Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A régióban már több apuka van gyesen

A régióban több apa van gyesen, mint egy évvel ezelőtt, számuk meghaladja a kétezret.

A portálunk által megkérdezett férfiak szívesen maradtak otthon gyermekükkel.

A Magyar Államkincstár adatai szerint tavasszal átlagosan 14.166 szülő volt gyesen gyermekével a régióban. Közülük 2380 apuka, vagyis a családok 16,8 százaléka döntött úgy, hogy az erősebbik nem képviselője vegye át a gyermekgondozás, -nevelés és háztartás napközbeni feladatait. Egy év távlatából enyhe emelkedés tapasztalható, 2009 tavaszán ez az arány csak 16,2 százalék volt. Távolabbról nézve az derül ki, hogy az ősi szereposztásról vallott nézetek, sztereotípiák alaposan megváltoztak.

A gyeses kispapa változat döntően akkor kerül mérlegre, amikor az anyuka többet keres, vagy ami még fontosabb, csak neki volt állása. A kicsi egyéves koráig adódó feladatokat teljes mértékben nyilvánvalóan nem tudják átvenni az apukák, nem is ez a jellemző, inkább később, amikor a gyermek egy-három éves kor közé kerül.

Sok kispapa besegít a pelenkázásba. Az, hogy ki megy el a szülők közül gyesre, leginkább az anyagiakon múlik. Képünkön Papp Attila a pár hónapos Eszterrel és testvéreivel, Szilviával és Ramónával. Fot
Sok kispapa besegít a pelenkázásba. Az, hogy ki megy el a szülők közül gyesre, leginkább az anyagiakon múlik. Képünkön Papp Attila a pár hónapos Eszterrel és testvéreivel, Szilviával és Ramónával. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

A gyeses apukák számának növekedése ellenére, azért még megosztja a közvéleményt egy-egy olyan példa, amikor a család él ezzel a jogszabályok biztosította lehetőséggel. Ettől tartva a portálunk által megkeresett, a kicsikkel otthon maradó megyénkbeli édesapák nem akartak a szélesebb nyilvánosság előtt beszélni döntésükről, névvel nem nyilatkoztak. Egyikük azonban elmondta: felesége a pénzügyi szférában középvezető és tudták, minél előbb visszamegy a szülés után dolgozni, annál jobbak az esélyei arra, hogy megtarthatja posztját és nem törik meg karrierje, nem helyezik át egy alacsonyabb beosztásba.

Így mindkét lányuk esetében a férj ment gyesre. Igaz, neki is jó állása van, elismert szerelő szakember, de olyan ígéretet kapott munkaadójától, hogy a gyermeknevelésre fordított idő szünete után éppúgy számítanak rá, mint korábban, azaz biztos fenntartják neki a helyét.

A Győr környéki faluban élő házaspár döntése amiatt is előnyösnek bizonyult, hogy az asszony egy kicsit jobban keres a férfinél, aki nagyon élvezte, hogy szoros kapcsolatot tudott kialakítani csemetéivel, hogy sokat játszhatott velük. Az ismerősök megfigyelése szerint neki könnyebben ment a fegyelmezés: anélkül, hogy felemelte volna a hangját, mindig első szóra hallgattak rá a kislányok. Ellátásuk minden mozzanatát pedig éppúgy elvégezte, mint egy anyuka, mindenbe gyorsan beletanult.

– Negyedik gyermekünk érkezésekor egyértelmű volt, hogy feleségemnek nagy szüksége van a segítségemre, hatalmas terhet jelentett volna neki fizikailag is, ha szülés után egy csecsemőt és testvéreit is egyedül kell ellátnia, mert én munkába járok. Ezért mentem én gyesre, amellett, hogy ő is otthon volt. Így még mindig jobban kijöttünk, mintha pénzért fogadunk segítséget és egyáltalán nem jelentett gondot, hogy pelenkázzam, etessem a kicsit, ebbe már rég belejöttem.

Épp azért vállaltunk ennyi gyermeket, mert szeretünk velük lenni, élvezzük nevelésük, gondozásuk pillanatait. Nálunk nincs olyan, hogy ˝ez csak a nő, az csak a férfi dolga˝. Leginkább az volt a feladatom, hogy főzzek a családunkra és egyáltalán nem voltak olyan gondolataim, hogy ez nekem megalázó, hiszen ˝diplomás szellemi foglalkozású értelmiséginek˝ számítok – mondta el a megyénk egyik városában élő apuka.

Olvasóink írták

 • 3. kriszton79 2010. július 13. 11:14
  „A gyes összege a fizetéstől teljesen függetlenül mindenkinek ugyan annyi. szóval teljesen egyértelmű és nyilvánvaló, hogy az marad otthon akinek kevesebb a keresete.... már akinek nyilvánvaló :)”
 • 2. enzof 2010. július 12. 17:07
  „Jahh..
  nyilvánvaló.....
  :)”
 • 1. Tabornok 2010. július 11. 21:30
  „Aki kevesebbet keres, Ő lesz gyesen. Logikus, ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyek az aranylakodalmon

Pintér Margit és Horváth Géza boldogsága – népes családjuk örömére – ma is tart. Ötven éve esküdtek örök hűséget egymásnak. Tovább olvasom