferegnek olyan emberek, akik a dolgok lényegét nem értik. Pl. steril kézzel szabad a sebhez és a steril kötszerhez nyúlni. Legyen világos minden rendőrnek és nem rendőrnek ez a dolog!!!!!!!!”
 • 119. droid 2008. június 09. 13:13
  „Vettem a 4 edik gyógyszertárba...és mit tesz a kereslet. Az 1900 ft os bol hirtelen 3850ft/db lett...Sokat szakit valami kormányközeli gyártó....Szép kis világ..”
 • 118. droid 2008. június 09. 10:22
  „Anyámékat tegnap este büntették meg 30 e ft ra a Pécsi rendőrök, mert a 2 éves kocsiban 1 éve lejárt az Eü doboz...Na erre felhivnak! Drága fiam nézd meg nálad mi a szitu...lejárt. Irány gyógyszertár, vagy 3 ...eggyikbe se kapni, de nem is rendelnek mert a nagykerbe sincs...Tecsó..Üres a polc..készlethiány. Akkor most mi van?”
 • 117. valaki2 2008. június 09. 02:08
  „Tavaly vettem egy 3 éves autót, az előző tulaj odaadta azt a kis csomagot, amit a szalonban kapott. Elakadásjelző, izzókészlet, elsősegélydoboz. Most, a hírek hallatán belenéztem, az elsősegélydoboz tök üres....így kaphatta a szalonban anno, mert látszik rajta, hogy sosem volt kinyitva :))))”
 • 116. coolermaster 2008. június 07. 11:30
  „Ha a rendőr ellenőrzésnél mindent rendben talál de mindenáron büntetni akar akkor utolsó próbaként elkéri az eü csomagot.Sok esetben bejön!”
 • 115. akimoto 2008. június 06. 16:23
  „Most készülök hosszabb útra 2005-ös bontatlan eü csomagom van, elvileg 3év a szavatossága. A dátum szerint Június 1-én lejárt és csak most vettem észre mivel nagy viszhangot kapott a dobozka vásárolnom kellene. Kérdésem hol? mindenhol hiánycikk még a gyógyszertárak is azt mondják majd jún 11 után érdeklődjek, ja és addig ne autózzak. Hát igen úgygondolom ha már van egy ilyen jogszabály akkor legalább a benzinkutakon tartani kellene egy komolyabb készletet. Amúgy kötelező autósfelszerelésnek javasolnám a mobiltelefon meglétét is segélykérő eszközként szerintem a szolgáltatók harapnának rá.”
 • 114. sofőr2 2008. június 06. 10:14
  „Nos ez az "ügy" tipikus esete a rendőri zaklatásnak !!! Mert hogy annyi autós kötöz be nem steril kötszerrel sérülteket !!!!!!!! V iszont lehet pénzt beszedni és azt hiszem erről szól a történek .
  De, a szabálysértéshez más is kell ! Egyértelmü szabályszegés. Ez viszont nincs. Ezt csak úgy lehet kipróbálni, ha valaki nem irja alá a helyszinbirságot, eljárás indul ellene, tényállást ír a rendőrség ami ellen bírósághoz lehet fordulni. Na, egy bírói döntés megszabhatja a jogalkalmzási irányt: szabad-e a szabálysértési törvény ilyen kiterjesztő módon értelmez !!!! Szerintem nem. A szabvány pedig a felszerelésre vonatkozik !”
 • 113. hoppá 2008. június 05. 23:29
  „Talán valamelyik nagy emberünk cége forgalmazza vagy gyártja ezeket a dobozokat!”
 • 112. Harry 2008. június 04. 22:54
  „Ma én is vettem 1 elsősegélycsomagot. 1980 Ft volt.
  A régi 1996-os évjáratú volt.

  (Kék színű.) Kicsit felnyítottam, és a számlát is bedugtam. Hátha az is kéri a rendőr.

