Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A rendalapítóra, Szent Benedekre emlékeztek Pannonhalmán

Ünnepi liturgiával emlékezett meg a bencés közösség a rend alapítójáról, Szent Benedekről. A jeles alkalom főcelebránsa Beer Miklós váci megyés püspök volt.

A napokban szentmisével emlékeztek meg a bencés szerzetes- és diákközösség tagjai a pannonhalmi bazilikában a rend alapítójáról, Szent Benedekről. Az ünnepi liturgia főcelebránsa, Beer Miklós megyés püspök szentbeszédében a mai keresztények előtt álló kihívásról beszélt.

Hangsúlyozta, hogy az V–VI. századi keresztények – közöttük Szent Benedek – és a XXI. századi hívők világa nagyon hasonlít egymásra. Mindkét kort az értékek megrendülése, az igazodást segítő pontok elvesztése, az élvezetek parttalan hajszolása jellemzi.

Szentmisével emlékeztek meg a bencés szerzetes- és diákközösség tagjai a pannonhalmi bazilikában a rend alapítójáról.
Szentmisével emlékeztek meg a bencés szerzetes- és diákközösség tagjai a pannonhalmi bazilikában a rend alapítójáról.

– Benedek erre megfelelő választ talált, amellyel maradandó példát és értékeket teremtett, amelyek országokon és korokon ívelnek át. A mai keresztényeknek – közöttük különösen az éppen felnövő nemzedéknek, aki túlléphet a mostani felnőttek hibáin – a küldetése az, hogy Benedek példájára értékeket képviseljenek és hozzanak létre, ezáltal megteremtve a remény és az élet kultúráját Európa és Magyarország számára – hangsúlyozta homíliájában a megyés püspök.

Szent Benedek ünnepéhez kapcsolódva nyílt meg a főapátság új időszaki kiállítása is. A Biblia Scripta – Az írás a középkorban című tárlat a középkori művelődéstörténet meghatározó területét mutatja be két Pannonhalmán őrzött kódex – egy XIII. századi teljes Biblia és az 1510-es években készült Pannonhalmi Evangelistarium – segítségével. Az időszaki kiállítás november 11-ig tekinthető meg a pannonhalmi főapátságban.


Pro Pannonhalma-díj

A Szent Benedek-ünnep alkalmából adták át a Pro Pannonhalma-díjat is, amelyet idén Müller János vehetett át. A Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója tevékenyen részt vállalt a főapátság sikeresen működő szőlészeti és borászati vállalkozásának megteremtésében.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem százan járták be a Jedlik hidat

Több mint nyolcvan lakó vett részt a Győrben épülő Jedlik híd környékén tartott bejáráson. Kiderült:… Tovább olvasom