  Tehát, ha pl. defektnél becsípem az ujjamat, és ott vérzek, előkapok a dobozból egy gézt, tehát felbontottam a dobozt, nem elég ezt az 1 gézt pótolnom, hanem vehetek egy új dobozt.
  Ez komoly?”
 • 111. Lucifer 2008. június 04. 21:27
  „A legkorrektebb az lenne,ha a lejárt szavatosságú,bontatlan dobozokat illetékes helyen (már ha lenne ilyen...) becserélnék díjmentesen,ugyanis a dobozban lévő kötszereket újra lehet sterilezni...Ami pedig nem sterilezhető,az elfogyna a kórházakban,ugyanis (nem sebkötözésre ) ott kellenek a nemsteril cuccok is...”
 • 110. frederik 2008. június 04. 19:13
  „Magam is belenéztem a mai napon az elsősegélynyújtó dobozomba.Mondanom sem kell, minden lejárt.A kötszerek szavatossági ideje(sterilitás) 3 év. Ha holnap bemegyek a patikába és a patikus olyan kötszert kínál nekem,melynek a szavatossága mondjuk a következő évben jár le,akkor mi van? Két eset lehetséges.Addig járom a gyógyszertárakat,míg legalább 2-2,5 éves szavatosságú kötszert kapok, vagy törvénytisztelőként akár évente vásárolom a kötszert.
  No, ezért baromság ez az egész hacacáré.Rendben,- legyen elsősegélynyújtó ládika a kocsiban,de olyan mértékű sterilitást követelni,mint egy műtőben ez agyament dolog.
  Ennél már csak az az agyamentebb, aki kitalálta,hogy a doboz meglétén kívül annak szavatosságát is ellenőrizni kell,mi több,- több ezer forinttal büntetni.Kenyerem java részét már megettem,de erről most hallottam először.”
 • 109. somebody 2008. június 04. 13:51
  „Ez az 1990-es KÖHÉM rendelet:
  "Elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
  106. § A járműveken szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani:
  - oldalkocsi nélküli motorkerékpár és motoros tricikli esetében "A" típusú,
  - személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén "B" típusú,
  - minden egyéb jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, valamint veszélyes anyagot szállító és tűzoltó jármű esetében "C" típusú
  kivitelben."

  Ez a közlekedési hatóság vizsgaelőírásából származik:

  "Elsősegélynyújtó felszerelés

  Az elsősegélynyújtó felszerelést tartalmazó dobozban megtalálható a doboz tartalmának szavatossági ideje. Lejárt szavatosságú felszerelést a vizsgálat előtt ki kell cserélni"

  Ez az 1990-es KÖHÉM rendelet módosítása:

  "90/2006. (XII. 26.) GKM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet módosításáról:

  3.§ Az MR. 106. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
  106. § (1) A járműveken szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani:
  a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár és motoros tricikli esetében "A" típusú,
  b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban
  közlekedő autóbusz esetén "B" típusú,
  c) minden egyéb jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, valamint a tűzoltó jármű esetében "C" típusú kivitelben.
  (2) A szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelés - a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül - helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó
  felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt
  magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták."

  Ezek a fellelhető szövegek az Interneten.
  Ebből csak az derül ki, hogy műszaki vizsgán kellene nézni a doboz szavatosságát. Az viszont nem, hogy lehet-e pótolni a lejárt szavtosságú termékeket a dobozban a teljes doboz cseréje nélkül.”
 • 108. iker 2008. június 04. 11:11
  „Kedves Valaki!
  Azt a hüyle szabályt nagyon szívesen elolvasnám!
  Amúgy meg kutya kötelessége ennyi erővel azt elenőrizni hogy magukon a csomagokon mi a szav. idő ha a dobozon nincs zárócimke...vagy nem ?Végül is nem a csomagon feltüntetett szav.idő a mérvadó?
  Az enyémen a zárcimkén a szav. idő abban a dátumban volt meghatározva ami a lentebb említett fertőtlenítő szer szav .ideje volt.ergo ha azt kicseréltem újra akkor a doboz szav .ideje a kötszerek szav idejével lesz megegyező (2009 . 09 ) tévednék?”
 • 107. valaki123456 2008. június 04. 10:57
  „Tisztelt Bybalu!
  Szerintem a rendőr nem fogja a doboz tartalmát nézegetni, csak az érvényességi matrica épségét és a dátumot rajta.
  Ergo ha nem tudsz hivatalos zárócimkét produkálni a dobozra hiába cseréled ki a lejárt szavatosságú tartalmát!
  Hülye szabály, de így ellenőriznek...”
 • 106. iker 2008. június 04. 10:35
  „gyerekek mondjátok már meg (illetékesek) hogy érvényes e az a mentődoboz a kocsiban amiben minden tartozék szav ideje jó de nincs lezárva hatóságilag?
  Már a púpom tele van hogy rémhírek jönnek 30 ezres bírságokról emiatt.
  A dobozom kívűlről 2007 - ben lejárt, de az összes kütyű, (kivéve a fertőtlenítőszer amit kicseréltettem a patikában érvényesre)2009.09 09 ig szavatolt.A közlekedési felügyeletnél azt mondta a pasi idézem : " - A jogszabály nem rendelkezik külön arról hogy hogyan kell pótolni a benne lévő dolgokat ,de szerintem ha mindent kicseréltetek benne ami lejárt és lezáratom a patikában elfogadják, de az is lehet hogy le sem kell záratni " !!!! Hát most kérdem én ha már ott is csak "szerintem " szinten tudják ezeket a dolgokat, akkor a rendőrség milyen jogon bírságol ilyenért? :-O
  tudnom kéne már na :-) hogy izguljak vagy sem ?”
125 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanhét év után kereste meg tanítóját

Táp - Hatvanhét év múltán kereste meg elsős tanító nénijét a 75 éves Samu Ferenc. Metzingh Matild… Tovább olvasom